Gulai udang campur kacang buncis
Boleh juga guna kacang panjang
Kalau kt utara ni
Biasnya lauk ni selain utk makan nasi biasa
Jugak ada nasi lemak gulai udang
Biasanya dibungkus dlm daun pisang
Kalau ada sesiapa nk cuba boleh la try resepi ni
Udang sederhana besar-dibersihkan
Kacang buncis
Bwg putih
Bwg merah
Santan
Serbuk kari ikan
Tumiskan bwg metah dan bwg putih yg dihiris nipis
Kemudian masukkan serbuk kari yg telah dibancuh dgn air
Dgn naik minyak
Masukkan santan
Biarkan 2,3 kali mendidih masukkan kacang dan udang
Masukkan garam secukup rasa
Lebih kurang 3,4 minit dh boleh tutup api
Best macma ni kak..SA kadang suka gak letak kacang buncis dalam masak lemak cili api...tapi udang tu x suka buang kulit..
ReplyDeletesedap ni.. kami panggil kari kalau masakan guna serbuk kari. skrg baru tahu ada yg panggil gulai kalau kari. especially belah2 utara. Bagi kami gulai kalau guna rempah bunga ros
ReplyDeleteKombinasi bahan dan warna yang menarik. Cukuplah lauk begini makan dengan nasi putih. Alhamdulillah.
ReplyDeleteAlamakk.. tempting la pulakk
ReplyDeleteOh begini rupa gulai udang kacang buncis.
ReplyDeleteterliur dah ni..lama x makan gulai ni..
ReplyDeletesedapl ak buat gulai udang kacang buncis ni..esok cuti nk try buat
ReplyDelete