11 July 2020

Penyakit Jantung Ada Kaitan Dgn Genetik Kah?

Dalam keluarga saya 
4 org anak perempuan arwah emak mengalami masalah dgn jantung 
Emak sendiri meninggal disebabkan sakit jantung

Semasa hayatnya arwah tak pernah ke hospital utk rawatan 
Puas dipujuk,dipaksa tetap tak mahu pergi 
Beliau lebih rela berhabis duit membeli berbagai suplement 
atau ubat yg disyorkan kawan2nya 

Malam kejadian arwah meninggal tu 
Dek kerana tak tahan sakit 
Dia sendiri yg meminta abang saya menghantarnya ke HUSM
Dalam perjalanan arwah bertanya jauh lagi ke nak sampai 
Mak dah tak tahan sakit 


Rupanya itulah suara terakhir yg didengar oleh abang Dan ayah saya
Beberapa minit selepas tiba di HUSM
Emak meninggal ketika azan subuh berkumandang




Ni kakak sulung saya 
Beliau mengalami masalah dgn injap jantungnya
Skrg dok ulang alik ke HUSM utk rawatan


Ni kakak no 3
Menjalani pembedahan menukar injap jantung dah 2 kali
Pertama kali semasa saya berusia belasan th lg 
Dibuat di IJN

Yg kedua 2 th lps dibuat di HUSM
Katanya kena operate dari leher hingga ke pusat 


Ni adik saya
Seminggu sblm raya puasa baru ni 
Dia mengalami sakit dada teramat sangat 
Sempat,berpeluh,tido tak boleh,bangun pun serba tak kena 

Esoknya selepas subuh beliau terus ke Hospital Pakar Perdana,KB
Kena marah dgn doktor pulak 
“U berani  drive sendiri dlm keadaan mcm ni...”

Setelah dibuat ECG
Disahkan mengalami masalah jantung tersumbat mcm saya 
Esoknya terus dibuat angiogram dgn 2 stent
Dimasukkan kedalam saluran darah jantungnya 

Tak mengapalah dia cepat dibuat angiogram
Sebab ke hospital swasta
Yg menelan kos 62k
Companynya biayai sehingga 75k utk staff yg ada masalah berkaitan jantung






Dia ni la yg dok bg semangat kt saya sekarang 
Katanya angiogram tak sakit la
Tak rasa apa langsung

Harap2 la..

10 July 2020

Tabung Bantuan Perubatan

Selepas disahkan mengalami masalah jantung tersumbat 
Doktor di hospital kulim bg surat rujukan utk ke hospital sultanah bahiyah
Saya cuba minta ke hospital penang tp tak boleh katanya
Sbb kes under KKM kedah

Selepas 2 kali ke HSB
Sorg doc perempuan yg muda dan comel 
Menerangkan tentang proses angiogram
Yg bakal saya jalani 

“1 stent berharga 6k ya puan 
So puan kena masukkan 3 stent 
Bermakna puan kena bayar 21k ...”
3k lg tu utk lain2 perkhidmatan

Gullppp 
Saya memandang suami 
Suami memandang saya

“Tp kami tak sekejam tu puan
Pihak hospital ada menyediakan Tabung Bantuan Perubatan
Dibawah jabatan kerja sosial
Utk membantu golongan kurang berkemampuan..”

Setelah diterangkan dgn panjang lebar  dan memastikan kami benar2 faham 
Doctor tersebut akan submit borang permohonan
Dan meminta kami datang ke HSB bila dipanggil utk interview 



 Ni antara dokumen yg wajib dibawa semasa proses interview 
Kata pegawai tersebut 
Biasanya bantuan yg diberi bkn sepenuhnya 

Mcm dalam kes saya
Bantuan yg diberi 18k
Dari jumlah kos 21k
3k lagi kena keluar duit sendiri 

Selepas bersetuju saya diminta tandatangan berbagai borang 
Dan menunggu surat kelulusan
InsyaAllah proses angiogram akan dibuat pd 5,6/8 nanti


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.