Kacang Botor...juga dikenali dgn nama
kacang botol,
kacang kelisa,
kacang sirek,
(Inggeris: winged bean atau Goa bean)
Nama botaninya Psophocarpus tetragonolobus
Khasiat Kacang Botol
-kacang botol muda mempunyai banyak kalsium,besi dan vitamin A.
- mempunyai banyak protein.
-daunnya mempunyai 5-7% protein,
vitamin A, vitamin C dan garam galian.
-kandungan asid amino kacang botol adalah sama dengan kacang soya.
-kacang botol dapat mengubati serangan demam campak.
- akar kacang botol dapat mengubati penyakit vertigo.
-air bancuhan daun kacang botol dapat digunakan untuk mencuci mata yang bengkak dan bisul yang bernanah.
-daun kacang botol ini juga boleh dimakan untuk mengubati ulser kulit.
-mengandungi 30% kandungan karbohidrat.
Sedap digoreng atau dibuat kerabu
tetapi saya lebih suka makan mentah sbg ulam
krup krap krup krap..ranggup..
tak pernah cuba nak makan.. susah betul nak makan sayur mama ni..
ReplyDeletehey..saya pon suka makan kacang ni buat ulam cicah sambal belacan..mmg marvellouslah..salam blogwalking cik tuan tanah..:)
ReplyDeleteSaya tak makan sayur..apatah lagi ulam..tapi aritu try makan mil masak tumis pedas..sedap jugaaa ranguppp sangat...tengok pd khasiatnya, lepas ni memang mencari ini jelah jawabnyaaa...
ReplyDeletethanx for sharing dear :)
saya suka makan kacang botor ni buat ulam...sedap.
ReplyDeleteUlam kegemaran saya,
ReplyDeletekalau yang baru dipetik memang sedap ratah gitu je sambil tengok tv.
Baru tau nma lain kacang sirek biasa kcg botol or kcg kelisa.
ReplyDeleteMemang sedap dibuat ulam colek sambal belacan.. perghh bertambah nasi dipinggan ni kamsiah ;)
ReplyDeletesedap diulam cicah sambal bersama nasi panas...
ReplyDeletememang feveret ulam ni! kami suka makan buat ulam dan juga kerabu. untung jugak dok di kampung, sebab pokok ulam ni ada kat halaman umah ja. mak ayah suka tanam ulam2 ni :D
ReplyDeletebegitu banyak khasiat kacang botol ya....kakak ada tanam kacang ni...hari2 berulam tak pernah jemu .
ReplyDeletePernah tanam pokok ulam ni. Tp jd gila daun, baru tanam semula harap memjadi,
ReplyDeleteNk tanya penyakit vertigo tu penyakit apa ya?
Kita suka makan kacang ni..sedap. crunchy aje...kalau buat kerabu pun best kan..
ReplyDeleteKami panggil kacang kelisa..saya mkn dgn nasi..x cicah sambal pun
ReplyDeleteseronok tengok ruang komen, lebih cepat..senang tengok entry masih boleh dibaca. Salad humm memang saya gemar makan terutama yang muda.
ReplyDeleteAkak..akak dh boleh komen..hehe.. :)
ReplyDeletebaru jer makan ulam kacang botor ni tengahari tadi..my favourite :)
ReplyDeletebtw, thank u singgah umah saya tadi:)
sedapnya...! balas kunjungan dari segmen sy sayang blog saya..:)
ReplyDeleteita pun suka makan ulam kacang botol..
ReplyDeletekadang tu goreng dengan ikan bilis...
wat nasi goreng pun sedap jugak kacang botol ni...
done tambah follower kat sini jugak
ReplyDeletewaaahhh sy suke kacang botol
xkira ditumis ke kerabu o ulam..
It looks good, I love beans of all kinds but this I have not seen before.
ReplyDeleteBut then I live on the other side of the globe and here it is probably a bit colder climates.
Good autumn weekend Marit of Norway.
suka kalau digoreng dgn sambal belacan.
ReplyDeleteone of my fevret. aummM!!!
ReplyDeleteada dlm aisbox . mkn gitu jer pun sedap ...
ReplyDeletexpernah makan lg ulam jenis ni.. kalau jenis daun makan la. banyak khasiat juga
ReplyDeleteKacang ni juga baik dimkn utk wanita yg ada masalah hormone
ReplyDelete