Jom menjeruk rasa menjeruk cili
tak pasti apa nama cili padi
yg kaler hijau keputihan mcm ni
tp rasanya lebih sedap berbanding yg kaler hijau pekat tu
buang tangkainya
basuh dan toskan
sebaiknya gunakan bekas plastik
bekas yg berpenutup besi/aluminium
akan berkarat bila terkena garam,gula dan cuka
masukkan cuka hingga tenggelam cili tersebut
masukkan garam dan gula
tutup rapat2 dan biarkan sekurang2nya 24 jam
tadaaa...dah bertukar warna..dah boleh dimakan
kalau buat dalam kuantiti yg banyak
simpan dalam peti ais
sedap dimakan dgn kueteow grg
atau bihun grg
Siapa yg makan cili
dia yg terasa pedasnya..
Orang-orang Melayu dulu-dulu dah reka siap-siap peribahasa yang baik
punya untuk digunakann sebagai cara untuk menegur
Ia sebenarnya simbolik kepada kata-kata yang bertujuan
untuk memerli atau menyindir seseorang.
Sebab orang zaman sekarang ni memang susah nak ditegur secara direct.
Sikit-sikit nak touching.
Sikit-sikit nak dendam.
Assalam..selamat hari Isnin kak.. Blh laa try pasni buat cili jeruk sbb suami kalau mkn mi ke ape mmg kene ade cili jeruk tu..
ReplyDeleteblh ganti dengan cili hijau tu kan kak...heheh
jeruknya sedap makan dengan nasi....
ReplyDeletemenabung kat sini....
Baru tanam pokok cili putih..sedapkan makan dengan mi,bihun koteww, nasi goreng pun ok
ReplyDeletedana suke mkn cili tp sekali pun tak penah buah cili jeruk nih kak.... dana nyer perut sensitip ngn cuka, tp peliknyer kalu cuka epal tuh ok lak minum tiap hari hehehe...
ReplyDeletecili padi kampung..memang sedap la kak dapat wat jeruk..
ReplyDeletepedas berdesing..
good moning
ReplyDeletesinggah pagi isnin
senangnya buat cili jeruk ye kak.. selalu tengok org buat pakai cili besar..
ReplyDeleteoppss saya tak makan cili so tak terasalah pedasnya ;)
sedapnya cili jeruk...usah terlebih makan takut sakit perut...
ReplyDeletecili jeruk pun boleh makan dengan nasi goreng kamsiah...sedap
ReplyDeletewahh sedap cili jeruk ni kalo mkn dgn kue tiau goreng..ermm tp xpenah wat cili jeruk ni sndr...lpas ni blh ar try wat =)
ReplyDelete1st time singgah sini..jalan-jalan blogwalking.. salam perkenalan =)
Peminat setia cili jeruk datang ni :-D . Sememangnya orang dulu2 kaya adab, cakap kias berlapik. Dalam mahu menegur, masih ada rasa hormat ..
ReplyDeleteAkak suka cili jeruk dari cili hijau tu Kamsiah... kalau cili padi ni suka buat cili asam untuk cecah ikan bakar... emmm sedapnya makan dengan kuehteow ye :)
ReplyDeleteSedapnya cabai jeruk makan ngan kueteow.. tapi makchaq tak tahan pedas.. cabai muda boleh la... kalau cabai melaka ni... memang menangis la bila makan...
ReplyDeletecili jeruk? hehehe...saya tak berapa suka tapi kalau yang fresh suka la :P
ReplyDeleteKau suka yang fresh? Kau makan macam tu je ke Fida?
DeleteAssalammualaikum kak..tgk ja pun dah terasa pedasnya..huhu..mmg sedap ni..
ReplyDeletewaa homemade punya, mesti sedap ni. Kalau makan mee atau kue teow mesti nak cili jeruk ni, baru ummph dan tak muak kan.
ReplyDeleteSedap yer sajian bersama cili....umi Qi mmg pengemar cili padi segar mahupun jeruk tau sis....sokong ngan ayat akak tu...siapa mkn cili dia akan terasa pedasnya...kadang2 ngan kawan sendiri pun susah nak bertegur...sikit2 nak touching2...sikit2 nk sentap...susah...baik jarak2 kan je pergaulan
ReplyDeletesalam kamsiah ..
ReplyDeletesapa yg terasa pedas .. cucuh lg cili kt mulutnya ..
he.he..
p/s ..
anak dah mula kt MSU arini .. aby pun ada tunjuk muka anak kamsiah yg ada diheader tu kt anak .. mana tau satu hari jumpa nanti .. dulu sheila tu pun pernah sekolah rendah kt sek Lunas Jaya ..naik basikal lalu ladang kepala sawit, ikut jalan pintas ..
Baru terasa pedasnya semalam tergigit cili padi ... Saya jarang bubuh cili padi yang jeruk begini kalau cili hijau tu adalah juga sesekali.
ReplyDeleteSalam kak kam.. tun jenis yg suka mkn cili fresh.. kenyek terus dlm pinggan. lg pedas lg sedapp..hihi
ReplyDeletewah mmg best ni, mesti ada kalau KA , utk makan dgn segala jenis mee hehehe
ReplyDeletesalam k.kamsiah..
ReplyDeletehehe..sape mkn cili dia yg terasa sedapny.. tak giteww..
oo..tak pernah mkn cili jeruk versi ni..selalu cili hijo yg besaq tu jer...
Dulu saya hantu cili, kalau tak ada cili satu hari rasa macam sama dengan bangun pagi tak gosok gigi. Tapi sejak bapa saudara dibedah kerana ulser dah takut nak makan banyak2 cili lagi....
ReplyDeleteKalau IM termakan cili jeruk ni mesti terkenyit-kenyit mata. Jeles pulak ibu_suri nanti...
ReplyDeletesiapa yang makan cili jeruk yang sedap itu? Nampak cili jeruk jer terbayang char kuew teow, sini banyak jugak cili jeruk dorang jual, and surprise surprise, antara makanan sampingan bosnian dan turks jugak ni.
ReplyDeleteSedap cili jeruk ni, masam, masin, pedas...memang penambah perisa makanan.
ReplyDeleteMakan dgn kuey teow goreng tu mmg sedap.. mmg sedap sgt2 kak Kam.. best.. :) :)
ReplyDeleteskang ni cili macam2 color...tak pernah lagi buat jeruk cili ni...
ReplyDeletetp kadang2 yg terasa cili tu pun mcm x terasa je...buat dek jer :)
3x Digi tuk Kak Kam
dulu pernah gak mkn cili kaler gitu tp mcm tak jumpa dah kat sini..sedapnya akak bihun goreng tuh...
ReplyDeletesaya buat juga . bkn setakat cili tapi bawang besar juga .
ReplyDeleteTelan aie liur tengok cili nie..
ReplyDeleteoooo cili yang ini pun buleh buat cili jeruk yer..
ReplyDeleteingatkan cili besar warna hijau aje yg digunakan.. terima kasih kak
suka makan jeruk cili ni, tapi x pernah buat.. makan yg kedai punya je.. hehee
ReplyDelete