17 October 2021

Demam Akibat Suntikan Vaksin

Saya menerima suntikan vaksin AZ utk 
2nd dose pd 6 hb lps..
Dh 2 minggu dah

Minggu pertama ok lagi
Masuk minggu kedua demam on-off
Tangan sakit tak boleh nak angkat
Batuk2...

Tambah menyulitkan keadaan
Takde selera makan
Bertambah letih jadinya


Nurse mai keluar cucuk dlm kereta..



15 October 2021

Ikan Goreng Bawang Lada

Hitam bkn sbb hangit

Saya namakan ikan goreng ni
Ikan goreng bawang lada
Sbb ianya diperap bersama bawang putih
Bawang merah
Halia
Cili kering yg diblend
Garam dan kunyit
(Lbh sedap jika guna kunyit hidup)

Perap lbh kurang setengah jam
sblm digoreng

Dulu2 arwah mak selalu goreng ikan 
mcm ni..
lps tu minyak gorengan tu gaul dlm nasi
Mengimbau kenangan zaman dulu2

14 October 2021

Rori Jala Jelita


Kelmarin oder roti jala jelita ni
Kebetulan Alia balik ptg kelmarin
Ada la rezeki utk dia

Saya..?
Demam akibat suntikan 2nd dose vaksin
Berat tgn nk angkat
Makan pun tak lalu

Saya oder 1/2 kg
Rm35
Minta kari daging
Fuhhh mebeles...


13 October 2021

Jom Berkebun

Semua anak benih ni saya order kt Shopee

Pokok limau madu merah spesis hybrid
Kata sellernya berbuah dlm masa 2 tahun
Boleh ditanam dlm pasu
Ni hari pertama sampai
Suami terus ubah kedalam pasu besar



Pokok cili utk buat solok
Saya tak pasti apa variety nya



Selepas 3,4 hari diubah kedalam pasu
Harap2 hidup subur la





Ni pulak spesis lada burung putih
@cili padi kaler putih
Pedas berdesing
Masih belum diubah kedalam pasu



Ni pokok lemon
Spesis Australia hybrid
Kata sellernya berbuah dlm masa 2 th
Kita tgk  la





Pokok cili padi pemberian biras
Mula berbuah
Rumput bkn main rimbun lagi
musim2 hujan ni





12 October 2021

Lawak Seram

Suatu pagi saya call Hosp Sultanah Bahiyah

"Spital Sultanah Bahiyah disini...."

"Ya..selamat pg Encik,
Boleh sambungkan saya ke jabatan kardio..." kata saya

"Hahhhh..jabatan Forensik...??"

"Bukan En..jabatan kardio..
Forensik buat apa..saya bkn nak mati lagi..."

Hahaha org disana tergelak besar...

11 October 2021

Alahai En Crab

Anak saya ,Eleena nk buat vietnamese roll
So saya minta tolong en suami belikan stick crab
Katanya kat kedai runcit dekat rumah saya ni ada jual
Tp apa yg dibelinya...
Drum stick crab
Agaknya asal ada perkataan crab
kira jadi la tu


Tak jadi vietnamese roll
Kita grg aja la drum stick crab ni

10 October 2021

Terimakasih Suria Amanda Dan Cikgu Amie

Terpilih sebagai pengomen tegar di blog
Saya menerima cenderahati comel
berupa jute bag bertulis nama sendiri

Bagaimana harus saya rakamkan ucapan terimakasih ini
Diatas pemberian yg sungguh bermakna

Terimakasih Ya Allah atas rezekimu ini



Tidak lupa juga ucapan terimakasih
Tak terhingga buat 
Kerana memilih saya sbg pemenang top komentor kt blognya
Terimakasih cikgu kerana transfer duit kedalam akaun saya

Hanya Allah yg mampu membalas budi baik teman2 ...
Semoga ukhuwah yg terjalin berpanjangan..





09 October 2021

Talapia Masak Jus Limau

Resepi ni ala2 thai punya
Sbb mengunakan banyak jus limau
Terpulang nak guna jus limau nipis ataupun limau kasturi


5 ekor ikan talapia yg kecik2 
Pemberian kakak ipar
So saya masak talapia jus limau

Ikan dibersihkan,dilumur garam,kunyit dan tepung jagung
Goreng hingga garing,ketepikan..

-10 ulas bawang putih
-Seinci halia
Dua2 bahan dicincang halus
-Segenggam cili padi merah dan hijau
-jus limau setengah cawan
( nak guna yg dalam botol pun boleh)
- sos ikan
-garam dan gula

Memula tumis bawang dan halia
Dah agak layu,masukkan cili padi yg 
dipotong nipis2
Kemudian masukkan jus limau,
sos ikan,garam,gula dan daun ketumbar yg dipotong halus2

Dah elok rasa masamnya,manisnya,masinnya
Boleh la dituang keatas ikan talapia yg digoreng tadi



08 October 2021

Lilac

Lilac-ungu samar
Warna pilihan Alia utk ahli keluarga
Sempena majlis perkahwinannya
InsyaAllah awal bln 12 nnt

Beliau mengikat tali pertunangan
Pada 12/3 yg lepas



Alia semasa majlis pertunangannya


Utk abg nya,kakak iparnya dan sicomel Arash jugak telah diposkannya
Tak sabarnya nk tgk Arash lincah berlari
Berbaju melayu,bersongkok,bersamping..

Maaf la tiada undangan dilayangkan utk kwn2
Faham2 la kan..
Majlis kawen masa covid ni


Cuma masalahnya
Sijil /surat nikah mak ayahnya masih belum ditemui
Sbb nya kami masih belum habis lagi
mengemas barang2..
Harap2 ada la terselit kt mana2
Dijumpai sebelum bln 12 ni..

Buku nikah...dimana kau menyorok haa



07 October 2021

Petua Kerepek Lebih Sedap



Abg ipar mai bawak 2 sikat pisang nangka dan 2 sikat pisang awak
Pisang nangka dh selamat dijadikan kerepek

Kupas kulit pisang
Masukkan dlm besen berisi air garam

Disagat nipis2
Grg dlm minyak yg banyak dan api yg sederhana

Dh nk garing tu masukkan sesudu dua planta /majerin
Supaya warna dan rasanya lbh menyerlah

Toskan...bila betul2 dah sejuk baru masukkan dlm balang

2 sikat dapat 2 balang




06 October 2021

Solok Lada Frozen

Oleh sebab teringin nak makan solok lada punya pasal
Gagahkan diri jugak membuatnya


Saya oder lada ni kt Shopee
Cari ja " Lada buat solok"

Seboleh2nya kalau nak buat solok lada
Guna lada hijau yg ni ya
Khas utk buat solok lada



Belah buang bijinya
Dan rendam dlm air garam sekejap
Hati2 membelahnya
Jgn sampai terkoyak,terputus
Kalau boleh guna pisau yg kecil ja

Lps tu toskan

Bahan2nya:
-Sekilo ikan sardin/selayang
-Sebiji kelapa parut
(Gunakan kelapa yg masih hijau kulitnya
Dan mesin kelapa jgn smp terkena tempurungnya)
-Beberapa ulas bawang merah
(Saya letak 15 ulas utk sekilo lada)
-Garam dan gula
-Seinci halia
-sebiji telur

-ikan direbus/kukus
Nak guna ikan mentah pun boleh
-asingkan isi dan tulangnya
-tumbuk bawang merah,halia,isi ikan dan kelapa
-dah agak lumat,masukkan garam,gula dan pecahkan sebiji telur


Bolehlah mula mengisi campuran ikan dan kelapa yg ditumbuk
tadi kedalam lada
Tekan2 supaya ianya padat
agar tak terburai nnt




Bg kt kakak ipar
Kt abg ipar
Selebih nya masukkan dlm tuperware
Frozenkan
Nak makan kukus ataupun rebus saja
Saya suka yg direbus 
(Masukkan sedikit santan dan garam)


Ni gara2 tak sabar nk makan



04 October 2021

Donut

Saya oder donut ni dari kawan sekampung
Selain donat mcm2 lg kuih muih yg dibuatnya seperti roti jala,nona manis,tepung talam berbelas2 jenis dll
Hingga tak cukup tangan dibuatnya

Saya beli ni sebagai 'hadiah' utk 2 org anak dara kt rumah ni
Yg sentiasa membantu saya dalam kerja2 rumah
Yg rajin mengurut kaki dan picit kepala saya
Yg rajin menghantar makanan ke bilik saya

Saya oder 2 box tp dapat 1 box ja
Takpa lain kali boleh oder lagi
Rm10/box..ada 9 biji donut
Yg bestnya donatnya langsung tak 
berminyak,rasa crunchy
Dan manis topingnya pun sedang2 saja




Tp sebab baru baik dari demam
Selera mkn pun tak muncul2 lagi
Saya hanya makan buah2an saja
Tu pun suruh suami pilihkan anggur yg masam2



03 October 2021

Wajik

Kelmarin en suami belikan  saya wajik
Dia tau isterinya suka makan 
Wajik diutara ni dipanggil pulut kacau

Tp pada suapan pertama
Saya dh surrender
Manis yg amat
Beras pulutnya rasa berbiji2 sbb kemanisan yg melampau

Try yg kaler pink ni pulak dipanggil pulut delima
Pun manis jugak

So terpaksa tgk ajalah
Sbg pengidap diabetis
Manis yg melampau2 ni sgt bahaya..

Yang ni saya suka
Oder kt kwn 
So boleh suruh dia kurangkan gula
Masak pulut biar kembang
Manis pun sedang2 ja



02 October 2021

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Bertambah 5 USD utk bln lepas
Terimakasih pd yg sudi klik iklan
Kt blog picisan saya ni
Tunggu 100USD baru boleh cashout
Convert USD to RM
InsyaAllah boleh dapat rm400






01 October 2021

Demam

Kelmarin dlm pukul 9 rasa seram sejuk
Rasa mcm nak demam
Pukul 10 mcm tu dah start mengigil
Selimut 4 lapis pun still mengigil

Malam langsung tak boleh tido
Dok batuk2
Dah 2 hari sebiji nasi
Atau makanan pun tak lalu nk telan

Hari ni alhamdulillah dh kebah
Cuma kepala dok berpusing2 lg
Rasa berat nk angkat

Esok sepatutnya saya kena pergi
Cucuk vaksin 2nd dose
Tp minta tangguh dulu
Takut lepas cucuk makin melarat

Ni cara saya simpan daun bawang
Daun sup
Nk guna sikit ja tp dibelinya berlambak
Potong2 dan letak dlm tuperware
Kecik2 lps tu tutup rapat dan
Simpan dlm petisejuk
Bahagian dinginbeku
InsyaAllah bertahan sampai berbulan2

30 September 2021

Belacan Kuala Perlis

Membaca feedback yg positif
Kt FB
Rata2 memuji keenakan..kesedapan..
Belacan fresh Kuala Perlis ni

Haha  saya pantang bab2 ramai yg memuji2 ni
Hati meronta2 utk merasa
Kalau tak kena ditekak
Itu kali pertama dan terakhir saya membelinya
Tp kalau sedap ditekak..pasti repeat oder

Packing yg memuaskan hati

Saya beli rm30 (free postage)


Memang betul2 fresh..
Takda bau2an yg tak menyenangkan


Ada sesetengah belacan terlalu masin
Berbau hapak,tengik
Potong selera nk mkn


Air asam
Laksa
Asam pedas
Sambal belacan
Bendi grg belacan
Kangkung grg belcan
Nasi grg belacan....



29 September 2021

WW :Cucuanda

Err yg belakang tu pun tgk tv jgk ke

Bdk tak banyak ragam..
Janji ada makanan


Mana mommy ni
Arash dah lapar


Arash minum dulu la

Makan satay sambil bergolek2



Boringnya menunggu..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.