Bahan2:
-1/2 kg daging
-1 paket rempah daging
-5 ulas bawang putih
-7 ulas bawang merah
-1/2 inci halia
-beberapa helai daun kari
(blend semuanya kecuali rempah daging)
kemudian perapkan daging dgn bahan2 yg telah diblend tadi
-10 biji cili kering
-3 ulas bawang putih
-5 ulas bawang merah
-1 labu bawang besar
(blend semuanya)
tumis cili yg telah diblend bersama bahan2 lain tadi
bila naik baunya
masukkan daging yg telah diperap tadi
masukkan air,agak2 cukup utk membuatkan daging empuk
boleh juga dimasukkan tomato bila daging hampir masak
sedap dimakan bersama roti,nasi,ketupat atau lemang
Salam kak kamsiah..
ReplyDeletemakk aiii awalnya kak kamsiah masak...awal lagi ni..hehe;)..
apa pun thanks kak tuk resipi..insyaAllah ada kelapangan boleh fida cuba..
sedapnya sis!
ReplyDeleteermm kak kam..resepi ni nampak mudah n sedap...
ReplyDeletenanti nak cuba lah....
adoi...terliur pula tengok gambar tu...
ReplyDeleteNak potong daging tu yg problem....takut slh potong....jd liat ...:(
ReplyDeletesalam kamsiah..nampak sedap dan mudah resepi ni..terima kasih....boleh cuba raya nanti..
ReplyDeleteHaduyai....lapaq laa pulak...
ReplyDeleteTime akak menumis, bau dia dah sampai ke idung saya . haruuuummm... ekeke
ReplyDelete@LiNdauihh linda...hidung punya la power..
ReplyDelete@mamawanasenang2 leh la mama cuba..
ReplyDelete@kak Ernaboleh aja kak,sesuai dimakan dgn ketupat,nasi impit,lemang,pulut kuning..
ReplyDelete@azzey
ReplyDeletemasa beli daging tu,picit2 sikit,kalau lembut ja,daging tu mmg lembut...
@NoorGiegie...mmg mudah dan cepat
ReplyDelete@beautiful_roserose..cuba la dulu
ReplyDelete@[z@ck]zack...amboi glemer ya masuk dlm salam perantauan
ReplyDelete@Afida Anuarfida...akak masak ikut time baby tido hehe...ada baby kt umah ni
ReplyDeleteselalu buat ayam masak merah...tak pernah lagi buat daging masak mas merah ni
ReplyDelete