Mungkin dah ada pembaca yg dah tahu petua ni
Mungkin jugak ada yg belum tahu
Biasa ketika merebus cili kering
ianya akan melimpah keluar bila mendidih
(kecuali mengunakan api yg sangat perlahan
dan anda sanggup menunggu disitu utk sentiasa mengacaunya)
Cubalah letakkan senduk / sudip kayu diatas periuk tersebut
memang ajaib kerana cili tersebut
tidak akan melimpah keluar
walaupun mengunakan api yg besar
assalamualaikum
ReplyDeletesinggah pagi
sory sangat2 bz x sempat nak singgah lama2
anyway jemput datang open house anum ya
Salam Syawak kak..
ReplyDeletesura baru tahu petua ni..tq for sharing kak..:)
pes time lieya tau nie...tapi mmg slalu tensen pun rebus2 cili lupe pastu kejap jek dah membuak2 airnyer...dah le lieya ni kalo rebus cili kering suke pakai api besar2 hahaahahahaha nanti leh laa ikut petua sempoi nieh...
ReplyDeletewah boleh cuba ni... ^_^...salam jumaat kak...
ReplyDeletebetul ke kak..baru tau..tak sabar nak gie rebus cili nie nak tgk keajaiban...heheh
ReplyDeleteAHA..MMG TAK TAHU KAK...setiap kali rebug mesti melimpah kluar air tu..so nanti leh la try
ReplyDeleteKita org lama mestilah tahu. Anak-anak dara yg kecik-kecik dah keluar duduk asrama memang tak tahu kan...
ReplyDeleteterima kasih kamsiah..memang acik baru tau ni..selalu acik guna periuk besar je baru tak melimpah keluar
ReplyDeletereally? selalu rebus cili memang tunngu pun..sebab pelupa kang tetiba kering je..tapi nak gak try ni..
ReplyDeletemacam pernah dengar tapi tak sure, ok now dah sure. hehehehe that day tengok kat tv dorang tunjuk petua tak nak susu melimpah keluar masa dipanaskan dalam periuk, petuanya...sapu butter keliling bibir periuk tu, saya tak pernah try lagi tapi depa tunjuk mmg menjadi. just sharing ;)
ReplyDeletePetua yang tak pernah saya tahu... rupanya cili yang di rebus tu takutkan sudip kayu ya... hehheh... TQ Kamsiah kerana memberitahu....
ReplyDeleteSelamat hari raya maaf zahir batin ya kak. Geram tengok buah-buahan tu...kalau beraya rumah orang dihidang dengan buah, alamat kuih raya tak dipandang he he
ReplyDeletepetua ni macam dan orng rumah saya pratikkan..berkesan.walaupun dengan masak ayam masak kari, kan berkuah jika meleleh keluar payah tu...hari ini juadah ayam masak madu..sedap tau..hehehe
ReplyDeleteya cikgu...masak apa pun boleh dipraktikkan petua ni...
DeleteEhh...betul ke?? Tak pernah tahu...kita selalu rebus cili kering guna microwave jer...x pernah tahu plak tips ni...berguna jgk ni..
ReplyDeleteEhh...betul ke?? Tak pernah tahu...kita selalu rebus cili kering guna microwave jer...x pernah tahu plak tips ni...berguna jgk ni..
ReplyDeleteBaru tahu...tq sis
ReplyDeleteIM selalunya rendam cili kering. tak pernah pula merebuskannya.
ReplyDeletenak masak apa hingga perlu merebus cili kering?
Sorila... IM ni cempedak di luar pagar....
saya ni 'malas' nak blend cili kering tiap kali nak guna..so blend dalam kuantiti yg banyak..bila direbus,ianya lembut dan cepat hancur
Deleteowh , baru tahu . setakat ni tak melimpah sbb jaga api ...
ReplyDeleteIt looks very hot!!!!
ReplyDeleteFeliz fin de semana desde Costa Rica
bagus juga petua ni
ReplyDeleteboleh tak guna untuk masakan lain ?
thanks sharing akak :)
pernah cuba utk masak sup ayam..menjadi jugak..
DeletePetua menarik. Nak cuba jugalah! :D
ReplyDeleteMemang benarlah petua lama2 ni kadang nampak keajaiban nya...
ReplyDeletekena cari sudip kayu ni, tak pe, boleh cilok dari rumah arwah mak la, hi hi..
ReplyDeletebetul ke kak?? serious ni nak cuba..
ReplyDeleteBagus juga tips ini..
ReplyDeletetak tahu kisah petua ni...
ReplyDeletehmmm boleh cuba .. saya biasanya kalau rebus cili kering tindih pakai lesung batu ... hehehehe
terima kasih sebab share ... berguna ni...
Gud info kak.tq
ReplyDeleteHanya sudip kayu jer ke yang menjadi? Bagus sangat petua ni.. tapi saya xpernah le masak benda2 ni...hehhe
ReplyDeletetak pernah tahu pun petua ni..boleh cuba..
ReplyDeletesaya baru 1st time dengar petua ni..boleh la try nanti..tq ye share..:)
ReplyDeleteFirst time ni dgr petua ni.. tq 4 shaaring..=)
ReplyDelete