20 April 2012

Ketiak Jagung


ketiak..
hehe bkn org ja yg ada ketiak
di Kelantan..'tiak jagung' ni
adalah sayuran yg amat mudah didapati
murah dan segar pulak tu

bahasa sopannya ialah Putik Jagung

seikat rm1.50
saya ambil 2 ikat

bila mengupas kulitnya
jgn membuang kesemuanya
tinggalkan sehelai dua

kalau dimasak lemak
biasanya dipotong bulat mcm ni

jika dibuat acar
atau dimasukkan kedalam tomyam atau sayur campur
atau paprik
potong memanjang


ni lah hasilnya
boleh dimasukkan berbagai bahan lain
seperti udang/ikan bilis
carrot dan cili merah
utk menambah seri

lbh sedap jika ada sambal belacan
atau ikan kering...

16 comments:

  1. ohooo dipanggil ketiak jagung yek kak kt sana, ada jual yg siap ngn kulit gitu yek kak... kt kl nih sume jual dh siap hilang kulit ngn rambut dia...

    dana pun suke msk dlm tomyam or msk syr campur...
    manis2 gitu kn

    ReplyDelete
  2. assalam kak..
    ingatkan apa tadi..rupanya putik jagung, x tau la plk setengah org panggil ketiak jagung..
    ank2 sy dan somi x suka makan putik jagung ni, klu msk syur campur ke tomyam ke..apa2 je la..dorang mesti ketepikan benda ni..

    ReplyDelete
  3. wah kak..nyam..nyam.terasa dah manis2 nya tu..hihi

    ReplyDelete
  4. haahhaha
    ingatkan apa la bendanyer ketiak jagung tuh...
    kehkehkehkeh...ayayaya

    ReplyDelete
  5. salam kenal.. baru ni tau di panggil ketiak jangung ekk ... thanks for visiting blog saya yg byk kekurangan tu ....

    ReplyDelete
  6. First tine dengr ketiak jagung, sedap nampakknya..

    ReplyDelete
  7. saya penah makan tomyam yang ada putik jagung ni masa ke kundasang. mcm pelik tapi sedap la pulak~

    ReplyDelete
  8. hahahha saya pun baru hari ni dengar nama ketiak jagung......kihkihkih

    ReplyDelete
  9. hahaaa.. lawak bunyi dia, tapi memang sedap tiak jagung ni. suka makan kalau puan emak masak dalam gulai lomak. uihsss.. manis!

    nyum nyumm ^^

    ReplyDelete
  10. Hehe..tiak yang tidak berbau ni, dan yang pasti sedap!

    ReplyDelete
  11. sedapnya 'tiak jagung' masak lemak.....

    ReplyDelete
  12. Kat tempat asal sy di pahang...dorang panggil PODAK jagung mende ni. Mmg sy suka sgt wlpn cuma dimasak rebus air bersama ngan cendawan dan taruk sehelai daun kunyit & ikan bilis sebagai perisa, pergh!! leh makan mcm tu aje sambil irup kuah dia mcm sup..hehe..
    Bila dh kawen...dok Taiping...baru ler tau kat sini gelarkan mende tu putik jagung, huhu..

    ReplyDelete
  13. masak lemak, sambal belacan, ikan masin, kombinasi yg best giler

    ReplyDelete
  14. Salam kenal. First time juga dengar nama ketiak jagung ni. Selalunya baby jagung atau putik jagung. Tak pernah lagi buat masak lemak guna putik jagung. Nampak sedap juga ni. Lagi satu nak tanya kalau kita buang semua kulitnya boleh tak?

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّØ­ْÙ…َÙ†ِ الرَّØ­ِÙŠْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.