28 December 2011

MonRods

Tempat menjamu selera yg baru di Kulim
Monrods...

nak tau apa maknanya...

terletak di Taman Selasih

baca sini utk tau asal usul nama Monrods ni

menu kampung pun turut disajikan
pisang rebus...
ubi kayu rebus

buku menu.....tebalnya..

sound stage...
boleh mintak lagu...tuju lagu...

Puan Latifah...org kuat Monrods


kitchen yg bersih dan kemas
A++ ...


Beberapa kali masuk paper u...

nasi ayam panggang



minuman pilihan saya-tutti fruti iced blended


chicken chop


Tasha tak sabar2 nak makan ciken cop nya...

26 December 2011

Mega Birthday

Salam
ramai anak2 sedara,cucu sedara
yg menyambut hari lahir pada bulan dec ni
saya sendiri...
hari ni,26 dec
(hari tsunami)
Dari 1 hb,3 hb,sampailah 28 hb
so pakat2 meraikannya serentak

see my name.."tok su"
oleh kerana kek disponsor oleh cucu sedara
nama saya ditulis Tok Su

puding roti marbele
serta pulut kuning ni
airtangan saya



ni pulak kek gula hangus yg mebeles

anak sapa pulak
yg nak enterpreme tu..

yess...I,m 41 years old...
syukur pada Tuhan

24 December 2011

Menjadi Wanita Paling Bahagia

Buku istimewa ni
telah 2 th terperap...tak terbaca..
Ianya dihadiahkan sorg guru
kepada anak perempuan saya
(lupa pulak saya sempena apa..)

dan saya tahu
beliau takkan membacanya
Harry Porter yg tebal bagai tu
anak2 sanggup membacanya..

last2...mak jugak la yg membacanya

Motivasi Menjadi Wanita Paling Bahagia
Penulis: Dr. 'Aidh Abdullah Al-Qarni


"Buku ini saya umpamakan sebagai
almari yang penuh perhiasan
supaya anda dapat memperelok diri dengannya.
Di dalamnya ada semburan keindahan,
kilauan kecantikan,
cahaya kebenaran,
yang melebihi kilatan emas dan perak yang dikilatkan.

Jika anda merasa telah
mencapai apa yang anda cita-citakan,
janganlah terus berpuas hati sebelum
anda benar-benar telah mencecah bintang.

Bukankah purnama tersenyum simpul
dan bintang-bintang berseronok riang?
Lantas mengapa anda biarkan kegelisahan
anda menjadi racun yang akan membunuhmu? "

22 December 2011

Laksa Penang

Sejak minggu lepas
anak saya dok merenggek2
memujuk,memaksa saya
menyediakan laksa penang
katanya...kawannya rindukan laksa saya

katanya...yg beli tak sedap

dalam kerajinan (yg dibuat2)
saya gagahkan diri jugak membuatnya

inilah hasilnya..
cukup sekadar ada nenas,salad dan timun


saya amat jarang membeli laksa
kerana ada ja yg kurang pada deria rasa saya
kurang pekat
kurang pedas
kurang masam
laksa terlebih kembang
terkurang kembang
tak pejal...
kuahnya tak berwarna merah..

lagi satu
saya tak sukakan 'sampah sarap' yg banyak
-daun selom,pucuk gajus,pudina

pendek kata...semuanya tak menepati citarasa

masak sendiri...puas hati..

21 December 2011

Pulut ikan kering + kelapa

Sarapan pagi ni
makanan yg popular di kelantan
pulut bersama ikan kering digaul dgn kelapa
seeloknya kelapa yg masih muda

beras pulut tu
kalau tak mau berkerak
atau terlebih lembik
boleh dikukus
(bg yg tak tau anggaran air
sebanyak mana kalau di tanak)

lagi satu
saya cukup pantang
(geram sebenarnya)
kalau sapa2 yg memasak mengunakan beras pulut
buat pulut kuning ke
buat tapai ke
buat seri muka ke
pulut panggang ke
apa2 ja la...

tapi pulut tu masih rasa 'berbiji2'
mula la pot pet pot pet

kata anak buah saya
lbh sedap dimakan dgn ikan selayang
yg direbus terlebih dulu
kemudian digoreng..

16 December 2011

Nasi Briyani

Salam hari jumaat
penghulu segala hari
hari yg ceria,
anak2 masih bergembira
bangun lewat,mandi lewat
makan nak cepat...

saya cuma sediakan hidangan yg ringkas
nasi briyani
tak perlukan beberapa jenis lauk
cukup kari ayam serta acar timun+ nenas

hari ni jugak
suami akan pulang...:)

13 December 2011

Kek Batik



Bahan-bahan:

250g biskut marie- (ikut selera sbyk mana nak letak)
250g butter
1 cawan milo
5 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar esen vanila
1/2 tin susu pekat
1/2 cawan air



Cara-cara
Campur milo, serbuk koko,
esen vanila, susu pekat,
air dan telur di dalam periuk.

Kacau sehingga sekata
dan panaskan di atas api yang sederhana.
Masukkan butter ke dalam periuk dan
kacau sehingga adunan menjadi pekat.
Masukkan biskut marie dan kacau sehingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam bekas dan mampatkan.
Sejukkan dalam petik sejuk
selama 1 jam sebelum dihidangkan.



09 December 2011

Pesta Pulau Pinang

Walaupun pesta pulau pinang
diadakan setiap tahun
tp dah berpuluh tahun
saya tak mengunjunginya

rasanya...sejak jadi org utara ni
baru 2 kali kesana

semalam..kebetulan suami cuti
dan cuaca pun baik
(kulim hujan tp penang panas)
bawak anak2 kesana

seronok dapat parking dkt dgn pintu masuk..



Dan adegan sawan bergambar pun bermula








I love u..:)














hantuuuuu...




produk dari Indonesia


nak bergambar di sini
kena bayar rm1




ni pulak..shisha ...



karpet berderet2...



tak berani nak naik
tgk ja org dok menjerit2
dan ada yg terhuyung hayang bila turun



cenonggeng?apa benda tu...



kelainan...air boleh diisi dalam benda comel ni
dalam cawan plastik biasa
air rm1
dalam bekas ni,rm3..