Alhamdulillah rezeki hidup berjiran
Pagi2 dah dtg hulur seplastik besar
buah limau kasturi
Banyak yg dh masak ranum dah
Jika disimpan dlm petiais mcm biasa
Pasti cepat busuk
So kita proses dia
Agar boleh bertahan lama dlm petiais
Memula potong limau tu
Perah airnya
Tapis bijinya
Masukkan dlm bekas utk buat kiub ais
Simpan dlm petiais
Dah beku keluarkan dan simpan dlm bekas bertutup
Nak guna boh dlm teh o ais ke
Tomyam ke
Amik ja bubuh
Cara ni jugak boleh digunakan utk menyimpan limau nipis
Jika mempunyai stok yg banyak
Alhamdulillah, jiran yang baik tu pun satu rezeki juga :)
ReplyDeleteAlhamdulillah jiran hulurkan rezeki buah limau kesturi. Bagus jugak idea macam ni kak. Limau kesturi ni kalau beli, banyak betul dalam satu pek. Kadang tu lambat guna dah busuk. Terima kasih share ideanya. Nak guna pun mudah.
ReplyDeleteterima kasih untuk tips! limau saya pun selalu kecut
ReplyDeleteBagusnya cara ni. Takdelah terbuang bila yang tak terpakai jadi kering
ReplyDeletecantik warna..
ReplyDeletetq tips..ammi ni kadang-kadang suami beli lemon / limau seplastik benyek gitu dlm fridge. Lepas ni boleh buat gini
Wow!! idea yang mantop lah
ReplyDeleteTerima kasih kongsi tips ini.
ReplyDeleteSaya selalu beli limau kasturi banyak-banyak, tapi selalu jadi buruk sebab disimpan lama. Kalau guna cara bgeini, memang mudahlah nak buat stok.
thank you for sharing...kecur air liur tengok kiub kaler oren tu..hehe..
ReplyDeleteIdea bernas. Boleh buat nanti kalau ada banyak stok limau kasturi.
ReplyDeleteTak terfikir selama ni boleh simpan macam tu
ReplyDeleteTk panduannya
Ooo macam tu eh...ye la kak..betul jugak..so takde la membazir
ReplyDelete