Mata tuan blog dah nampak bintang
sejak 3 hari lepas
sibuk menyiapkan tempahan tapai pulut,
(tart-disediakan oleh anak dara) dan laksam
Hari ni biras saya mengadakan majlis harijadi anaknya
2 org,tarikh sama
majlis harijadi tp siap ber katering lagi
dan bacaan yassin oleh pelajar2 tahfiz kat taman ni
tapai pulut-hampir 4kg
nak dibungkus dgn daun pisang
blueberry cheese tart-tak kisahlah berapa puluh biji
haha nasib baik anak yg buatkan
dan nak laksam-sekilo tepung
membuat laksam tidaklah sesukar mana
cuma masa yg diambil tu agak lama
(utk mengukus)
laksam dikira masak bila ianya mengelembung
kukus mengunakan tudung periuk ya
jgn terlalu tebal
bubuh lbh kurang sesenduk ja
campurkan sekampit tepung beras
bersama secawan tepung gandum
bancuh dgn air suam
jika terllau keras
laksam akan pecah ketika digulung
jgn pulak terlalu lembik
nanti jadi kueteow pulak
so kukus dulu sebiji..dan rasa
samada keras atau lembik
sbb takde sukatan yg benar2 tepat diperlukan
utk kuah
-2kg ikan,rebus dan asingkan isinya
-2 kg santan
-10 ulas bawang merah
-seulas bawang putih
-seinci halia
-lada hitam-tumbuk halus
-beberapa keping asam gelugur
-garam & gula
campurkan kesemunya dan sentiasa kacau
ingat-kesedapan laksam terletak pada kuahnya
jgn sampai kuah pecah minyak dan berketul2
kdg2 laksam yg dijual dipasar malam
taugeh tidak disiang
(tak buang ekor dan kepalanya)
sila jgn malas..
ulam - ulaman
dan sambal yg akan mengalirkan airmata
seeloknya sambal diblend 2,3 hari sebelum dimakan
utk mengurangkan kepedasannya
guna cili padi yg masak merah
blend bersam acuka,garam dan gula
sambal ni boleh jugak dimakan bersama nasi kerabu,laksa kelantan
dan nasi berlauk
tuan rumah bersarapan dgn laksam le pagi ni
saya bangun jam 3 pagi
dan siap semuanya jam 6 pagi
salam sis:)
ReplyDeleteSuka juga makan laksam ni...
pandai akak buat laksam yaaa;)
Alhamdulillah ..siap jgk...sedapnya laksam kak..bercita2 jgk nak membuatnya nie cuma blom sampai seru jer lagi..:)
ReplyDeleteSalam Kam..
ReplyDeleteFulamak sedapnya Kam, rasa nak buat lari semangkuk ni.
wah! mmng betul2 buat bisness la ni.org tengah lena diulit mimpi kita gigih di dapur.
ReplyDeleteAssalamualaikum kak..mmg manu fv ni kalau balik kelantan x pernah miss beli laksam di pasar melur siap oder lg laksam yg dah siap gulung...kat KL ni nak mkn baru cari di pasar mlm...belum pernah buat laksam sendiri...mcm nak cuba je buat...
ReplyDeleteuiihh... sedapnya laksam tuu..
ReplyDeleteterliur laa..
Salam akak...rajinnya bangun buat laksam kul 3 pg...
ReplyDeleteLaksam antara makanan kegemaran saya.
kak sy suke laksam...1st time makan terus jatuh cinta...
ReplyDeletesaya tak pernah rasa lg laksam
ReplyDeletefeveret saya jugak ni tapi bese beli je hihiks :)
ReplyDeletesedap laksam...da lame x mkn laksam makcik...
ReplyDeleteSalam kamsiah,
ReplyDeleteSemoga usha dan penat kamsiah mendatangkan
pulangan yg setimpal
IM pun suka makan laksam. Kali pertama mencubanya di Restoran Anggerik Desa, Seberang Jaya.
ReplyDeleteamboi bersemangat betul membuatnyer pagi2 yer, pasti sedap ni
ReplyDeleteteringin pulak yumida nk makan
ReplyDeleteyumida x pnh lg mkn laksam ni
kecur air liur lihat kuah tu
nampak mabeles
salam,
ReplyDeleteLaksaem taubeh tu bandar punya..
Laksem ada hijau pun versi moden,,lada keringmasin n bestAs
kak kamsiah ni org kelantan ker..? zura suka sgt mkn laksam...
ReplyDeletefeberettt sy laksam nih...
ReplyDeleteTerlioq M tengok laksam tu..pekat sungguh kuah tu.
ReplyDeleteMeh sepinggan kamsiah...
ReplyDeleteSuka makan, suka nak buat tapibtang nak buat kuey teow tu taksanggup...huhu..
Kalaulah ada kuey teow ready made utk laksam ni kan?
sedapnyeeeeeee laksam kak
ReplyDeletesaya sgt2 suke
nak2 kalau buat sendiri nie ..
rajin akak buat , ada anak2 bantu memang mudah kan ;)
feveret chekgu ni..tp kalo yg jual jarang yg sedap..
ReplyDeletelast2 kena wt sndiri baru kick..
laksam ni sgt popular di Kuala Perlis. rata2 orang jual, tapi of course yg di buat sndiri lebih sedap kan?
ReplyDeletesaya suka makan laksam..tapi smpai skrang tak reti nak buat..kadang2 keras dan kadang2 terlembik pulak...senang beli yg dah siap..hihihi...
ReplyDeletepandai nyer akak buat laksang....
ReplyDeleteita buat tak pernah nak menjadi..sudahnyer beli je lah....
sedap nyer
Yummy...dh lamer xmam laksam....
ReplyDeletehehehhe, tu la.. tersama pula entry kita kali ni... tapi laksam akak lagi meriah, semua bahan2 lengkap.. laksam saya tangkap muat jer mana yang ada.. sbb duk negara orang, tak boleh nak demand sgt :)
ReplyDeleteEntah mengapa perut saya sejak dulu tak dpt terima laksam, seperti juga tak dpt terima laksa Johor....
ReplyDeleteSy dah follow lama dah Blog ini... Terima kasih kerana sudi follow saya....
ReplyDeletesalam, sedapnyer kamsiah...tetiba teringin plak nak makan laksam...
ReplyDeleteSibuknya..tapai 4kg....huhuhuu.
ReplyDeleteSemuanya nampak sodap!!!!
sedapnya laksam...
ReplyDeletenyum nyum nyum :P
rajinnye tuan rumah nanti nak orderlah...
ReplyDeletePandainya buat laksam..nampak cantik aja...saya pernah cuba buat..tapi keras sikit..nanti bolehlah ambik resepi dari akak...:)
ReplyDeleteyg ni memang saya tak pernah cuba.
ReplyDeleteantara feveret saya ni. hehe
ReplyDelete