Hari ni balik kampung suami
utk buat bubur asyura ni
ni utara punya style
lain negeri..lain rupa,rasa serta bahan2nya kan...
yg utara punya ni
bahan2 utama
-tepung beras
-santan
-ubi2
-kekacang
-gula pasir/ gula merah
ni peringkat awal
campuran santan,tepung beras dan jagung
setelah dimasukkan semua bahan2
hampir masak
ianya pekat dan berkilat
dah masak
sila tadahkan tupperware masing2
lain tmpt mmg lain sikit resepi dia...ada yg jenis pedas pun ada.
ReplyDeleteslm..
ReplyDeletebyknya akak buat..bubur asyura ni hb QH yg suka..kdg kalau dia tringin mula mgodeh sdri kt dpr..tp wt sikit aje la..
as salam
ReplyDeletekalau belah kelantan dia berempah kan..kadang2 ada isi ayam...dua2 sedap:)
kite dah ready dgn tupperware ni akak...hehe
ReplyDeleteDari kecik2 dulu bubur asyura ni (resepi pahang) maupun resepi kat taiping ni....mmg takleh nk terima sgt laa dek tekak sy ni, hehe. Kalo makan sket2 tu leh ler.
ReplyDeleteBubur asyura ni spesel dia bkn per....nama bubur tp makan masa dh keras, hehe..
mmmm ...pasti sedap tu.
ReplyDeleteyg tk tahan masa mengacau bubur ni adalah percikan yg melekat kt tangan .. panaz, pekat melekat kt kulit ..
pedih sanpai ke kepala tuh ..
ada lebih huloq mai :)
ReplyDeletewah sedap tuuu ^^ hari tu abag ipar baru bawak balik..
ReplyDeletesedapnya kak.. saya suka yg kacau dalam kawah :)
ReplyDeletesedap nyer ..dah lama tak buat..
ReplyDeletethanks kak singgah blog sy. lainnya bubur asyura kedah. akak tgk kelantan punya kat blog sy. :) http://thecoklatblog.blogspot.com/2012/11/bubur-asyura.html
ReplyDeletemuharam kali ni, saya masih belum rase lagi bubur asyura ni.
ReplyDeletesalam..
ReplyDeleteMasyaAllah.. sedapnya bubur asyura.. suka sangat makan bubur ni bila dia sejuk.. rasa sejuk aja masuk dalam tekak.. Alhamdulillah..
sedap kak bubur asyura..saya suka makan..
ReplyDelete