25 October 2021

Resepi Dan Cara Buat Pulut Dakap



Suami belikan sesikat pisang abu
Kalau digoreng tak habis
3,4 biji ja makan

So saya terpikir utk buat kuih pulut dakap
Kuih ni popular di sebelah kelantan sana
Sesikat pisang abu yg telah ranum
Lain2 pisang yg sesuai seperti pisang raja,pisang awak


Santan dari sebiji kelapa
Masukkan garam sesudu
Gula dan daun pandan




Pulut terlebih dulu direndam beberapa jam
Bila santan dah mendidih
Masukkan pulut dan kacau 
Hingga kering santannya

Pisang dibelah dua
Kalau pisang agak besar boleh dibelah 3


Ambil pulut yg telah sejuk
Leperkan diatas daun pisang


Letak sebelah pisang diatasnya


'Balut' pisang tersebut dgn pulut
sampai jadi mcm ni
Kalau nak tahu pulut tu cukup lemak atau tidak
Tgk ianya melekat atau tidak pada daun
Kalau melekat2 maknanya tak cukup santan

Ni dah siap dibungkus



Ambil 2 biji
Cantumkan dan ikat
Mengikatnya jgn terlalu ketat
nanti daun pisang akan pecah bila dikukus nanti

Ni rupa yg dah siap dikukus

Jom kita buka balutannya


Sedia utk dinikmati

Nak membuatnya agak sedikit renyah
Tp puas hati bila memakannya















12 comments:

  1. SEDAPNYA PULUT DAKAP PISANG NIPAH SARAPAN PAGI

    ReplyDelete
  2. teringat dana ada beli pulut dakap frozen, satu manis satu masin... ingatkan yang masin ada inti serunding rupanya hampa, yang manis pun kosong je... tertipu dana sebab ingatkan yang manis ada lah pisang

    ReplyDelete
  3. saya memang segan la nak buat kuah macam ni, kalau jumpa yang dijual tu memang laju membeli hihihi

    ReplyDelete
  4. Di JB ni, ada satu kedai yg jual pulut dakap ni, sedappp, tapi kedai tu susah nak parking, huhu

    ReplyDelete
  5. Subahanallah..tampilan juadah tradisional yang sempurna luar biasa..sedap lembut dan bersih murni

    ReplyDelete
  6. Tak pernah lagi makan pulut dakap ni. Nampak renyah juga nak membuat. Tapi dah siap masak dan makan memang puas hati lah kan :)

    ReplyDelete
  7. saya tak pernah makan pulut dakap. thanks for sharing. walaupun tak buat, tapi sekurangnya tambah ilmu

    ReplyDelete
  8. Oh memang cepat habis guna pisang kalau letak sebiji pada pulut.
    Baru tahu bagaimana rupa pulut dakap.

    ReplyDelete
  9. Nampak sedapnya kak. Ammi mmg kalah betul kalau tgk pulut.. Segala2 rasa sedap

    ReplyDelete
  10. MasyaAllah nampak sedap sgt. Saya hantu pulut & ini 1st time tgk cara buat mcmni. Tahnx resepinya

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّØ­ْÙ…َÙ†ِ الرَّØ­ِÙŠْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.