Ikan Kitang atau nama saintifiknya
Scatophagus argus
merupakan ikan air masin.
Ia merupakan sejenis ikan dalam keluarga Scatophagidae
dan genus Scatophagus.
Ia memiliki ekor berbentuk terpotong
Ikan kitang ni diberi oleh kakak ipar
Awas durinya tajam
Jika terkena mau sakit,pedih dan kebas berjam2
Saya campak2 ja memasaknya
Go0reng garing
Curahkan bwg putih,halia,bwg holland
(Dipotong dadu)
Dan cili merah serta cili padi
Sedikit sos ikan dan gula
Pelengkap hidangan
Sambal sotong dan taugeh grg
sedapnya menu ni.. sayur tauge fav tu
ReplyDeletesambal sotong tu mmg mengancam ye makcik kam.. 😅
ReplyDeletemenarik ikannya..
ReplyDeleteIkan kitang ni sedap sanagt...isi dia manis..kalau nelayan kat PD x ambil ikan ni sebab xde harga kata mereka..pada SA ikan ni sedap dan inilah ikan yang SA idamkan masa SA mengandungkan Dania....
ReplyDeleteMasak cincai tu sedap sebenarnya dr masak beriya.
ReplyDeleteLama tak makan taugeh dah.. Sok pagi nak request org yg gi pasar ni belilah
Pengetahuan baru pasal ikan.
ReplyDeletePertama kali dengar nama ikan kitang. Cantik pulak rupa paras ikan kitang bercorak corak. Pelengkap hidangan dua dua tu saya suka :)
ReplyDeleteTak taulah pernah makan atau belum. Kena tanya mak nanti. Hehe
ReplyDelete