ketiak..
hehe bkn org ja yg ada ketiak
di Kelantan..'tiak jagung' ni
adalah sayuran yg amat mudah didapati
murah dan segar pulak tu
bahasa sopannya ialah Putik Jagung
seikat rm1.50
saya ambil 2 ikat
bila mengupas kulitnya
jgn membuang kesemuanya
tinggalkan sehelai dua
kalau dimasak lemak
biasanya dipotong bulat mcm ni
jika dibuat acar
atau dimasukkan kedalam tomyam atau sayur campur
atau paprik
potong memanjang
ni lah hasilnya
boleh dimasukkan berbagai bahan lain
seperti udang/ikan bilis
carrot dan cili merah
utk menambah seri
lbh sedap jika ada sambal belacan
atau ikan kering...
1st time denagq ketiak jgung
ReplyDeleteohooo dipanggil ketiak jagung yek kak kt sana, ada jual yg siap ngn kulit gitu yek kak... kt kl nih sume jual dh siap hilang kulit ngn rambut dia...
ReplyDeletedana pun suke msk dlm tomyam or msk syr campur...
manis2 gitu kn
assalam kak..
ReplyDeleteingatkan apa tadi..rupanya putik jagung, x tau la plk setengah org panggil ketiak jagung..
ank2 sy dan somi x suka makan putik jagung ni, klu msk syur campur ke tomyam ke..apa2 je la..dorang mesti ketepikan benda ni..
wah kak..nyam..nyam.terasa dah manis2 nya tu..hihi
ReplyDeletehaahhaha
ReplyDeleteingatkan apa la bendanyer ketiak jagung tuh...
kehkehkehkeh...ayayaya
salam kenal.. baru ni tau di panggil ketiak jangung ekk ... thanks for visiting blog saya yg byk kekurangan tu ....
ReplyDeleteFirst tine dengr ketiak jagung, sedap nampakknya..
ReplyDeletesaya penah makan tomyam yang ada putik jagung ni masa ke kundasang. mcm pelik tapi sedap la pulak~
ReplyDeletehahahha saya pun baru hari ni dengar nama ketiak jagung......kihkihkih
ReplyDeletehahaaa.. lawak bunyi dia, tapi memang sedap tiak jagung ni. suka makan kalau puan emak masak dalam gulai lomak. uihsss.. manis!
ReplyDeletenyum nyumm ^^
Tak pernah makan yg ni.
ReplyDeleteHehe..tiak yang tidak berbau ni, dan yang pasti sedap!
ReplyDeletesedapnya 'tiak jagung' masak lemak.....
ReplyDeleteKat tempat asal sy di pahang...dorang panggil PODAK jagung mende ni. Mmg sy suka sgt wlpn cuma dimasak rebus air bersama ngan cendawan dan taruk sehelai daun kunyit & ikan bilis sebagai perisa, pergh!! leh makan mcm tu aje sambil irup kuah dia mcm sup..hehe..
ReplyDeleteBila dh kawen...dok Taiping...baru ler tau kat sini gelarkan mende tu putik jagung, huhu..
masak lemak, sambal belacan, ikan masin, kombinasi yg best giler
ReplyDeleteSalam kenal. First time juga dengar nama ketiak jagung ni. Selalunya baby jagung atau putik jagung. Tak pernah lagi buat masak lemak guna putik jagung. Nampak sedap juga ni. Lagi satu nak tanya kalau kita buang semua kulitnya boleh tak?
ReplyDelete