2 ekor ikan sebarau yg diberi kakak ipar
Hasil anaknya memancing
Agak besar jugak hingga kena potong dua
Pikir2 nak masak apa
Teringat asam pedas style kelantan
Nampak ja kuning tp pedas berdesing
Sbb cili padi diblend sekali
2 ekor ikan
5 ulas bawang merah*
5 tangkai cili padi*
1 ulas bawang putih
Sedikit hirisan lengkuas*
1/2 inci kunyit*
Daun kesum
1 kpg asam keping
2 kuntum bunga kantan
Garam secukup rasa.
Cara-cara
1. Kisar semua bahan bertanda *. Campurkan air secukupnya.
2. Masukkan ikan dan bahan yg telah dikisar kedalam periuk.
3. Masak sehingga mendidih, kemudian masukkan daun kesum, asam keping dan garam secukup rasa.
4. Biarkan mendidih sehingga ikan masak. Sedia untuk dihidang.
Wow..nampak sedap..nak cuba la buat....nampak senang
ReplyDeletesedap hirup kuah ni tapi pedas berdesing tu yang tak tahan..
ReplyDeleteMacam nampak lauk singgang.
ReplyDeleteSedapnya ikan sebarau masak asam pedas Kelantan. Masakan begini mengekalkan kesegaran isi ikan!
ReplyDeletewahh nampak cam sedap aje..suka kuah2 kuning cam ni..hehehe
ReplyDeleteasampedas style rebus sedap tu
ReplyDeletenampak macam senang nak buat
ReplyDeletealamak tiber lapar lak
ReplyDelete