Alhamdulillah...rezeki bila kakak
ipar bg 5 ketul isi ikan tenggiri
Yg masih fresh
Anaknya selalu pergi memancing kt laut
So kami pun turut menerima rezeki sama
Resepi gulai ikan tenggiri
Basuh dan rendam ikan beberapa minit
Dlm air asam jawa atau limau nipis/ kasturi
-sepaket rempah gulai ikan
-sesudu kecil halba campur
-2 pelepah daun kari
- bwg putih dan bwg merah
- air asam jawa
-santan
Cara2nya:
Bwg putih dan merah dihiris nipis
Kemudian ditumis,masukkan halba campur dan daun kari
Dah naik bau,masukkan rempah ikan yg telah dibancuh bersama air asam jawa
Kacau2 sampai pecah minyak baru masukkan santan
Bila 2,3 kali mendidih boleh la dimasukkan isi ikan
Biarkan 2,3 minit lps tu masukkan bendi
Kalau ada tomato,terung pun boleh
Rasakan garamnya..dah cukup masin boleh ditutup api
Aduh sedapnya. Nampak cair kari versi Puan Kamsiah masak.
ReplyDeleteMesti manis isi ikan tenggiri tu kan kak..nak plak ikan tu fresh kan...sedapnyaaa....SA susah nak makan kari apa2 dh sekarang sebab Pak Zain ada masalah sakit perut x hilang2 lagi kan..dia berpantang kami pun ikut berpantang
ReplyDeleteMemang sedap sungguh gulai ikan tenggiri. Sudahlah fresh, penuh isi pula.
ReplyDeletetengok warnanya pun dah tau sedap kak oi.... mak dana kat kampung pun suka masak kari ikan tenggiri, kadang asam pedas dana nak beli kat sini mahei bebeno
ReplyDeleteSedapnya ikan tenggiri masak asam pedas. Ada bendi lagi tu, favourite! Boleh tumpang makan tak ni :p
ReplyDeleteResipi yang mudah simple menyelerakan..pernah wife aplikasi makan begini
ReplyDeletecantik je potongan ikan tu. ammi ni tak pernah lulus potong ikan jadi kepingan gini kalau beli ikan sekor.
ReplyDeleteterliur baca ni sebab belum breakfast. dapnya
ReplyDeleteSedapppnyaaa! Dah lama tak makan ikan aye (tenggiri)
ReplyDelete