Ada lebihan beras pulut utk membuat tapai
En Suami dah bising2..tak payah amik oder tapai lagi
dia bimbangkan kesihatan saya yg semput bila buat keje
Nama menu ni pulut pagi
sejenis menu yg popular di Kelantan
sama ada dimasak waktu pagi,tengahari,petang atau malam
namanya tetap tak berubah ya..Pulut Pagi
dan cara memasaknya sangat mudah
pulut direndam beberapa jam
cara pertama adalah mengukusnya
kukus hingga masak
sediakan 3 keping gula melaka/nisse
campur sesudu gula dan air kapur
masak bersama secawan air
masukkan sehelai daun pandan yg telah disimpul
biarkan mendidih hingga agak pekat
tuang kedalam bekas yg mengandungi pulut tadi
kacau rata
dan kukus semula hingga masak
cara kedua
pulut ditanak seperti menanank nasi
bila dah masak,
masukka gula melaka bersama gula yg telah dihancurkan
kacau hingga benar2 sebati
sebelum menutup api
ketika nak makan
jgn lupa taburkan kelapa parut
yg digaul bersama garam
saya buat cara pertama
ianya lebih mudah..
WOW SEDAPNYAAAAAAAAAAAAA
ReplyDeletesedap!! kite suka pulut pagi...tapi kat kl ni pyh nk cari kelapa yang muda..Mudanya tak berapa nk muda je...bolehlah...;-))
ReplyDeletepetang2 ni nmpak pulut sedap pulak..ehhe
ReplyDeletesalam perkenalan:)
wow
ReplyDeletenampak sodap tu
SEDAPNYA PULUT PAGI RASANYA KURANG MANIS
ReplyDeleteBelum pernah makan pulut resepi macam ni. Ingat wajik tadi.
ReplyDeletesedap.... kalau terengganu plt paginya putih je tp kelapa parutnya yg dia perasakn ngn gula n garam secukupnya
ReplyDeletebaru dengar pasal pulut pagi..ingatkan wajik jugak..hihihi
ReplyDeleteMacam wajik..
ReplyDeleteklu balik kg je dpt makan pulut pagi ni
ReplyDeletewell ayu kurang sikit makan pulut pagi
tp kalau dpt pulut ikan rebus goreng da xtoleh kiri kanan dah