10 June 2014

Kerepek Buah Sukun

Buah sukun goreng
celup tepung...makan panas2 bersama teh / kopi o
memang best..

tapi kalau ada beberapa biji buah sukun
(tak habis dimakan)
sedap digoreng sbg kerepek

sagat nipis sama mcm nak buat kerepek pisang/ ubi kayu
rendam dalam air bersama sedikit kapur makan
(kapur akan meranggupkan kerepek)

setelah beberapa jam...basuh dan toskan
boleh lah digoreng
ketika mengoreng
saya masukkan sedikit butter/ majerin
supaya kelihatan lbh kuning dan sedikit masin
(tak perlu tabur garam dah lps tu)

37 comments:

  1. sedapnya nyer kerepek sukun homemade.. pos ke sini sikit kak…

    ReplyDelete
  2. Assalam..

    sedapnyer kak..dah lame x makan nihhhhh..hheheh

    ReplyDelete
  3. kerepek tak pernah buat lagi..tp rsnya mesti sedap jugak kan..:)

    ReplyDelete
  4. Kak Kham, mmg sedap kalau di buat kerepek..lebih sedap dari kerepek ubi rasanya kan

    ReplyDelete
  5. assalam kamsiah ,akak pernah juga buat kerepek sukun ni tapi bila sejuk dh tak rangup....baru akak tau kena rendam air kapur,,,terima kasih bagi info ni.

    ReplyDelete
  6. sedapnyee.. anis ade sebiji sukun nie.. ingat nak goreng je..hihi.. idea yg best nie.. hihi..

    ReplyDelete
  7. Elok cantik kekuningan kerepek sukun kamsiah ni.. rupanya letak majerin ye.. okey nanti nak cuba goreng macam kamsiah buat ni.. :)

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum
    singgah pagi
    lama rasanya sy x blog walking
    hari ini ada peluang so singgah jap =)
    keep in touch

    ReplyDelete
  9. Kerepek sukun memang acik suka sangat kamsiah..tapi ditempat acik susah nak dapat

    ReplyDelete
  10. Ooo...rendam air kapur dulu yer kak. Marjerin tu, campur dalam minyak menggoreng ke kak?

    ReplyDelete
  11. baru semlam nampak org jual buah sukun tepi jalan.hari ni tengok kerepek sukun pulak.suka kerepek sukun ni

    ReplyDelete
  12. Wah..sedap ni..rasanya lemak2 kan. Tp Kak..knpa kena rendam 2 3 jam? Rendam kejap je tak boleh?

    ReplyDelete
  13. sedapnya sukun goreng, kerepek pun nampak sedap....

    ReplyDelete
  14. blk kg selalu buat.sbb ada pokok kat rumah tok sedara.
    suk buat cucur juga.. tp x suka yg dh ranum

    ReplyDelete
  15. wah, dah lama tak makan buah sukun. banyak boleh dibuat dengan sukun ni ya?

    ReplyDelete
  16. kalu kt kampung jrg bkn kerepek goreng je terus

    ReplyDelete
  17. Oh... yelah kakak tak terfikir pulak nak buat kerepek
    Bila dah banyak terlembik kakak buat cekodok pulak. Kalau tahu masa sebelum lembik buat kerepek macam ini lagi best.

    ReplyDelete
  18. Saya lebih suka sukun goreng makan panas-panas...

    ReplyDelete
  19. buat sendiri kam..rajinnya..
    saya selalu beli saja..
    senang je ya nak buat kerepek sukun, sedaplah sebab masih baru

    ReplyDelete
  20. Buah sukun ni dah jadi buah rare. Tak macam dulu-dulu. Masa sekolah agama dulu, buah ni selalu jadi klu masa nak jawab soal tajwid, macam soalan berkenaan tanda bacaan mad arid lissukun. Hehe

    ReplyDelete
  21. kerepek sukun ni mkn sambil tengok tv..harus tak bleh berhenti..mengunyah jer..

    ReplyDelete
  22. sedap nya kak
    la ni susah jugak nak cari buah sukun

    ReplyDelete
  23. wah sdapnya..
    ni nak raya bayakla jual ;0

    ReplyDelete
  24. Salam K.kamsiah..
    buah sukun goreng tu, cma tak mkn.. tapi kalo kerepek ni, bleh habis sebalang.. ehehehe

    ReplyDelete
  25. susahnya saya nk jumpa kerepek sukun kt kl ni.sukun goreng tepi jalan pun susah.huhuh

    ReplyDelete
  26. Oh.. kerepek buah sukun.. baru saya tahu. Selamanya ni biasalah, kerepek ubi & pisang tu.. boleh juga cari kerepek ni. :)

    ReplyDelete
  27. Kat rumah.. saya sorang je yang layan sukun ni..

    ReplyDelete
  28. xpnh goreng sukun..sllu dgn tepung jer,sdp nie nk try laa,tq sharing

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّØ­ْÙ…َÙ†ِ الرَّØ­ِÙŠْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.