Resepi orang yg paling malas
kalau di Kelantan
ikan tongkol/kayu/aya
paling glemer dimasak singgang
(selain dibuat gulai utk lauk nasi dagang)
takde nyer nak masak kari
atau lemak cili api..
bahan2nya...sangat simple
-asam keping
-lengkuas
-bawang putih
-garam
-ajinomoto atau sedikit gula melaka
-cili hijau
masukkan semuanya kedalam periuk dan biarkan mendidih dgn api yg perlahan
Assalam kak sham
ReplyDeleteSimple gini sedappp, arwah tok sy dulu suka masak ni
Mak ayah sy pun suka nk lg bila takada selera nk mkn dpt hirup kuah emmmm besttt
assalamualaikum...Wah..sedap ni. Resepi orang dalam pantang. Tak pantang pun makan juga.
ReplyDeleteini resepi wajib kalau beli ikan tongkol..anak2 memang suka..
ReplyDelete*pakai aya hitam lg sedap dan lembut*
kalu ike ayo singge meme sedap..wat gu budu..celluk idung...:)
ReplyDeleteowh yang ni saya behi cecah budu..sedak sengoti :)
ReplyDeleteSedap kamsiah wlpn simple tapi akak suka masak lemak cili api ikan tongkol ni ;-
ReplyDeleteSuka makan singgang.... kalau perangat lagilah sedap
ReplyDeletekuah kena banyak,anak-anak suka menghirup...saya pun kenal lauk ni bila berkahwin dengan orang kelate,tapi saya tengok macam sama dengan lauk pindang mak saya,cuma guna ikan tenggiri dan buh kunyit serbuk sikit..
ReplyDeleteSesekali buat masak ni pun ok kak..tiap2 hari masak..tak tahu dah nak mask apa..hehehe
ReplyDeletesayapun suka ikan singgang tp anak2? jadi jrg2 le masak demi memenuhi selera semua
ReplyDeletesinggang mmg masakan utk org plg malas . klu nak cepat , dan dah sgt lapar , tu ler plg senang ...
ReplyDeleteYa Allah Kam..peberet ummi ni, kalau ada sambal belacan, ulam sikit, tak cukup sepinggan nasi.
ReplyDeleteKamsiah, sejak dulu lidah saya memang makan bnda2 simple mcm ni saja.sedap.western food memang tk minat lgsung.tengok anak2 semua suka western, saya sorang masih macam hidup di zaman hang tuah..
ReplyDeletekite memang suke ikan singgang..tapi ambik kuah je....ikan tak makan
ReplyDeleteArwah tok n nenek sy dulu pun suka masak ikan singgang ni
ReplyDeleteanak2 kurang suka...tp klu dah buat terpaksa gak diaorg makan..hehehe...senang nk buat kan..
ReplyDeletesalam sham, kak ruby memang suka masak mcm ni, kak ruby x suka lemak2, sdp singgang ni......
ReplyDeleteSalam K.Kam..
ReplyDeleteoo..ikan tongkol cma selalu goreng jer..kalu tak pun buat karo @ sambal..
ermm...nmpk sedap..leh la try versi singgang ni...
nyum3.. :)
favourite juga ni..
ReplyDeletekalu yang semalaman punye, esok panaskan lg mantap kuah nya kan kak...
ReplyDelete