ayam masak merah
6 pot kecil Beras biasa (brasmathi lg cantik)
1 sudu minyak sapi
1/2 tin susu cair
Rempah
4 sekawan (bg lawang, kayu manis, buah pelaga, bunga cengkeh)
Garam secukup rasa
1 Bawang besar dihiris
Minyak untuk menumis
2 helai daun pandan
1 Sudu sos tomato
1 inci halia diketuk
Pewarna ikut suka,
saya guna hijau, kuning n merah
Cara-cara
Basuh beras & sukat air macam masak nasi biasa
Panaskan minyak untuk menumis
Masukkan bawang & rempah & halia & daun pandan.
Tumis sampai naik bau
Kemudian masukkan sos tomato, susu, minyak sapi & garam.
Sudah menggelegak masukkan bahan tadi dalam periuk nasi n kacau sebati
Setelah nasi agak kering cucukkan lidi bersama pewarna td ke dalam nasi.
Biar sehingga setengah jam baru di kacau.
dari dulu teringin nak buat coz suka tengok kaler nasi tu...tapi nak sediakan bahan2 tu maleh betul...
ReplyDeletesedapnyer....colorful lagi
ReplyDeleteAduyai, laporlah tengok nasi tu Kam.
ReplyDeletesedapnyaaaaa,, lg2 bile ade acar tu,,memg mantap =)
ReplyDeleteteringin juga lak nk mcubanya...nmpk sedap...
ReplyDeleteSedap tu,,,,saya kat sini makan mlm susana hujan.
ReplyDeleteMakan tengahari je panas huhuuu
Wah..sdpnya!!
ReplyDeleteSaya pernah mkn sekali masa knduri kawin kat perlis. Kat sana nasinya dikukus..rasanya mmg sdp.
Wah..sdpnya!!
ReplyDeleteSaya pernah mkn sekali masa knduri kawin kat perlis. Kat sana nasinya dikukus..rasanya mmg sdp.
sedap makan di kala hujan...
ReplyDeletegulpppp!! kak saya terliur sebenarnya..hahaha
ReplyDeletewahhhh sedap nya bla tuan blog nk pos kt pakjoe hahaha
ReplyDeletesy mmg tak penah wat nasik ujan panas ni. Timakasih share resepi. Senang jer tgk sukatan dia pakai pot, hehe
ReplyDelete