Bukan takde pes tomyam
Tp saja nk cuba tomyam putih pulak
Bahan2nya sama seperti tomyam merah
Cuma tak letak pes tomyam ja
Tomyam ni bg saya perlu pedas dan masam
Dan ketam,udang dan sotong direbus berasingan
Nak makan baru diletak didalam kuahnya
Kalau dimasukkan sekali ketam tu akan jadi ‘berbiji2’ kuahnya
Saya gunakan air kelapa muda sbg kuahnya
Tomato,cilipadi merah dan hijau
Bawang holland,
2 ulas bwg putih diketuk
Lengkuas
Serai,daun limau purut dan jus limau nipis
Masak hingga mendidih
Lps tu tuang kedalam mangkuk yg berisi seafood tadi
Nyum nyum
Rupanya tomyam putih guna air kelapa muda.
ReplyDeletesedapnya tomyam aeafood..manis rasanya..
ReplyDeletemenarik ni kak paste tomyam putih buatan sendiri... tp paling best tengok isi nya tuh
ReplyDeleteFuhhh sedapnyaa
ReplyDeleteNampak menyelerakan.
ReplyDeleteMemang ada tom yam putih kan. Bukan semuanya warna merah. Sedap ni guna air kelapa.
ReplyDeleteSedap.. sisyay lagi suka tomyam.putih dr yang merah. Kalo masak, pun pilih nak masak tomyam putih. Mr.H redha je laa ๐
ReplyDeleteIngat tomyam putih, ingat Kedah ๐ญ๐ญ๐ญ
ReplyDeletesaya prefer tomyam putih.. lebih jelas rasa dan bagi saya lebih nikmat..
ReplyDeletekalau demam nak makan masam2 saya prefer ni. yang oren tu kalau makan mesti tersedak.