Pembantu peribadi di dapur
|
batu giling
kata org,gulai/kari lbh sedap
jika dimasak dgn rempah yg digiling
maybe saya bkn org utara asli
saya tak tau membezakan rasanya
saya tak pernah sentuh benda ni
apatah lagi nak mengunakannya |
|
wahhh..berbagai saiz ada...
tp jarang2 digunakan (malas la tu)
kata org sambal belacan
yg ditumbuk lbh ummpphhh
tp nak menumbuk tu kena ada skill jugak
kalau tak,habis terpercik kat tgn,muka
(mcm saya..:))
|
|
suami kata,dia makan sambal belacan
yg di blend pas kawen dgn saya haha |
Sekarang kita nk kejar masa, sb tu rela guna alatan elektronik je...
ReplyDeleteok le tu kak...
ReplyDeleteasalkan jadi sambal belacan. hehe...
yezaaaaaaaaaaa
ReplyDeletesaya baru cuba pakai batu penumbuk ni,
ReplyDeletebelajar dgn mak buat sambal belacan,
pakai belacan Bintulu.
salam kak..
ReplyDeletebatu giling tu sekarang susah nak jumpa..pernah guna masa kecik2 dulu kat umah arwah nenek..
lesung batu tuh sy masih pakai-apalagi wat sambal belacan la
blender tu mmg selalu guna lah
Dulu kakcik rajin juga tumbuk sambal belacan, tapi kebelakangan ni, kakcik kisar je. :)
ReplyDeletesy masih tumbuk lagi..
ReplyDeleteI pun guna blender kisah sambal blcn.senang.xpns tgn
ReplyDeletecheqna masih tumbuk =)
ReplyDeleterietta xpndai guna batu giling...tapi lesung selalu guna...coz klu sikit sikit malas nk pkai blender....lesung kecik utk masak...lesung besar, buat tumbuk inai...sebab malas nk giling...hehehe....
ReplyDeletesaya tak pernah guna lesung batu utk buat sambal belacan....hehehe...blender lagi senangkan....
ReplyDeletehehehe..itulah namanya menggunakan teknologi yang ada kan kak?hehe.
ReplyDeleteKc suka makan sambal belacan tumbuk dgn lesung batu.
ReplyDeletemenumbuk sedap tapi lambat. dari nak dinner pukul 7.00 jadi pukul 8.00 sebab nak amik masa menghidang bagai lagi. ihihihiii
ReplyDeleteSaya org Utara, masa kecik2 dulu mak saya selalu guna batu giling buat kari, memang rasanya sangat sedap berbanding serbuk kari dlm peket. Tapi sekarang mak pun dah tak ada... Tapi di rumah yg saya tinggal sekarang masih disimpan batu giling yg diambil istri di rumah maknya. Tapi batu giling tu cuma sebagai perhiasan diletak di depan rumah, tak pernah sekalipun digunakan....
ReplyDeleteAs Salam K..
ReplyDeleteTengok Batu giling you, I nak balik Melaka ambil Batu giling aruah mak.. Saya pun..apa jadi pun, sambal belacan tetap tumbuk, pastu kan K, bekas lesung tu saya masukan nasi panas2.. Baru basuh.. Uuhhh! Sedap..
ekekeeke kaklong..
Deletesamo la den hahaha....
lepas makan tak habis2 cium tangan...best!
selalu guna yg no 2 & 3 tu hehehe
ReplyDeleteKamsiah, dulu mak ummi pun ada batu giling macam tu, tak tau dah ke mana sekarang. Hehe..kisar lagi mudah kan.
ReplyDeletekat rmh msih guna lesung tp mmg byk blend je cepat sket hehe
ReplyDeleteSy pun tak penah guna penggiling ni. Lesung batu tu pun sy cuma guna kadang2. Bila anak2 dh besar ni...dorang pun dh suka makan sambal belacan, sambal buah bachang, sambal tempoyak mentah tu...jd senang sket mintak tlg dorang yg tumbukkan. Tambah2 yg 2 orang pakai spek tu..tak terpercik kat mata, hehe.
ReplyDeleteSy ni tak suka nk tumbuk cabai dlm lesung batu tu psl bila terpercik kat tangan..rasa pijarr jer. Wlpn petua soh taruk tangan dlm beras tp terasa jgk ler, mm..
as salam
ReplyDeletesaya memang tumbuk kalo sambal..kecuali kalau byk sgt baru blend.. mmg sedap tumbuk or giling kan kak :)
salam ziarah...terimakasih sudi ke sarang akak ya hehe
ReplyDeleteada lagi batu giling tuh?
dulu2 akak pernah cuba menggiling tapi yg gerenti tergiling ialah jari kelingking, aduiiii...
bagi akak org Johor nih, asam pedas atau sambal akan terasa lebih nikmat dan lazat kalau cili keringnya di giling..betul, sampai sekarang masih terasa2 kesedapnnya...
Masih ok berbanding IM makan sambal yang orang lain buatkan dari kedai...
ReplyDeletemunna tgk rajin dgn tak rajin je.... tapi banyak guna blender rasanya
ReplyDeletedulu2 pernah tgk tok giling cabai..
ReplyDeletebatu giling tu kat umah umi ai ader
ReplyDeletelusung batu ai siap bawa mai jepun lagik sis
sini x der..baru syok nak buat sambai belacan :)
kedua2 alat tu model lama dan baru keduanya penting dalam kehidupan kita..
ReplyDeletelama x npk batu tenggiling ni..lama2 leh jd bahan sejarah ni
ReplyDeletelesung batu masih ada..tp penggiling tu nostalgia sungguh...:)
ReplyDelete