10 November 2019

Bihun Goreng Pink


Saya berasal dari Kelantan
dan bihun kaler pink  ni sesuatu yg biasa disana


1 peket mihun- direndam dengan pewarna pink/cochineal. 

5 ulas bawang merah 

7 ulas bawang putih

Sedikit serbuk cili- optional 

1 mangkuk kecil sos cili 

1/2 mangkuk kecil sos tomato

 Sayur2an secukupnya

 Udang kertas secukupnya

 Garam Gula


 Cara memasaknya;
 Mesinkan semua bawang merah dan bawang putih serta serbuk cili. 

Tumiskan bahan mesin hingga naik minyak. Masukkan udang kertas. 
Goreng sekejap.

Masukkan sos cili dan sos tomato- kacau.
 Masukkan 1 mangkuk kecil air.

 Masukkan garam dan gula. Rasakan masin dan masinnya

.Pastikan masin dan manisnya lebih sebab belum dimasukkan mihunnya.

 Bila kuah menggelegak, 
masukkan sayur2an

Masukkan mihun yang telah ditoskan.

 Kacau hingga air kering dan mihun masak.

09 November 2019

Appertizer


Hidangan Pembuka (Appetizer) adalah  yang disajikan dengan porsi kecil, atau hidangan pembangkit selera makan/makanan pemula sebelum maincourse. Appetizer berfungsi merangsang nafsu makan sebelum hidangan utama dinikmati.
Contoh makanan pembuka
  1. Cold Appetizer
    Yaitu hidangan pembuka yang disajikan secara dingin atau segar.
    Contoh: Fruit salad, Vegetable salad, Coctail
  2. Hot Appetizer
    Yaitu hidangan pembuka yang melalui proses pemasakan, disajikan dalam keadaan panas.
    Contoh: Croquette, Risoles






Chef Alia mengirim appertizer
yg dibuatnya di hotel tempat dia bekerja
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.