Terung pipit biasanya dimakan mentah atau dicelur untuk dibuat ulam.
Berdasarkan kajian terung pipit mengandungi
2% protein,
0.1% lemak,
7.9% karbohidrat
dan mengandungi banyak fosforus,
sedikit zat besi,
banyak vitamin A
dan C serta sedikit vitamin BI.
Terung pipit juga digunakan untuk
mengubati retak kulit pada kaki,
mencuci darah dengan meminum air rebusannya,
melegakan kesakitan,
penawar racun ular dan serangga
serta menjadi ubat yang berkesan untuk meredakan sakit perut.

Berdasarkan kajian terung pipit mengandungi
2% protein,
0.1% lemak,
7.9% karbohidrat
dan mengandungi banyak fosforus,
sedikit zat besi,
banyak vitamin A
dan C serta sedikit vitamin BI.
Terung pipit juga digunakan untuk
mengubati retak kulit pada kaki,
mencuci darah dengan meminum air rebusannya,
melegakan kesakitan,
penawar racun ular dan serangga
serta menjadi ubat yang berkesan untuk meredakan sakit perut.
selain sedap dibuat sambal tumis bersama ikan bilis
terung pipit jugak digunakan sbg peluru senapang mainan
dizaman kanak2...
(dan lepas tu mesti kena marah oleh tuan punya pokok terung tu)
terung pipit jugak digunakan sbg peluru senapang mainan
dizaman kanak2...
(dan lepas tu mesti kena marah oleh tuan punya pokok terung tu)
Terung panjang ungu
teringat menu kelantan yg super duper sedap
kerabu terung
-terung dibakar,amik isinya
-gaul bersama santan pekat,isi ikan yg ditumbuk bersama bawang merah
-sedikit halia,cili padi serta jus limau nipis (cuka pun boleh)
sambal mcm ni pun sedappp..

Ya Allah ... sedapnya terung..dua-dua jenis ni saya suka... :D Terung bakar tu memang sedap ya rabbi... hahahaha...
ReplyDeleteAssallam kamsiah...acik memang suka sayur terung.terung belanda tu acik campur dalam rendang daging
ReplyDeleteAs salam kak..terung ni kadang2 angin..suami tak suka sgt tp cheq da suka sgt..nk masak buat limited jea la
ReplyDeleteterung pipit sini ada hehehe tapi jarang beli pun. terung yang pepel tu sini saize besar gedabak jer semua, sesuai untuk mousaka tapi untuk bakar punya la berjam baru masak kot. tapi sedappp saya suka.
ReplyDeleteSaya tak makan terung la pulok...kerana rasanya kurang mesra dengan tekak ni.
ReplyDeleteTerung pipit tu paling best buat peluru main tembak2...hehe (masa kecik dulu le)
Gambar yang last tu memang selalu buat. Tapi goreng dulu terung nya baru masak sambal. Makan macam tu aje pun kadang nya.
ReplyDeleteterung pipit tumis cili pedas2 pun sedap kak ;p
ReplyDeletesedapnya kerabu terung tu...
ReplyDeleteigt kan ada nasik kerabu aja...hahaha
salam k.kamsiah..
ReplyDeleteooo.terung pipt tu tak suke makan.. pahitnye lain macam.. hehe..
tapi kalo terung panjang tu buat bako cicah sambal belacan , mmg peberettttt..
terung bulat masak kari, hahaha.. mmmg tak pandang kirik kanan dah.. :p
assalam,..,yg ni akak tanam sendiri ker..?
ReplyDeleteterung purple biasa makan tp terung pipit tu saya x pernah lagi try makan..hehehe
terung purple tu saya suka ulam cicah sambal bilis + belacan.. makan mentah2..hehe
ReplyDeleteAda beberapa penyakit yang kata orang tua-tua tak sesuai makan terung kerana kononnya terung itu berangin.....
ReplyDeleteResepi yang di bawah tu...ehmmm menggamit rasa ingin makan nasi
ReplyDeletesedapnya sambal tumis terung pipit.....
ReplyDeleteSambal ikan bilis dgn terung belanda tu nampak sedapnya... kerabu terung bakar pun menaikkan selera
ReplyDeletetempat noe dipanggil terung rembang...
ReplyDeleteyg terung panjang tu...1st time dengar buar kerabu
terung panjang tu biasanya noe taruk dalam kari tak pun masak dengan sos tiram...
assalam....baru akak tau terung pipit pun ada khasiat....
ReplyDeletesedap tu sambal tumis terung pipit...
Kepada saya, kerabu terung tu yang belum pernah di makan. Dengar macam sedap ja, nanti boleh cuba buat. Resepi pun simple ja..
ReplyDeleteterung memang sedap, sambal pic yg last tu tak boleh crita laahh fuuuu..
ReplyDeletebakar cicah smbal belacan pun sedap
Terung tumis memang kegemaran IM la. kalau ada kat kantin, sure ambil extra punya.
ReplyDeleteTapi terung tak bagus untuk pesakit batu karang, betul ke?
Assalamualaikum akak...banyaknya khasiat terung..
ReplyDeleteterong pipit,akak lebih suka buat ulam. terung ungu pulak suka buat sambal atau goreng berlada..
ReplyDeletesaya pun suka buat terung pipit as peluru senapang masa kecil2 dulu…
ReplyDeleteYg terung panjang tu, saya jarang masak… angin kak..
salam kamsiah ...
ReplyDeleteterong besar tu ..
cuma celor kat air panas ..cecah dengan sambal belacan pun dah sedap ..
ummi pun suka terung Kam, masak apa pun sedap kan.
ReplyDeleteBila tengok sambal tumis ikan bilis dengan terung pipit tu tetiba teringat kat arwah mak saudara yang dah bertahun lamanya pergi. Kalau ke rumahnya masa kecil-kecil dulu, memang sentiasa dihidangkan nasi lemak dengan sambal tumis ikan bilis begini. Sampai sekarang masih terasa sedapnya.
ReplyDeleteKA kurang gemar terung, tp sesekali tu mkn jugalah hehehe
ReplyDeleteBaru saya tahu khasiatnya.. selalu makan shj. Pernah dengar org slalu cakap yg terung ni angin.. tp saya tak kisah sbb sedap..
ReplyDeleteterung pipit tok berehi sangat...sedap pulok tengok sambal terung tuh..
ReplyDeleteterung yg bulat tu saya x makan, saya buat main gasing je.. hehehe
ReplyDeletemcm mana masaknya..sy ttp suka..sedapp
ReplyDelete