Sebenarnya ni pertama kali saya melihat / mengetahui
akan kewujudan pokok ni
Cemumaq a.k a cemumar
di utara disebut cemumaq
haha jakunnya saya,sehingga terpaksa google utk
mengetahui khasiat serta kegunaan pokok ni
Cemumar biasa dijadikan ulam dalam makanan harian masyarakat Melayu
terutamanya di kawasan utara seperti Perlis dan Kedah.
Daunnya mempunyai bau yang kuat dan menusuk hidung.
Tergolong dalam keluarga yang sama dengan daun Kari,
Cemumur mempunyai daun yang seakan sama
dengan daun kari tetapi saiz daunnya lebih besar.
Daun ini panas dan biasa digunakan bagi mempercepatkan
proses pmeraman buah-buahan seperti nangka, cempedak dan pisang.
KEGUNAANNYA
Cemumar dikatakan mempunyai khasiat tenaga batin
apabila pemakanan sebagai ulam diamalkan.
Ini disebabkan oleh sifatnya yang panas dan
ia juga dapat membantu melacarkan pengaliran darah.
Namun, pengambilan tumbuhan ini perlu dilakukan
dalam kuantiti yang sederhana kerana ia terlalu panas.
saya suka makan ulam tp pucuk cemumar ni tak tertelan.. dipetik dan dibawa balik oleh suami dan...dia sendiri pun tak lalu makan..:) |
Ikan Temenung Lengat
Lengat adalah kukus
ikan temenung pulak adalah ikan kembung
ikan ni dijual yg telah siap dikukus ya
so tak perlu susah payah menbersihkannya lagi
sedap samada digoreng bersama bawang besar,cili dan halia
pastu perah jus limau
ataupun dibuat masak asam
ala..buat air asam
-bawang besar didadu,cili merah,cili padi,air asam jawa,belacan,garam ,tomato
sedap aiiihh..pecah air lioq..nasi mau panass..sure makan bertambah
ReplyDeleteTengok ulam tu pun macam tak lalu jugak nak makan.
ReplyDeleteTapi bila tengok ikan tu, rasa terliur aje. Mesti sedap kan! =)
sedapnya ulam
ReplyDeleteCemumaq makchaq pun tak berapa suka.. tapi boleh makan kalau tak dak hat lain...tapi temenung lengat memang suka sangat..dulu2 boleh makan macam tu saja.. tak payah nak goreng2..
ReplyDeleteapa rs nyer yek ulam tu?
ReplyDeleteSaya pun first time dengar pasar pucuk cemumar nie kak. Bau dia ala2 macam bau petai, jering tu ke?
ReplyDeleteLengat pun bahasa utara ke? Alahai...sedapnye nampak ikan tu...tetiba rasa lapar =))
ReplyDeletenama dia saya suka...macam nama kumpulan lawak cecupak plak..hehehe..tapi kalau makanan ini dihidangkan mesti saya tak makan sebab sy jenis tak makan ikan/seafood dan sayur sayuran..hehehe
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
nyumssss...!~
ReplyDeleteSedapppp ;D
ReplyDeleteMasa kecik2 dulu kami budak2 panggil pucuk cemumaq ni sebagai pucuk kok (coke) kerana baunya yg iras-iras coca cola...
ReplyDeleteTemenung lengat...aduhai tiba-tiba rasa laparnya perut bila teringat temenung lengat!! Aroma baunya bila digoreng, kelembutannya.... Masalahnya sekarang dah tak nampak temenung lengat dijual di sini, kalau nak makan kena lengat sendiri...
baru festime gak dengar cemumar nie kak...perkataan lengat pun baru pertama kali dengar jgk..kukus rupanya yer..
ReplyDeleteikan kembung lengat ni mengingatkan saya pada arwah mak,
ReplyDeletedia suka buat sambal tumis katok serai..
sedap kak.. :)
tak pernah dengar pun nama daun ni...mcm bhs org perak lak...lengat...n ikan temenung...org2 utara mmg guna dua2 perkataan ni..
ReplyDeletetengok ikan tu buat perut semakin bertambah lapar.. nak pulak dah dekat tengahari ni..
ReplyDeleteagak2 kat pasar ada jual tak cemumar ni..?
pernah dgr cemumaq tu....tpi xpernah makan rasanya....
ReplyDeletefirst time dengar.. mcm menarik je
ReplyDeleteCemumar..saya rasa ni 1st time dgr.
ReplyDeleteLengat..pun mcm baru tau. Style masak ikan tu pun saya tak penah buat. Byk betul yg saya tak tau..ish ish..
pucuk ni rebus buat mandian segar satu badan.....
ReplyDeleterindu rumah bila tgk ikan temenung tuh..
ReplyDeleteSaya pun tak pernah tahu pasal cemumar ni... tapi ikan goreng tu memang fevret... kena plak nasi panas... kat luar hujan... sejuk je... mmg layannnn....
ReplyDeletetengah hari gini nampak ikan masak tumis kering tu buat tambah nasi lg ..
ReplyDeletePucuk cemumar ni juga orang panggil pucuk seneru.Sedapnya kalau dibuat ulam. Rasanya sedikit pahit tapi lemak.Kalau ikan temenung lengat tu pula memang sedap kalau digoreng, makan dengan nasi panas-panas. Bestnya.
ReplyDeletesaya pun baru pertama kali dengar nama pucuk nih..rasa dia pahit sangt ka??
ReplyDeletebiasa la kot..ubat memang tak sedap..kan?/
1st time la saya tau pasal pucuk cemumar ni..
ReplyDeletesalam singgah. daun tu memang faveret! makan ngan ikan lengat, memang walllaaaaaaaaaa ^_^
ReplyDeletex pernah tgk ulam tu pun
ReplyDeletep/s: makcik kite pun selalu panggil ikan temenung, dulu2 kompius juga hihi
salam k.kam,
ReplyDeletepucuk cemumar tu saya suka, ada gabungan rasa, lemak sikit, kelat dan pahit sikit. Depan rumah saya di kampung mak tanam pokok ni berderet tepi kolam kat bendang. Buat ulam cicah dengan sampal belacan cili padi yang kaw kaw punya, sure meleleh peluh. Iakan lengat tu pun orait, pasangan ideal dengan ulam cemamar.
Cemumar ni memang ulam wajib yang selalu dijual di pasar basah atau pasar malam seluruh Langkawi.
ReplyDeleteikan temenung lengat goreng..makan dgn nasi panas..memang best..first time jg tengok/dengar nama cemumar..bertambah lagi koleksi ulam-ulaman..
ReplyDeleteFirst time juga dengar ulam cemumar ni...
ReplyDeletedua2 ni KA tak pernah rasa kak !>.
ReplyDeletesalam perkenalan...saya pun tak pernah dgr ulam nie, baca blog akak nie baru tahu..perkataan lengat tu kami org perak selalu guna...tapi selalunya buat lengat pisang ker, tepung ker..klu ikan, kami panggil ikan rebus ajer..
ReplyDeleteKalau macam tu, kira saya ni paling jakunlah orangnya. Langsung tak tahu kewujudan dan rupa bentuk cemumar ni. First time nampak gambar di sini.
ReplyDeleteSalam K.kamsiah..
ReplyDeletehehe..ulam cemumaq tu cma pertama kali dengaq..
kalo ikan termenung tu besa dah mkn.. rebus pun ade..sedapp.. ^^
Kak bunga chemumaq pon sedap makan lemak2, pahit2.
ReplyDeletetak pernah tahu pon kak pasal pucuk ni..mungkin pernah nampak kot..
ReplyDeleteikan rebus goreng garing memang best..selalo zee buat ikan sardin jer kak..
cemumar saya tak berapa gemar, sebab rasanya keras. bau dia pun keras. tapi ulam lain saya okeh!!
ReplyDeletekdng buat sndiri je ikan lengat sbb kalau bli area kl byk x buang isi perut.x suka
ReplyDeletepucuk cemumaq mcm pernah tgk. lupa dh..
Assalamualaikum,
ReplyDeleteSemalam saya makan pucuk cemumaq ni buat ulam , pertama kali di Langkawi di restoran nasi campur Kak Yan . Rasa dia sangat unik dan wangi
Org langkawi mmg suka makan pucuk cemumar ni.byk khasiatnya.pucuk cemumar juga di campur dalam kerabu bronok bg menghilangkan bau hanyir.
Delete