Suami belikan sesikat pisang abu
Kalau digoreng tak habis
3,4 biji ja makan
So saya terpikir utk buat kuih pulut dakap
Kuih ni popular di sebelah kelantan sana
Sesikat pisang abu yg telah ranum
Lain2 pisang yg sesuai seperti pisang raja,pisang awak
Santan dari sebiji kelapa
Masukkan garam sesudu
Gula dan daun pandan
Pulut terlebih dulu direndam beberapa jam
Bila santan dah mendidih
Masukkan pulut dan kacau
Hingga kering santannya
Pisang dibelah dua
Kalau pisang agak besar boleh dibelah 3
Ambil pulut yg telah sejuk
Leperkan diatas daun pisang
Letak sebelah pisang diatasnya
'Balut' pisang tersebut dgn pulut
sampai jadi mcm ni
Kalau nak tahu pulut tu cukup lemak atau tidak
Tgk ianya melekat atau tidak pada daun
Kalau melekat2 maknanya tak cukup santan
Ni dah siap dibungkus
Ambil 2 biji
Cantumkan dan ikat
Mengikatnya jgn terlalu ketat
nanti daun pisang akan pecah bila dikukus nanti
Sedia utk dinikmati
Ni rupa yg dah siap dikukus
Jom kita buka balutannya
Nak membuatnya agak sedikit renyah
Tp puas hati bila memakannya
menarik...
ReplyDeleteSEDAPNYA PULUT DAKAP PISANG NIPAH SARAPAN PAGI
ReplyDeleteteringat dana ada beli pulut dakap frozen, satu manis satu masin... ingatkan yang masin ada inti serunding rupanya hampa, yang manis pun kosong je... tertipu dana sebab ingatkan yang manis ada lah pisang
ReplyDeleteOKAY TERLIURRR HUHU
ReplyDeletesaya memang segan la nak buat kuah macam ni, kalau jumpa yang dijual tu memang laju membeli hihihi
ReplyDeleteDi JB ni, ada satu kedai yg jual pulut dakap ni, sedappp, tapi kedai tu susah nak parking, huhu
ReplyDeleteSubahanallah..tampilan juadah tradisional yang sempurna luar biasa..sedap lembut dan bersih murni
ReplyDeleteTak pernah lagi makan pulut dakap ni. Nampak renyah juga nak membuat. Tapi dah siap masak dan makan memang puas hati lah kan :)
ReplyDeletesaya tak pernah makan pulut dakap. thanks for sharing. walaupun tak buat, tapi sekurangnya tambah ilmu
ReplyDeleteOh memang cepat habis guna pisang kalau letak sebiji pada pulut.
ReplyDeleteBaru tahu bagaimana rupa pulut dakap.
Nampak sedapnya kak. Ammi mmg kalah betul kalau tgk pulut.. Segala2 rasa sedap
ReplyDeleteMasyaAllah nampak sedap sgt. Saya hantu pulut & ini 1st time tgk cara buat mcmni. Tahnx resepinya
ReplyDelete