BAHAN A
Sebungkus Puff Pastry
BAHAN B
2 ekor Ikan Sardin Tin (dilenyek sederhana hancur)
1 biji bawang besar (dibelah 8 dan dihiris nipis)
10-12 biji cili padi (dihiris nipis)
1/2 sudu teh lada hitam (ditumbuk halus)
1 biji limau Kasturi
sedikit garam
Cara-Cara
1..Ambil sekeping puff pastry.
Alaskan pastry dengan plastik yang tersedia supaya tidak melekat.
2. Pastri dipotong kepada 2 bahagian.
3. Letakkan inti sardin didalamnya dan lipatkan
seperti membuat karipap
4. Boleh dibuat berbagai bentuk
samada segitiga,segiempat atau memanjang
5. Kemaskan tepinya dan tekan kuat sedikit dengan garfu.
6. Sapu atas puff dengan kuning telur dan bakar dalam oven
yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C
selama 30-40 minit atau sehingga keperang-perangan.
sedap dijadikan minum petang |
katalah masak apa saja Puan Blog ini masak mesti sedap punya..hummmm sedap..
ReplyDeletenampak menarik dan sedap ni...
ReplyDeleteemm sedap nya berkilat puff dia
ReplyDeletekalau bakar dalam kuali ajaib boleh tak kak ?
boleh aja...:)
Deleteakak patut potong tu, boleh nampak inti..hihii..anyway, nampak meneyelerakan
ReplyDeletesedapnya pandai memasak ni..
ReplyDeleteTengok gambar, sedapnya rasa. Teringin juga nak buat. Tapi nak merajinkan diri untuk membuat tu yang payah tu. Hehe..
ReplyDeleteApa2 yg ada sardin memang sedap.
ReplyDeletekat mana beli puff pastry ni kak?jenama pa?mcm best jek..nnt nak try (^_^)
ReplyDeleteRasa macam dah ada dalam mulut..nampak sedap dan cantik kulit pastry tu. Jenama apa ya..
ReplyDeletesedapnyeeeeeee :)
ReplyDeleteIt looks really delicious!
ReplyDeleteSaludos desde Costa Rica
Salam. Hee sungguh sedap puff sardin itu.
ReplyDeleteTengok gambarnya pun dah rasa sangat menyelerakan, sangat mencabar keimanan mereka yang sedang menghabiskan sisa-sisa puasa enam seperti saya...
ReplyDeleteNampak flaky pastry dia dan inti sardin tu, terus perut berkeroncong...
ReplyDeletekalau tambah kentang pun sedap jugak kan Kak?
Terima kasih sebab share
Salam Eidilfitri ....sedapnyer sardin puff. I likeeee.
ReplyDeleteWahh..kak KHam...byk resipi yg di kongsi kat sini..nak cuba jgk lah..."elehh JM tu mcm lah rajin msak kan?"
ReplyDeletepuff pastry ni susah nak carik di pasaraya rumah saya...kalau tak dah lama nak buat sardine puff macam ni...huhuh...
ReplyDeletesebenarnya akak suka mkn puff sardin..tp tak reti nk buat pastrynya. kat mana kamisah beli pastry puff tu?
ReplyDeletesoklan sama dgn Teacher Basariah..
sgt menyelerakan lah kak
ReplyDeleteSetiap makanan kalau dapat sentuhan tangan akak mesti nampak menarik dan enak sekali untuk dimakan. Saya pasti rasanya juga sesedap rupanya!
ReplyDeleteCantiknya jadi Kam,nampak macam yang jual kat kedai kek n pastry je. Mesti sedap tu
ReplyDeleteoooh, ini kisah gambar dalam Ig hari tu.. sedapnya... saya suka ni, tapi dah makin malas nak buat sendiri benda2 macam ni... kat rumah ni, saya je suka makan, itu yang akhirnya saya beli je kalau terasa nak makan..
ReplyDeleteassalamualaikum..
ReplyDeletesalam kenal umur kita sebaya...
nampak menyelerakan..
as salam kak
ReplyDeletesaya datang sini nak baca entry baru :)
Sedapnye nampak..kalau dapat makan sekarang kan best..:)
ReplyDeletewow nampak sedap, bikin lapar ni
ReplyDeletetapi saya pandai makan aje, tak pandai buat
puff panas kuar oven...aduhai, sedapnya
ReplyDeletecantik je puff kak kam ni...boleh buat jual :)
ReplyDeletemenabung
ReplyDeleteAssalamualaikum akak...apa habaq?
ReplyDeletecantik dan sedap sungguh nampaknye..kalau rajin nanti boleh la try..hehe
ReplyDeleteYummmyyyyy!!! hihi
ReplyDeletesy nie peminagt tegar sardin..tapinya kulit puff tuh mmglah takder kat sini..kulit popia pun jrg2 jer muncul...kalo dak memang skrang jugak nak buat nie haa...heheh
ReplyDelete