Orang Kelantan memang tersohor dengan masak singgang2 ni. Singgang ikan, singgang daging, singgang kacang bendi dan macam2 singgang lagi la
Selain daripada mudah disediakan, singgang daging ini tidak menyebabkan orang jemu/muak memakannya tidak seperti masakan sup atau kari.
ni antara bahan2nya
1/2 kilo Daging(dihiris nipis), sedikit tulang, sedikit daging berlemak.
8 ulas bawang merah~dimayang
5 ulas bawang putih~dimayang
2 inci halia~dimayang
1 1/2 inci lengkuas~dimayang
segengam ketumbar biji~ditumbuk separuh lumat
6 biji cili kering~dipotong,dibersihkan dan direndam dengan air panas.
sedikit gula manisan/gula melaka( lebih kurang 1/2 keping)
1 keping asam keping gelugur.
garam secukup rasa
air untuk kuah.
Cara membuatnya.
1. Air anggaran cukup untuk daging 1/2 kilo di atas api.
2. Masukkan bahan2 yang dimayang, ketumbar, asam keping, daging, tulang dan daging berlemak.
3. Biarkan kuah mendidih sehingga daging dan tulang empuk.
4. Masukkan cili yang telah direndam, garam dan gula melaka. Biarkan semua bahan mesra.
5. Rasai garamnya dan bolehlah diangkat.
Saya tak boleh masak singgang sebab semua orang tak makan..hhehehe..selera orang utara ni berbeza sikit..
ReplyDeletehehe tirana..tu resepi kat temapt asal saya,kelantan...
ReplyDeleteKak Kam kalau org Trg x letak cili kering...:)..sedapnye..lama x makan singgang daging..:)
ReplyDeleteoooo...mcm singgang ikan ke gie?
ReplyDeletealaaaaa
ReplyDeleteda lame x makan singgang
plg sedap ikan singgang mak masak
mmg terbaik
wah! semakin luas resepi kita di malaysia yang elynn tak tahu ....
ReplyDeleteBetul kak Kamsiah, tirana kena cuba dulu baru tau...aku rasa bagi mereka yang nak berdiet menu kak kamsiah ni bagus...version sup ala kelantan
patut ler org kelantan cantek molek..kurang makan berlemak...
Bagus kalian try tu..unik dan exsotik..melayu kita
jo...rindu masakan mak la kan...masak sendiri tak pandai ke?
ReplyDeleteelynn..kalau nak berdiet...hirup kuahnya ja...bkn sekali dgn dagingnya
ReplyDeleteSalam...
ReplyDeleteResepi bagus ni....kalo kat sini kurang lebih kita namakan danging masak rebus sepohon. Tap tak taulah apam kena-mengena dgn 'sepohon' tu....sepohon pokok kot!! hehhehe tapi memang sedap betul.
Acar limau ni nak cuba jugaklah...one of my favourites too....
sedapnya, petang nie saya nk cuba utk mertua dtg....mkn mlm nie
ReplyDeletetq
singgang ke masak pengat byk ltak nissan
ReplyDelete