Buah Gajus juga dikenali dengan nama lain seperti Buah Janggus,
Buah Ketereh
Cashew Nut,
Apple Cashew, Cajuana (English),
Caju (Portugis)
Kalau di kampung saya
Pada musim pokok ni berbuah
Kami kanak2 sibuk mengumpul biji gajus ni
Tak kisah la dipetik kt pokok siapa
Janji dpt bijinya
Buahnya...jarang2 sekali dimakan..
Kalau kt pokok buah gajus bergayutan
Tanpa bijinya...
Haa tu kerja kami la
Dah dapat biji gajus tu
Kena sorok elok2
Kang dicuri oleh kawan2
Lepas dah berjaya kumpul
Kita org berpakat ramai2
utk upacara membakarnya
Selalunya ni acara kanak2 perempuan
Mula2 cari zink ke,
Ataupun rembat tudung periuk mak ke
Utk dibuat lapik/alas
Lepas tu tabur biji gajus kat atas tu
Kemudian susun pelepah nyior
yg kering..
Api marak dan time tu
kita kena alih2kan biji gajus tu
Mengunakan kayu
Dah padam apinya
Mula la menguis2,mencari2 biji gajus
Yg dah bertukar kaler tu
Ya...nampak kehitaman tp isinya kekal putih
Jari2 ni jd warna hitam dah
Ia perlu diketuk2 utk memecahkan kulitnya
Wanginya...semerbak satu kampung
Makan panas2..isinya ranggup...
Itulah nikmat hidup sbg anak2 kampung dulu2..
Pernah jugak nampak pokok gajus ni dekat taman rumah Syu. Macam terbiar jer tak ada siapa-siapa ambik. Tertanya2 jugak macam mana nak masak biji gajusnya. Terima kasih kak atas perkongsian. Selama harini tau beli yang dah siap proses jer.Hi3
ReplyDeleteseronoknya. mesti sedap makan fresh gitu. gajus ni memang bijinya lagi digemari dari buahnya
ReplyDeletewah..menarik..ooo buah gajus tu x leh makan eh kak..kenapa erk? SA suka pucuk dia buat ulam..la ni susah nak dapat
ReplyDeletedana mula-mula tak tau pun yg kene bakar gini dulu, dana ingatkan terus boleh makan bijinya tu hahahhaha... jakun sungguh
ReplyDeletebuahnya masam2 kelat..sedap pucuk janggus makan dgn laksa penang..
ReplyDeletetak pernah tengok orang proses biji hajus ni...selalu beli yang dah siap dalam paket kecik2 tu
ReplyDeleteooh biji gajus kene bakar erk., ;p
ReplyDeletePertam kali tahu..begitu ya caranya , terima kasih infor baru ini
ReplyDeleteRare zaman akak dulu. Tak pernah kenal pokok gajus. Buah pun tengok dalam gambar je. Nak makan, beli yang ready to eat. Dapat yang macam akak buat ni best jugak gajus bakar.
ReplyDeleteTak pernah buat sbb tak pernah nampak buah gajus. Selalu nampak yg dah jadi kudap2 je
ReplyDeleteteringat dulu2 goreng biji janggus dgn pasir dlm kuali atas dapur kayu
ReplyDeleteTidak pernah buat. Selalu dapat biji gajus siap.
ReplyDeleteHahaha. Dulu pernah, hasben cuba bakar dlm microwave. Dia punya meletop.. hahaha. Lps tu tobat dah takmo bakar dlm microwave 😆
ReplyDelete