Permintaan seorg kawan blog
yg mahukan saya memberi resepi nasi kerabu kelantan
ok...biasanya nasi kerabu berwarna putih
biru atau kuning
utk mendapatkan nasi kaler biru
masak nasi mcm biasa
semasa mendidih tu
masukkan beberapa kuntum bunga telang
utk membuat sambal ni pulak
blend cili padi
seeloknya yg dah masak,kaler merah
blend bersama cuka,garam dan gula
jgn masukkan air..
nanti berkulat jadinya
utk mengurangkan rasa pedas yg melampau
buat sambal ni beberapa hari sebelum dimakan
sambal ni boleh disimpan berbulan2 lamanya
tanpa dimasukkan dalam peti sejuk
ulam2an...terpulang pada selera masing
kalau yg ori..daun kesum dihiris bersama
daun serai kayu
utk sambal kelapa
-goreng sebiji kelapa yg diparut
tanpa minyak sehingga kekuningan
mcm nak buat kerisik tu
lepas tu tumbuk
-beberapa ulas bawang merah
-2,3 batang serai
-sedikit halia
-sedikit gula melaka
-sedikit gula dan garam
semua bahan2 ni ditumbuk
dan digaul bersama kelapa tadi
-sekilo ikan direbus
kemudian diasingkan isi dari tulangnya
-kemudian isi ikan tu digoreng sekejap
goreng tanpa minyak
hingga kering ikan tersebut
kemudian gaul ikan tu
bersama kelapa tadi
haha banyak kerja nak kena buat,kan
sebab tu nasi kerabu ni ramai yg suka membelinya ja
(tapi jarang2 yg sedap)
kalau ramai ahli keluarga yg makan
mmg berbaloi membuatnya
utk budu pulak
ketuk sebatang serai,halia dan bawang merah
masak bersama budu
yg dicampurkan sedikit air
ketuk sebatang serai,halia dan bawang merah
masak bersama budu
yg dicampurkan sedikit air
sedap dimakan bersama telur masin,keropok,daging bakar
atau ayam percik,atau ikan grg bersalut tepung
nak lbh terangkat
sediakan solok lada ni...
sedap tu kak...ada nasi kerabu n solok lada pg2 ni mmg seronoklah..
ReplyDeletebunga tu nama dia gitu ke...hehe, sy pun selama ni ppgil bunga nasi kerabu ye..
Haiii sedapnya nasi kerabu ..tambah2 ade solok ngan telur masin..terangkat
ReplyDeleteSalam Jumaat
ReplyDeletedan selamat pagi
semoga hari-hari yang dilalui akan ceria
lapar..
ReplyDeleteSalam kak kamsiah,
ReplyDeleteTenang saya melihat nasi kerabu ni. Lengkap.. dengan bunga telang, ulaman, telur masin..
Teringat zaman masukkan bunga telang masa menanak nasi. :)
Nasi kerabu yang dijual kat kampung saya, di besut, pun diaorang jual cincai jer, kak..
Memangla masih murah harganya, tetapi rasa dah tak sama macam dulu. Cut cost agaknya. :)
wak sukak nasi ambeng jugakkk.. ehHHe
ReplyDeletetimakasih byk2 kak...
ReplyDeleteSimple tp byk kerje jgk laa, ye..
Tapi takpe...sy nk try buat jgk. Nk copy & paste tak boleh ler pulak, kan..hhe..Demi nk amek resepi, takpe sy rela menyalinnya kat dalam buku ni, hehe.
Semua barang senang nk cari tp bab bunga tu yg payah sket, hehe. Bunga seri pagi (morning glory) takleh ye kak?? hehe..
Takpe laa..guna pewarna biru pn orait kot, ek...cuma biru dia tak secantek kaler bunga ori laa..
susah juga nak buat tapi suka komplen mahal, hehehehe
ReplyDeletesedapnye kak...
ReplyDeleteKakak nak simpan resepi ini sebab kakak penggemar nasi kerabu. Kalau bulan ramadhan kakak kalau tak beli nasi kerabu, laksam. Walaupun kakak org johor tapi kakak suka dua nie..
ReplyDeleteKam..bestnya tengok nasi yang sepinggan tu, rasa nak makan terus ni. Terima kasih kongsi resepi, ummi memang xtau sambal tu tak payah campur air dan buat beberpa hari sebelum, tips yang sangat bagus!
ReplyDeletenenek kite ade cakap nak buat sambal guna cuka bukan air :)
Deletedaun serai kayu tu memang wojek ado..
ReplyDeletesaya suka sgt solok tapi susah nk cari yg betui2 sedap..dia mmg kena guna lada mcm akak tunjuk ni..kalau lada lain keras sgt :)
Aduhaiiiii.........sedapnye....terima kasih resepi ni. Aspen dapat buat sambal kelapa tu cukup aaa....da lama carik
ReplyDeleteterasa mcm bulan ramadan plak ..
ReplyDeletesbb bila dalam ramadan aby suka juga beli nasi kerabu kt bazar2 ramadan tu ..
tp klu luar ramadan agak kurang ..
pasti sedap tu ..
sedapnye kak...!!!
ReplyDeleteSedapnya!!!
ReplyDeleteMmg feveret saya nasi kerabu ni..mmg at least sebulan sekali mesti cari..cma kat Shah Alam ni susah nak cari yg betul2 sedap...
Nak minta wife saya cuba buat la ikit resepi ni...Cuma nak tanya, mmg susah ke nak dapatkan cili hijau utk buat solok lada tu?
setakat ni akak cuma jumpa cili spesis tu kat kelantan dan tganu ja
DeleteNasi kerabu!!Favourite saya nie...sedapnya...
ReplyDeletesedap nasi ni.. tapi kalau kat rumah.. gamaknya.. sy sorg je la yg makan.. huhuhu
ReplyDeletetak pernah lagi makan nasi kerabu :(
ReplyDeleteTengok pada bahan dan cara membuatnya tak susah sangat ya... Hmm! nak cuba nanti... Kalau dah jadi nanti akan saya link - kan ke blog you ni!
ReplyDeleteSELAMAT menanti ketibaan TAHUN BARU 2013.
best nasi kerabu...
ReplyDeletebunga biru tu dulu saya panggil bungan itik...hehe
masa IM sedang makan disatu kedai tengah pekan ipoh bebaru ni, sekumpulan Cina pun singgah dan bertanya pada pelayan kedai;
ReplyDelete"ada nasi dagang ka?"
"hari ini tak ada. taukeh balik kampung."
"bila mereka balik semula ke sini?"
"Tak tahu."
Wah, IM respek la sebab orang Cina pun ketagih makan nasi dagang.
Suka mkn nasi kerabu, cuma kat sini (Alor Setar) payah sikit nak cari yg betul2 rasa mcm nasi kerabu ori Pantai Timur..bukan tak ada, cuma susah nak cari..
ReplyDeleteMEMANG MENARIK HATI ..suka tengok, boleh lah mencuba resipi ni. Nasi kerabu ni, kalau di tempat etuza orang kelantan hari tu yg selalu hidangkan time raya..
ReplyDeleteNasi kerabu mmng sedap..lagiiii sedap kalau cukup setnya...Seronok kalau buat nasi kerabu..licin dikerjakan anak2... Cuma saya tak berapa rajin nak buat...hihihi...
ReplyDeleteAssalamualaikum Yong Kam,
ReplyDeleteCantik gambor. Tapi nasi kerabu antara menu yg akak kurang pandai makan. Akak amik nasi dagang, amik kerabu togeh tu, amik kuah nasi daging, amik daging hiris, cam tulah akak makan kalau beli kat gerai menu Kelantan!
Terima kasih puan berkongsi resepi:)
ReplyDeletemmg feveret family KA ni. lagi2 dgn solok lada tu
ReplyDeletefavourite nih
ReplyDeleteTak pernah cuba kerabu ni,
ReplyDeletekalau nasi dagang selalu sangatlah.
memang twrbaik lah kak...nati nk copy resepi...beli selalu je dapat yg x best
ReplyDelete