18 April 2012

Kena order dari Kelantan

Setelah seminggu mintak tolong
kakak sulung kat Kelantan
poskan benda ni

ohh lega.. dah sampai


jom tgk...apa isinya
hehe...kotak ja gempak
isinya...RAGI

saya memintanya mengirimkan ragi
utk dibuat tapai

ada yg tak pernah tgk ragi ke?
ni lah rupa ragi

sebenarnya ada ciri2 tertentu
pada ragi yg menjadikan tapai manis..
hanya yg berpengalaman saja yg tau melihatnya
(saya sendiri tak tau)
sbb tu mintak kakak yg belikan

sebiji ragi
boleh digunakan utk membuat
3kg beras pulut utk buat tapai

pada 28/4 ni
ada kenduri kawen anak sedara hubby


tiap2 kali kenduri
kenduri ke,tahlil ke..wat ever la

saya 'didera' membuat tapai
bkn sikit kena buat
tp 10kg beras pulut
yg menghasilkan lbh kurang 500 tupperware tapai

ada sesapa nak tolong...

19 comments:

  1. Memang betul, kesedapan tapai sangat bergantung kepada raginya.

    Di SA ni ada dijual tapai di restoran2. Ada yang rasa sedap, ada juga yang rasa manis tapi melekat ditekak, memang susah nak dapat yang seperti di pantai timor.

    ReplyDelete
  2. xmkn tapai ni..tp kagum kalo kamoo pandai wat tapai..hehehe

    ReplyDelete
  3. Assalam Dik kamsiah...kalau sebelah rumah nak aje Akak menolong...sambil dapat belajar membuatnya...mesti best kan!!nanti nak try jugaklah....sebab Mil Akak pun ada bakat jugak membuat tapai pulut ni ha!

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum

    ragi juga digunakan untuk buat kuih apam kan kak?? cuma tak pasti ragi yang sama ke ade yg lain

    ReplyDelete
  5. suka sangat makan tapai. tapi tak pandai buat. kalau balik kg mak mesti buatkan utk saya. makan berbungkus bungkus. hahaha

    ReplyDelete
  6. salam kunjungan semula kak...

    dana penah nmpak ragi nih sbb dulu arwah nenek rajin bt tapai ubi... pastu atuk skrg nih pun suke bt tapai ubi...
    dana tak pandai sgt mkn tapai pulut tp sesekali lyn best gk...
    aduhla kak banyaknyer sampai 10kg... hehehe

    ReplyDelete
  7. saya nak tolong boleh??

    tolong makan. ngeeee....

    ReplyDelete
  8. ooo saya ingatkan ape tadi kak , sure sedap tapai akk .. saya suke

    ReplyDelete
  9. pernah dulu2 masa kecik ingatkan ragi tu gula2, selambe aje makan bodo camtu aje.

    pastu muntah balik. hahahahaha..

    apapun tapai mmg best

    ReplyDelete
  10. belum pandai makan tapai yang layan sesungguhnya. cuit sikit2 je. tapi masa kecik-kecik dulu, pagi raya mesti ditugaskan ambil tapai yang ditempah kat kawan mak. saudara-mara datang beraya ramai yg cari tapai.

    tapi kena buat sampai 10 kg? huhu....gigihnya akak...

    ReplyDelete
  11. Sepanjang usia kakcik, baru sekali saja kakcik buat tapai. Memang jadi, tapi lepas itu kakcik tak ada keinginan nak buat lagi. :)

    ReplyDelete
  12. Wah...mesti seronok tgk tetamu nanti makan tapai yg akak buat, kan?? hehe..
    Tp naper mesti ragi dari kg?? Sy selalu tgk kat pasar pagi kamunting ni ada yg menjual ragi cenggini.
    Agaknya ragi dari kelantan tu spesel kot, hehe..

    ReplyDelete
  13. tapai org Melayu macamana arh!, pakai ragi ke? daripada beras pulut. Saya percaya bukan yang memabukkan ya. tak sabar nak tengok tapai blogger Kamsiah..ada jg yg lain nak tengok kan..mesti manis ke atau macamana arh!

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Kamsiah

    he he
    tolong makan boleh ......

    ReplyDelete
  15. lya xpernah buat tapai... n x barape suka makan tapai ni..sbb dia rsa mcm bgas skit kan.n masam2..

    ReplyDelete
  16. Hehehe! Tiba2 sy tringt lg kisah tapai pahit, haha! Ahh, segannya.. Msih segan lg. Apapun, truskan usaha buat tapai!

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●