29 October 2021

Ikan Kitang

Ikan Kitang atau nama saintifiknya 
Scatophagus argus 
merupakan ikan air masin. 
Ia merupakan sejenis ikan dalam keluarga Scatophagidae 
dan genus Scatophagus. 
Ia memiliki ekor berbentuk terpotong

Ikan kitang ni diberi oleh kakak ipar
Awas durinya tajam
Jika terkena mau sakit,pedih dan kebas berjam2

Saya campak2 ja memasaknya
Go0reng garing
Curahkan bwg putih,halia,bwg holland
(Dipotong dadu)
Dan cili merah serta cili padi
Sedikit sos ikan dan gula




Pelengkap hidangan
Sambal sotong dan taugeh grg


8 comments:

  1. sedapnya menu ni.. sayur tauge fav tu

    ReplyDelete
  2. sambal sotong tu mmg mengancam ye makcik kam.. 😅

    ReplyDelete
  3. Ikan kitang ni sedap sanagt...isi dia manis..kalau nelayan kat PD x ambil ikan ni sebab xde harga kata mereka..pada SA ikan ni sedap dan inilah ikan yang SA idamkan masa SA mengandungkan Dania....

    ReplyDelete
  4. Masak cincai tu sedap sebenarnya dr masak beriya.

    Lama tak makan taugeh dah.. Sok pagi nak request org yg gi pasar ni belilah

    ReplyDelete
  5. Pertama kali dengar nama ikan kitang. Cantik pulak rupa paras ikan kitang bercorak corak. Pelengkap hidangan dua dua tu saya suka :)

    ReplyDelete
  6. Tak taulah pernah makan atau belum. Kena tanya mak nanti. Hehe

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.