15 August 2013

Masak Lemak Pucuk Ubi Kayu

Tinggal di kampung
ulam2an,sayur2an...
dipetik disekeliling rumah

dengan kudrat yg masih bersisa
ayah saya menanam ubi kayu yg kaler kuning tu
kalau utk makan2..mmg tak habis lah

 kalau di pasar di tempat saya...Kulim..
seikat berharga rm1...
itupun dicampur dgn pucuk2 yg telah tua

selain dicelur utk dibuat ulam
pucuk ubi kayu sedap dimasak lemak cili api

-celurkan terlebih dahulu pucuk ubi
-toskan,kemudian dihiris2

-tumbuk bawang merah,cili api,kunyit hidup
-masukkan kedalam santan
-boleh dicampur udang,ikan bilis atau ikan pekasam


31 comments:

  1. Saya suka pucuk ubi celur cicah budu...lega sejak ada anak dua ni tak berangin pula badan kalau makan pucuk ubi... Sedap....tambah ada ikan goreng dan nasi panas...

    ReplyDelete
  2. pucuk ubi?.. huh..memang sedap... makan plak dengan pecal......walawey....tapi kat kl nih... seme mende mahal.....dah le mahal.. daun dah xsegar.....

    ReplyDelete
  3. Sedapnya masak lemak pucuk ubi...dulu kecik2 selalu mk masak..bila dah kerja di pekan ni..susah nk dpt pucuk ubi nih

    ReplyDelete
  4. Salam kak..
    sedapnya pucuk ubi tu.. kalau cicah dgn sambal belacan pun sodappp
    masak lomak cili api + sardin pun nyummmieesssss :)

    ReplyDelete
  5. Tak reti makan pucuk ubi kayu. Kuah lemak tu suka makan. Hhehee

    ReplyDelete
  6. teringat di bulan ramadhan hari tu, ada orang request nak makan masak lemak pucuk ubi kayu...gigihkan juga mencari di kedai2 dan pasar, susah sikit nak dapat... lepas tu bila masak... bertambah2 dan selera dia makan...

    ReplyDelete
  7. time raya ni, bosan juga asyik makan lemang, ketupat & rendang, sayur kampung juga yg sedap dimakan..

    ReplyDelete
  8. Masa arwah atok sihat dulu, dia pun rajin tanam ubi. Saya suka sangat redah semak samun untuk petik pucuk ubi. Tapi sekarang nie, nak beli pun x berselera. Semua daun ubi tua yang di ikat dengan pucuk sehelai dua. Masak lemak campur kacang hijau dan su'un pun sedap kak...

    ReplyDelete
  9. sedap tu kak
    makan dengan ikan masin goreng pun sedap

    ReplyDelete
  10. Masakan kegemaran nih! Teringin pula...
    Kalau tgah xrajin...celur buat ulam pun sodap, kena pula dgn cicahnya! Fuh!

    ReplyDelete
  11. Peghhh lauk sedap selepas raya ni Kamsiah... akak suka gulai pucuk ubi ni :D

    ReplyDelete
  12. yummy....nmpak sedap jew...rietta suka masak lemak telur itik....

    psss...masih ada lagi akk...sebab rietta xmakan sangat...hr nie bru nk buka tumpi pas blik raya...

    ReplyDelete
  13. pucuk ubi cicah dengan cili kicap.. sedapnya.. ;)

    ReplyDelete
  14. my feveret ni kak... hehehe
    SELAMAT HARI RAYA =)

    ReplyDelete
  15. Sedap Kamsiah... lagi-lagilah makan musim raya ni... dah jemu dengan rendang ayam, daging dan semua tu.

    ReplyDelete
  16. memang suka sesngatler kalau dapat makan pucuk ubi rebus ngan sambal belacan.. tapi serius dah lama tak buat selalunyer pucuk ubi buat gulai lemakjer... isyh tak boleh jadini...
    kalau raya kedua dapat makan pucuk ubi memang best sesangat.... bosan makan rndangnyer...

    ReplyDelete
  17. Bulan2 raya ni sesekali dapat sayur kampung macam ni sungguh lah sedap.

    ReplyDelete
  18. Salam K.Kamsiah..

    ooo...Pucuk Ubi ni cma suka buat ulam.. cicah dgn sambal belacan, mmg x toleh kiri kanan dah.. ehehe.. :)

    ReplyDelete
  19. ni dpt dgn ikan masin mesti terangkat punya lah

    ReplyDelete
  20. bukan ke klu masak lemak pucuk ubi ni kita letak kentang ..
    apapun, org jawa agak sinonim dgn pucuk ubi ni,
    sbb diguna buat pecal

    ReplyDelete
  21. kenapalah sy tak teringin nak makan ni hhihi

    ReplyDelete
  22. saya suka masak lemak camni n cicah budu tapi dah lamaa sangat tak makan budu..nanti nak p cari budu kat gua musang..
    kak selamat hari raya, maaf zahir batin ey :)

    ReplyDelete
  23. amboi kecoq ayaq liuq saya Kamsiah oi...esok nk kena masak la sayur ni..teringat zaman dulu slalu makan ni.

    ReplyDelete
  24. Sedap ni Kam, berselera makan nasi kalau lauk2 macam ni, betul kata anies, pekena dengan ikan masin, perghh!!, tak cukup sepinggan.

    ReplyDelete
  25. Memang betul, bila beli pucuk ubi, banyak yang kena buang dari yang boleh dimasak.. kalau petik sendiri, memang puas hati..

    ReplyDelete
  26. sedap ni mkn ngn nasik panas, ikan goreng garing ngn sambal belacan...

    ReplyDelete
  27. bak kata pepatah, makanan kampung usah lupakan, berkhasiat bagaikan ulam..

    ReplyDelete
  28. waa..sedapnye kak..lme x mkn masakan mcm ni..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●