Menu minum petang...petang semalam
bubur jagung
Bahan:
-5 tongkol jagung
-1 tin jagung manis
-1/2 tin susu cair
-2 helai daun pandan
-1 paket kecil (80g) sagu
-garam dan gula secukup rasa
cara2:
-leraikan jagung dari empulurnya
-rebus bersama daun pandan yg disimpul
(air sama paras dgn jagung)
-bila air separuh kering,masukkan susu cair
jagung dlm tin dan biji sagu
-masukkan gula dan sedikit garam
-bila biji sagu tu dah kembang (jernih warnanya) bolehlah dipadamkan api
saya cuma buat manis2 buah ja
dan susu cair mengantikan santan
salam kak..sdapnya...akak guna susu cair yer..biasa guna santan jer..:)
ReplyDeleteassalamu'alaikum,
ReplyDeletesepertinya delicius sekali buburnya, jagung itu non karbohidrat dan menyehatkan pengidap diabetes.
salam hormat :)
nyum2
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteEnak dan meyelerakan... Itu baru tgok gambar, kalau rasa pasti xcukup semagkuk!
Ok, first time nampak bubur jagung yang macam creamy dan sedap. Selalunya saya rasa macam ala-ala cair jer.
ReplyDeleteNampak sangat segar butir-butir jagung tu.. feveret saya ni..
ReplyDeletekak selera tengok bubur jagung tu saya suka lebih jagung dari kuahnya...
ReplyDeleteAduh sedapnya nampak, mengiurkan betul, saya memang suka sangat2 bubur jagung. Apa2 kuih ke minuman ke, ada jagung2 ni memang suka lah. :)
ReplyDeletesedapnya...mak mertua suka buat bubur jagung nie...saya tukang mkn jerk..hihihi
ReplyDeleteresepinya mudah tapi tiap kali teringin mesti mintak en. suami buatkan.. hehehe.. ;)
ReplyDeletemakan sejuk2 bubur jagung ni pun best ;)
ReplyDeletewahhh
ReplyDeletesedap nih :-)
salam..
ReplyDeletewahhh.. sedapnya.. nak sikit...
meleleh dah air liur ni..^^
saya suka sangat bubur jagung yg letak sagu ni.....feveret!
ReplyDeletesedapnyer bubur jagung...saya balik kampung selalu makan bubur jagung yang mak buat..
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeleteapa khabar?
sihat x?
hrp semuanya sihat dan bahagia selalu..
Saya pula suka cucur jagung, cicah sos pun tak apa....
ReplyDeleteSedapnya.....
ReplyDeletetergoda...hehehe
ReplyDeletebubur jagung kalau buh jagung tin yg berkrim tu bertambah2 sedap nye kan kak :)
ReplyDeletekecap air liur dibuatnya...mesti lazat..
ReplyDeletesedap nye..terliuq cek!
ReplyDeleteSuka makan bubur jagung. Sedap! Berkrim! Yum yum! :)
ReplyDeletenampak sangat lazat,memang menyelerakan...
ReplyDeletesedapnya kak.... terliur la...
ReplyDeleteKalau tak letak jagung tin dan gula pasir diganti dgn gula melaka lagi btambah sedap atau kurang ye sedap ye?
ReplyDeleteBestnyer.. Saya pun suka Sgt aneka jenis resepi berasaskn jagung.. Jagung rebus pun sedappp.
ReplyDeletetp klu bubur jagung ni nk lagi sihat gantikan gula dgn STEVIA pemanis tanpa KALORI.
nk try STEVIA wassap sy yer 0199271048.