22 August 2010

Daging Mas Merah




Bahan2:
-1/2 kg daging
-1 paket rempah daging
-5 ulas bawang putih
-7 ulas bawang merah
-1/2 inci halia
-beberapa helai daun kari
(blend semuanya kecuali rempah daging)
kemudian perapkan daging dgn bahan2 yg telah diblend tadi

-10 biji cili kering
-3 ulas bawang putih
-5 ulas bawang merah
-1 labu bawang besar
(blend semuanya)

tumis cili yg telah diblend bersama bahan2 lain tadi
bila naik baunya
masukkan daging yg telah diperap tadi
masukkan air,agak2 cukup utk membuatkan daging empuk
boleh juga dimasukkan tomato bila daging hampir masak

sedap dimakan bersama roti,nasi,ketupat atau lemang
post signature

17 comments:

  1. Salam kak kamsiah..

    makk aiii awalnya kak kamsiah masak...awal lagi ni..hehe;)..

    apa pun thanks kak tuk resipi..insyaAllah ada kelapangan boleh fida cuba..

    ReplyDelete
  2. ermm kak kam..resepi ni nampak mudah n sedap...
    nanti nak cuba lah....

    ReplyDelete
  3. Nak potong daging tu yg problem....takut slh potong....jd liat ...:(

    ReplyDelete
  4. salam kamsiah..nampak sedap dan mudah resepi ni..terima kasih....boleh cuba raya nanti..

    ReplyDelete
  5. Time akak menumis, bau dia dah sampai ke idung saya . haruuuummm... ekeke

    ReplyDelete
  6. @kak Ernaboleh aja kak,sesuai dimakan dgn ketupat,nasi impit,lemang,pulut kuning..

    ReplyDelete
  7. @azzey
    masa beli daging tu,picit2 sikit,kalau lembut ja,daging tu mmg lembut...

    ReplyDelete
  8. @[z@ck]zack...amboi glemer ya masuk dlm salam perantauan

    ReplyDelete
  9. @Afida Anuarfida...akak masak ikut time baby tido hehe...ada baby kt umah ni

    ReplyDelete
  10. selalu buat ayam masak merah...tak pernah lagi buat daging masak mas merah ni

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●