Bahan2
250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek
( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit)
80/90ml susu segar
(boleh ganti dengan air suam)
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis kering (mauripan)
Cara2
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan.
Pastikan doh betul-betul lembut,
Uli selama 8 hingga 10 minit.
Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap,
kemudian boleh terus bentukkan.
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan
plastic wrap atau tuala lembab
dan biar doh naik dua kali ganda.
Masa perapan lebih kurang 1jam.
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnya,
seperti bentuk donut.
Susun donut di atas dulang dan biarkan
sehingga donut naik dua kali ganda.
4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang,
dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan.
250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek
( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit)
80/90ml susu segar
(boleh ganti dengan air suam)
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis kering (mauripan)
Cara2
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan.
Pastikan doh betul-betul lembut,
Uli selama 8 hingga 10 minit.
Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap,
kemudian boleh terus bentukkan.
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan
plastic wrap atau tuala lembab
dan biar doh naik dua kali ganda.
Masa perapan lebih kurang 1jam.
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnya,
seperti bentuk donut.
Susun donut di atas dulang dan biarkan
sehingga donut naik dua kali ganda.
4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang,
dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan.
sedapnya donat ni ada kentang
ReplyDeletethanks share resepi ea kak :)
Assalammualaikum, memang sdp donut kentang, lembut je, kak ruby dah buat......
ReplyDeletetengk pic pun dah terliur!kalu buat xpenah jadi..keras kejung jdnya!!
ReplyDeleteari nie buat donut jgk..aidan request wat pi sekolah..tp bkndonut kentanglah..:)
ReplyDeletewah.. kita sama2 buat entry pasal kentang hari ni.. saya buat salad kentang kak.. sedap
ReplyDeletelain kali kalau rajin cuba buat donut kentang pulak
good moning
ReplyDeletedrop here :)
salam k.kamsiah..
ReplyDeletegebunye donat...cma tak pernah lg bt donat kentang..donut biasa tu pernah..
sdpnye tgk.... :)
suka pic2 akak..smart.. :)
tetiba rasa mcm nak buat donat la...
ReplyDeletetq kak, share resepi ni... :)
sedapnya donat tu.. tak pernah lagi mencuba buat donut kentang..
ReplyDeleteAmboi gebunya nampak... nak try la.. terima kasih share resepi ni...
ReplyDeleteSedapnya kamsiah.... nampak gebunya... Teringin nak buat... tunggu rajin ni..
ReplyDeleteboleh tukar selera donat kentang plak..segebu kentang nmpaknya...
ReplyDeletenampak gebu sungguh donat tu..
ReplyDeletewah! sicantik gebu..
ReplyDeletePetang2 makan donut masa masih panas2 tentu sedap noooo....?
ReplyDeleteee sedapni, tq share resepi, leh dicuba nanti !
ReplyDeletemm maşaAllah çok lezzetli görünüyor. :) Türkiye'den selamlar!
ReplyDeleteSedapnya dapat makan panas2 :)
ReplyDeleteTQ untuk resepi kak :D
sedapnya donut...
ReplyDeleteresepi bru bg sy.. thanx sharing.. :)
ReplyDeleteNampak lembut dan gebuslah. Teringinlah pulak nak buat..
ReplyDeletealoooo sedapnya, nak sikit. Akak, kalau guna tepung kentang untuk buat mash potato tu boleh tak agaknya untuk bikin donut serupa ini? nnt saya dah berjaya buat saya bgitau. (eh sendiri tanya sendiri jawab hehehe)
ReplyDeleteSelaunya jiran Indonesia Aina buat donut jenis inilah, donut ni sedikit berat...
ReplyDeleteWow sedapnya
ReplyDeletepebret saya donat ni...
donut guna kentang, dah sejuk pun masih lembut kan..
ReplyDeletegantikan kentang dengan keledek , jadi ler kuih keria ...
ReplyDeleteIM tak berapa suka makan donut tapi suka makan makanan berasakan kentang.
ReplyDeleteAlangkah bertuahnya kalau dapat cuba rasa donut yang ni, kan!
it looks for eat right now!!!
ReplyDeleteSaludos,
Ale
Costa Rica
gebus kak!
ReplyDeletebagus juga reseki donat kentang ni kak kam...sbb kentang mmg selalu ada kat umah ni...nanti leh cuba
ReplyDeleteAssalamualaikum kak, sedapnya donat kentang. sheila suka makan kentang. nak buat gak, thanks kongsi resepi kak ~~~
ReplyDeletesedapnya kak.
ReplyDeletetenku berkongsi resepi
mesti lagi lemak rasanya ni kn kak=) tq resepinye,,nmpak sedap nnt nk try
ReplyDeletesaya suka kentang...!!
ReplyDeletenak kidnap donut barang sebiji dua..hihi..
ReplyDeleteTeringin nak cuba..
ReplyDeleteFevret aku ni hehe :)
ReplyDeletebuonasera!! Passo a farvi un saluto !!Queste ciambelline con le patate sono molto carine..chissà che sofficità!
ReplyDeleteUn caro saluto .
Inco