30 May 2021

Asam Pedas Kelantan

2 ekor ikan sebarau yg diberi kakak ipar
Hasil anaknya memancing
Agak besar jugak hingga kena potong dua
Pikir2 nak masak apa
Teringat asam pedas style kelantan
Nampak ja kuning tp pedas berdesing
Sbb cili padi diblend sekali

 Bahan-bahan

2 ekor ikan 
5 ulas bawang merah*
5 tangkai cili padi*
1 ulas bawang putih
Sedikit hirisan lengkuas*
1/2 inci kunyit* 
Daun kesum
1 kpg asam keping
2  kuntum bunga kantan
Garam secukup rasa.

Cara-cara
1. Kisar semua bahan bertanda *. Campurkan air secukupnya.
2. Masukkan ikan dan bahan yg telah dikisar kedalam periuk.
3. Masak sehingga mendidih, kemudian masukkan daun kesum, asam keping dan garam secukup rasa.
4. Biarkan mendidih sehingga ikan masak. Sedia untuk dihidang.

8 comments:

  1. Wow..nampak sedap..nak cuba la buat....nampak senang

    ReplyDelete
  2. sedap hirup kuah ni tapi pedas berdesing tu yang tak tahan..

    ReplyDelete
  3. Sedapnya ikan sebarau masak asam pedas Kelantan. Masakan begini mengekalkan kesegaran isi ikan!

    ReplyDelete
  4. wahh nampak cam sedap aje..suka kuah2 kuning cam ni..hehehe

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.