Terdapat berbagai cara
utk buat jeruk pelam/lain2 buah homemade
Ianya lbh selamat sbb tak guna 'ibu jeruk'
Yg bila makan boleh tersedak2 tu
Ni cara saya
4 biji buah pelam epal
Yg dah kekuningan isinya
Kupas kulitnya
Tak nak kupas pun boleh tp masa makan buang jugak kan
Potong nipis2
Kemudian rendam dalam air garam semalaman
Keesokannya baung air garam tersebut dan bilas
Boh gula dan ais krim soda hingga pelam tenggelam
Kalau rasa masin kurang
Boleh tambah garam sikit
Biarkan semalam dua
Nak letak dlm petiais pun boleh
Cubalah...memang bertambah2 ranggup
Sedapnyaaaaa, makan time sejukkk lagi sedappppp!
ReplyDeleteOh ada guna ais krim soda. Tq tips.
ReplyDeleteoh, ais krim soda tu bahan utama untuk rangup ya.. ken abuat ni nanti
ReplyDeletesedapnya..
ReplyDeleteBelum pernah jumpa tips bubuh aiskrim soda. Mesti sedap ni!
ReplyDelete