Sebelum ni saya tak pernah tgk cencaluk
makan...apatah lagi...!!
(kesian,kan..)
seorang kawan telah menghulurkan sebotol
cencaluk utk saya
dan saya menyediakan seperti diajar olehnya
limau nipis/kasturi,cili padi,cili merah
dan menyediakan ulam yg segar utk dicicah
Dalam peti ais kakcik ada cencaluk, budu, tempoyak, belacan dan pes tomyam pemberian kawan. Rasanya dah bertahun mereka kesejukan dalam peti ais tu... :(
ReplyDeletetak lalu nak makan ke...kalau budu tu ada tarikh luputnya
Deletesedap la kak..kenapa x try je mkn dulu. nak mkn tutup hidung jap. kompom lepas tu nak lagi.
ReplyDeletehehe..baunya menusuk kalbu
Deletesambal belacan kalo hari2 ada kat umah pun ok, berselera nak makan nasi
ReplyDeleteakak suka sambal belacan cicah ikan goreng
Deletecencaluk sgt masin kan?
ReplyDeletetak tau la sbb langsung tak masuk dalam mulut hehe
Deleteheee..kalau tekak dah tak boleh nak terima tak boleh nak paksa kan....:)
ReplyDeletetu la...takut kang yg lain pulak terkeluar
Deletesedap kalau kena caranya
ReplyDeletelain org lain seleranya ,kan..
Deletex suka cencaluk
ReplyDeleteyes...jom layan sambal ja
Deletesalam kamsiah...bau meang teruk..rasanya sedap..kata orang le..he he..
ReplyDeleteacik pun suka makan tempoyak ngan sambal belacan je..tapi anak sulong..budu,cencalok,sambal belacan dan tempoyak..semua makan..heran nengok nya.
kat rumah saya ni,layan sambal belacan ja...budu,tempoyak...semuanya tak makan
DeleteApa beza budu dgn cencaluk?
ReplyDeletebudu dibuat drpd ikan bilis...popular kat pantai timur...cencaluk dibuat drpd udang...
DeleteAssalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletemeleleh air liur tenguk sambal dan ulam tu...he he
jom...jemput datang umah
Deletetak pernah makan ni, memang pernah nampak tapi tak pernah cuba. Rugilah tak mencuba cancaluk. cara resipi dalam gambar terliur jg terutama ulam cecah tu.
ReplyDeleteSAYA NAMA SAJA ORANG MELAKA, TAPI TAK MAKAN CENCALUK...
ReplyDeletesedpnye..
ReplyDeletesaya pulak dah lama tak makan cencaluk.. dulu arwah wan yang ajar.. sedap..
ReplyDeletesalam kamsiah ...
ReplyDeleteaby makan juga cencaluk ..
tp dalam kuantiti yg sikit ..
klu terbubuh lebih ...
alamat tk boleh makan la ..
bak kata org ..
sekadar secukup rasa ...
meleleh air liur tgok nie...haha :)
ReplyDeleteEntri terkini Kazen >>> "Segmen: Kau Blogger Ku Blogger"
apa yang i tahu kalau nak makan cencalok, my style laaa
ReplyDeletei basuh dulu cencalok tu..
amik penapis teh... taruk cencalok, lalukan pada air paip sehingga warna menjadi jernih..
pastu masukkan cencalok yang dah di basuh tu dalam mangkuk, potong cili padi, bawang besar, perahkan limau nipis..simpan dalam peti sejuk dulu beberapa jam... lepas tu baru dimakan dgn ulam2an...
so tak adalah bau yang mengancam dan rasa masin yang melampau tu....
cencalok ni ada tarikh luput ke sy letak dlm peti sejuk dlm 2,3bulan dh boleh makan lgi ke
ReplyDelete