Ada beberapa cara memasak sayur kailan bersama ikan masin ni
ada yg mencelur kailan
kemudian dituang ikan masin yg digoreng bersama bawang putih
dan sos tiram keatasnya
ada jugak yg mengorengnya spt sayuran lain
saya pulak..ikut mood dan tahap kerajinan la
bahan2nya pun ada yg menambah tepung jagung
ada yg menambah sos ikan
apapun..kailan mmg tinngi nilai khasiatnya
Kajian menunjukkan bahawa orang yang kerap makan kalian
dan sayur krusifer jenis lain akan kurang risiko mendapat kanser kolon,
paru-paru dan payudara.
Selain itu, sayur kailan juga mengandungi Vitamin C
yang diperlukan untuk tumbesaran dan perkembangan tisu,
kesihatan kulit , menjaga kesihatan system penghadaman
dan perkembangan mata dengan baik.
dan sayur krusifer jenis lain akan kurang risiko mendapat kanser kolon,
paru-paru dan payudara.
Selain itu, sayur kailan juga mengandungi Vitamin C
yang diperlukan untuk tumbesaran dan perkembangan tisu,
kesihatan kulit , menjaga kesihatan system penghadaman
dan perkembangan mata dengan baik.
bahan2:
-5 tangkai sayur kailan
(semasa menyiangnya,asingkan daun dan batangnya)
kalau kailan yg dibeli
pastikan direndam 10-15 minit
-ikan masin yg sesuai digunakan ialah
ikan tengiiri atau isi ikan talang
-3 ulas bawang putih-diketuk
-5 biji cili padi
(saya gunakan cili padi mengantikan cili merah)
-sos tiram atau sos ikan/nampla
goreng ikan masin dgn sedikit minyak hingga masak
- kemudian hancurkan isi dlm kuali tu jgk
-masukkan bwg besar, dan putih dlm kuali tadi....
- kacau hgga layu
kemudian masukkan batang kailan serta sos ikan dan sos tiram....
gaul sebati hingga batang lembut sedikit
masukkan air,....
- kemdian sayur kailandan bolehlah dihidangkan
**jgn sesekali ditambah garam
kerana ikan masin dan sos tiram tu dah sememangnya masin**
sayur feveret saya ni kak :)
ReplyDeletesayur rasmi di rumah saya ni. masa sblm kawin lagi saya dah diingatkan supaya pandai masak kalian ikan masin. tapi dah lama kawin ni, saya makin pandai, tukar pula masak kalian celur gitu je lepas tu tuangkan soso tiram dan bawang goreng, mkn gitu je sedap juga. tak adalah hari2 kami mkn kalian ikn masin je sekarang
ReplyDeleteSedapnya, biasa sy letak tepung jagung skit.
ReplyDeleteSaya memang suka kailan, tapi jangan rebus lama sangat dalam kuali....
ReplyDeletesaya da terasa lapar da nie... huhu.. :)
ReplyDeleteTok juppo kailan plok musim panas2 nie..sy suko goreng direct tanpa rebus dulu..ike kering banyok lg, takdok kailan jah ..kalo dok buat jgk terliur nih..:)
ReplyDeletesaya favoret sayur ni, tapi sayang tanam x berapa menjad,i dapatla tiga empat pokok dr banyak benih yang disemai...+ cili api tu yang best
ReplyDeletemasakan feberet zura nih..kalu order tomyam, kompom order kailan ikan masin sekali...
ReplyDeleteAkak Suka dua2 masak kailan ni kamsiah.. emm sedapnya ;)
ReplyDeleteMemang sedap sangat...
ReplyDeleteKailan memang sedappp ♥
ReplyDeleteYum yum yum sedap tu
ReplyDeletesedap...feberet kalu makan kat luar ni....
ReplyDeleteLooks good!
ReplyDeleteKiss
PERONALBLOG | BLOGLOVIN’ | FACEBOOK | INSTAGRAM
Saya x berapa suke kailan ni,tp suami suke..hihii..
ReplyDeleteTq kak..saya follow sini jugak ^_^
my farvorite ni..
ReplyDeletekawankan kailan ni dengan tomyam kung...
kompom berpeluh2 makan
Membuka selera.. Mkan ngan nasi panas2...
ReplyDeleteOkje mmg suka sayur ni ...tp dah lama tak beli kailan....mcm teringin pulak hehe
ReplyDeletesaya pon suka kailan ikan masin..selalunya goreng boh sos tiram dan bwg putih ketuk..kadang2 kailan ni sy boh kat nasi goreng :)
ReplyDeletenmpak sedap kailan akak tuu..timakasih share recipe...
saya suka makan sayur
ReplyDeletenext time nak cuba resipi ni =)
selain kangkung belacan, kailan ikan masin juga menu yg wajib saya order kalau makan kat kedai tauu.. kat rumah at least mesti ada salah satu.. heee.. :)
ReplyDeletesalam kenal dari Melaka ;)
ReplyDeleteSedapnya..Peberet saya ni..
ReplyDeleteAntara menu pilihan kalau makan di restoren... Membuka dan menambah selera pabila makan.
ReplyDeletesayur paberet saya nihh...tapi jarang saya makan..
ReplyDeletenoe baru plan nak tanam pokok kailan ni...nampak sedap kailan ikan masin kak kam ni...
ReplyDeleteSalam K.kamsiah...
ReplyDeleteooo..peberet cma ni..
nyum3... :)
ni memang feveret Ros :)
ReplyDeleteSy dh jarang beli kailan jenis ni. Bkn apa...kekadang nampak mcm daun muda tp bila dh masak rasa dia pahit pulak..
ReplyDeleteTu yg suka guna baby kailan aje...huhu.
sayur peberet saya… tapi kat sini takde kailan :(
ReplyDelete