09 April 2021

Petua Jeruk Mempelam Bertambah Ranggup


Terdapat berbagai cara 
utk buat jeruk pelam/lain2 buah homemade
Ianya lbh selamat sbb tak guna 'ibu jeruk'
Yg bila makan boleh tersedak2 tu

Ni cara saya
4 biji buah pelam epal
Yg dah kekuningan isinya

Kupas kulitnya
Tak nak kupas pun boleh tp masa makan buang jugak kan
Potong nipis2 
Kemudian rendam dalam air garam semalaman

Keesokannya baung air garam tersebut dan bilas
Boh gula dan ais krim soda hingga pelam tenggelam
Kalau rasa masin kurang
Boleh tambah garam sikit
Biarkan semalam dua
Nak letak dlm petiais pun boleh

Cubalah...memang bertambah2 ranggup

5 comments:



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.