Asam pedas
Lain negeri,lain tempat
Lain rupa dan sedikit berbeza rasa
asam pedas ..kan..
Tp ianya merujuk pd cara memasakbya
yg hampir sama
Kuah air
Sedap dihirup panas2
Atau kalau mkn nasi
Mau kuah banjir
Ni asam pedas kelantan style
Cara mak dulu2 masak
Kuih cair kuning ja
Ni pun asam pedas kelantan
Ikan patin
Depa tak masukkan belacan
Atau cili blend pun
Letak daun kesum ,asam kepingYg ni asam pedas kedah punya gaya
Saya tumis bwg putih,bwg merah,asam keping, halia,belacan dan cili blend
Bendi,daun kesum dan bunga kantan
Asam pedas batang dan isi keladi
Yg ni bubuh udang kering sikit
Isi ikan,daun kesum,asam keping
Asam pedas ikan pelaling
Kuah pekat pedas berdesing
Asam pedas ikan tenggiri
Alia masak style melaka punya
betul kak, lain negeri lain seleranya...
ReplyDeletecara masak pun lain kan, dana pun kadang suka tukar-tukar cara masak nak rasa lain sikit kan...
Memang ada macam-macam versi asam pedas. Saya pernah belajar masak asam pedas versi mak mentua saya, masakan Cocos.
ReplyDeletesedap semuanya...asam pedas rebus kaler kuning tu buat kuah banjir mmg layan..
ReplyDeletemcm2 jenis asam pedas...tk brp sgt menu asam pedas ni..tp mak mertua suka juga la masak
ReplyDeleteMemang banjir la dalam pinggan nasi kalau makan lauk ni, siap makan hirupppp kuahhh hehehe.
ReplyDeleteSuka style Melaka dan Johor. Lagi merah kuah, lagi menaikkan selera
ReplyDeleteMacam2 versi masak asam pedas rupanya ek
ReplyDeleteKalau emak saya punya dia tidak letakkan belacan.
ReplyDeleteAda banyak version asam pedas. Yang tahu, first tu saya panggil singgang dan jenis kuah merah pekat tu merujuk kepada 1 asam pedas je. hihi
ReplyDeleteSaya pun suka yang melaka punya hehe
ReplyDeleteSubahanallah..syurga nikmat makan sedap kan..
ReplyDelete