06 September 2021

Asam Pedas

Asam pedas
Lain negeri,lain tempat
Lain rupa dan sedikit berbeza rasa
asam pedas ..kan..
Tp ianya merujuk pd cara memasakbya 
yg hampir sama
Kuah air

Sedap dihirup panas2
Atau kalau mkn nasi
Mau kuah banjir


Ni asam pedas kelantan style
Cara mak dulu2 masak
Kuih cair kuning ja

Ni pun asam pedas kelantan
Ikan patin
Depa tak masukkan belacan
Atau cili blend pun
Letak daun kesum ,asam keping


Yg ni asam pedas kedah punya gaya
Saya tumis bwg putih,bwg merah,asam keping, halia,belacan dan cili blend
Bendi,daun kesum dan bunga kantan

Asam pedas batang dan isi keladi
Yg ni bubuh udang kering sikit
Isi ikan,daun kesum,asam keping

Asam pedas ikan pelaling
Kuah pekat pedas berdesing
Asam pedas ikan tenggiri
Alia masak style melaka punya





 



11 comments:

  1. betul kak, lain negeri lain seleranya...
    cara masak pun lain kan, dana pun kadang suka tukar-tukar cara masak nak rasa lain sikit kan...

    ReplyDelete
  2. Memang ada macam-macam versi asam pedas. Saya pernah belajar masak asam pedas versi mak mentua saya, masakan Cocos.

    ReplyDelete
  3. sedap semuanya...asam pedas rebus kaler kuning tu buat kuah banjir mmg layan..

    ReplyDelete
  4. mcm2 jenis asam pedas...tk brp sgt menu asam pedas ni..tp mak mertua suka juga la masak

    ReplyDelete
  5. Memang banjir la dalam pinggan nasi kalau makan lauk ni, siap makan hirupppp kuahhh hehehe.

    ReplyDelete
  6. Suka style Melaka dan Johor. Lagi merah kuah, lagi menaikkan selera

    ReplyDelete
  7. Kalau emak saya punya dia tidak letakkan belacan.

    ReplyDelete
  8. Ada banyak version asam pedas. Yang tahu, first tu saya panggil singgang dan jenis kuah merah pekat tu merujuk kepada 1 asam pedas je. hihi

    ReplyDelete
  9. Subahanallah..syurga nikmat makan sedap kan..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●