Masak lemak nangka muda bersama isi ikan kurau
Nangka muda ni boleh dimasak
bersama tulang,daging,ikan bilis,udang,perut lembu dll
-Nangka muda-rebus sampai empuk
-sekeping isi ikan-dipotong2
-2 batang serai-dititik
-bawang putih dan bawang merah-tumbuk
-kunyit hidup-tumbuk
-segenggam cili padi-tumbuk kasar
-santan
Cara2:
Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai ,isi ikan ke dalam periuk .
Masak semua sampai kuah mendidih dan masukkan nangka tadi .
Kacau semua bahan-bahan dan masukkan garam secukup rasa .
Biarkan sampai nangka masak sebati dengan kuah dan mendidih kemudian boleh la ditutup api
Acik belum pernah cuba masak nangka ngan ikan kamsiah
ReplyDeleteSinggah pagi...
ReplyDeletesuka makan nangka..tapi nieyl x leh makan sebarangan yg berangin..sbb klu x...x leh bangun...angin satu bdan :)
sedaaap nyah :G kalo di daerah saya nangka muda itu gudeg ya mba kalo di masak gitu :)
ReplyDeleteSaya baru je kejap ni tadi makan gulai nangka Kamsiah.
ReplyDeleteamboi sedap nyer!
ReplyDeleteWawa belm pernah lg nasak gulai nangka..😊😊
ReplyDeleteKampung kakak kalau ada kenduri kendara org yg rewang mesti berpeluang makan gulai nangka macam ini. Kakak suka:)
ReplyDeleteTiba-tiba kecur liur dan teringin pula nak makan gulai nangka muda...Haihhh, banyaknya teringin...
ReplyDeleteLauk2 macam ni memang makchaq suka... tengok dah teringin nak makan..
ReplyDeleteassalam kamsiah,kakak baru 2 hari lepas makan gulai nangka campur dengan ayam ,kalau dengan ikan belum pernah rasa lagi.
ReplyDeleteSedapnya gulai nangka Kamsiah..
ReplyDeleteLama tak makan..
Makan itu hari pun kat rumah kenduri kahwin..
Bertambah nasi CH makan.. hahhaa nasib baik rumah kakak sendiri yg buat kenduri kahwin..
sedap nie kak..kalau ada nasi panas2 :-))
ReplyDeletehmm dh lama xmkn gulai nangka...sedap ni...
ReplyDeletesaya selalu makan lauk nangka ni, campur dgn ayam atau daging..
ReplyDeletesedap ni kak, lama dah tak makan :)
ReplyDeleteBila2 masa dimana jua..tetap feveret saya sinangka muda ni...
ReplyDeleteamboi kak... ambik bau sikit :)
ReplyDeleteNasib baik buakn kegemaran... tapi tgk cara presentation tu ada juga raa tergoda tu..
ReplyDeletesy suka makan nangka masak camtu je.tak reti makan gulai nangka..teruk tak teruk la kan.hehe
ReplyDeleteAssalam kak,
ReplyDeletehe3
iols soka masak lemak nangka ni
tapi kalo makan mesti kena serangan sakit urat he3
lepaih makan dia, kena makan ubat teruih
badan 2nd hand he3
Salam kak,
ReplyDeletemintak maaf yer lama tak tinggal jejak kt sini..kdg ade dtg, tp senyap2 jerlah..ms tk izinkan..hrp akak sekeluarga semuanya alhamdulillah.
gulai nangka dh berzaman tak makan..ms kecik2 dulu jer..tgk nie jd teringin jugak..:)
Saya suka nangka, bukan saja gulai nangka tapi juga nangka yg sudah masak. Cuma yg tak tahan bila makan lebih perut agak bergelora dengan angin...
ReplyDeleteterima kasih sudi berkongsi resepi ye:)
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteTq akak kongsi resepi n cara nak buat...balik Kedah nanti boleh cuba buat...
PERGH.. ini kalau dapat ni.. licin pinggan.. :D
ReplyDeletesalam. hee sedapnya makk., nyum nyum ;p
ReplyDeleteRatah mcam tu pun sedap kan kak,, :)
ReplyDeletesalam ziarah akak
ReplyDeleteEspero que disfrutes de un lindo fin de semana y abrazos desde Costa Rica.
ReplyDeletesaya selalu failed bila masak nangka muda ni..
ReplyDeleteyg menjadi hanya bila direbus dan makan dengan kuah pecal saja, huhu
sedapnya..
ReplyDeleteSedap nya lauk kampung!Jarang jumpe ni...
ReplyDeleteMasak lemak, memang sedap! Tapi kolestrolnya agak tinggi kan....
Jom kawal kolestrol dengan PHYTOCOL ST!
http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/phytocol-st-cara-mudah-sekat-kolestrol.html
Suka sangat makan gulai nangka ni...tapi perut tak berapa boleh terima...angin..
ReplyDeletebalasss kunjungan n menabung..
ReplyDeleteCM suka makan lemak nangka ni tapi jaang sangat masak sebab takut terpilih nangka yang keras dan liat. Kalau dapat jenis lebut tu memang makan tak ingat dunia la. Tapi lepas tu ....angin kus kus pulak maii..he he
ReplyDeletedah lama x mkn..masak? x pernah!
ReplyDeleteSedapnya gulai nangka.. lama tak makan... biji dia yg paling makchaq suka...
ReplyDeletemakan plak dgn smbl belacan perghhh sedappp nye
ReplyDeletekalau nangka is suka masak kari2 tu (^____^)
ReplyDeletemantap nih
ReplyDeleteMemang tak pernah rasa juga gulai nangka
ReplyDeleteNi memang febret Cikna, klu g pasar wajib believe....;-)
ReplyDelete