12 November 2019

Donat Hangit


Satu hari si isteri teringin nak mkn donat
donat fozen ja
lantas meminta si suami mengorengnya

Ketika mengoreng
boleh pulak dia masuk bilik dan bersembang dgn saya

"Ehh bkn sbgdok gorrng donat ke..
sat lg hangit..."

"Ok ja...abg kecilkan api.."




Bila dia bwk mai kt saya...
nah...rentung..

"Abggg...sapa yg nk mkn ni.."

"Abg saja goreng bg garing.."
(Masih tak nak ngaku silap dia)



Akhirnya..saya minta Alia tolong gorengkan

"Nahhh abg tgk mcm mana rupa yg Alia goreng.."

"Alaaaa dia chef..tentulah dia mahir.."
Ada ja alasannya

10 November 2019

Bihun Goreng Pink


Saya berasal dari Kelantan
dan bihun kaler pink  ni sesuatu yg biasa disana


1 peket mihun- direndam dengan pewarna pink/cochineal. 

5 ulas bawang merah 

7 ulas bawang putih

Sedikit serbuk cili- optional 

1 mangkuk kecil sos cili 

1/2 mangkuk kecil sos tomato

 Sayur2an secukupnya

 Udang kertas secukupnya

 Garam Gula


 Cara memasaknya;
 Mesinkan semua bawang merah dan bawang putih serta serbuk cili. 

Tumiskan bahan mesin hingga naik minyak. Masukkan udang kertas. 
Goreng sekejap.

Masukkan sos cili dan sos tomato- kacau.
 Masukkan 1 mangkuk kecil air.

 Masukkan garam dan gula. Rasakan masin dan masinnya

.Pastikan masin dan manisnya lebih sebab belum dimasukkan mihunnya.

 Bila kuah menggelegak, 
masukkan sayur2an

Masukkan mihun yang telah ditoskan.

 Kacau hingga air kering dan mihun masak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.