25 May 2021

Cili Padi Paling Pedas Di Dunia
Untuk pengetahuan anda, tahap kepedasan cili dikenali dengan istilah Scoffield Heat Unit (SHU). SHU menunjukkan jumlah capsaicin (zat kimia yang menimbulkan rasa pedas dalam tumbuhan) pada cili.

Bacaan untuk cili padi Malaysia ini katanya hanya lebih kurang 100,000 ke 250,000 SHU je. Jom kita tengok bacaan cili-cili terpedas dunia ni daripada bawah sehingga paling tinggi levelnya.

#5 Bhut Jolokia – SHU 1, 041, 427Bhut Jolokia memiliki nama lain Ghost Pepper. Ia sempat memegang gelar cili terpedas di dunia dari Guiness World Records pada tahun 2007.  Cili dari India ini memiliki rasa 400 kali lebih pedas dari saus Tabasco.

#4. Infinity Chili – SHU 1, 067, 286


 

Ia menggantikan posisi Bhut Jolokia sebabagi cili terpedas dunia Guiness World Records pada Februari 2011. Sayangnya, ia hanya sempat memegang gelaran ini selama dua minggu.

#3 Trinidad Moruga Scorpion – SHU 1, 200, 000 ++Salah satu cili terpedas dengan catatan SHU tertinggi adalah Moruga Scorpion (Capiscum chinense). Ia berasal dari Trinidad dan Tobago.

#2 Naga Viper – SHU 1, 382, 118
#1 Carolina Reaper – SHU 1, 569, 300 ++Ya, inilah cili terpedas dengan bentuk yang paling buruk, Carolina Reaper.  Jika memakannya, maka korang akan merasakan kepedasan lima ratus kali lipat melebihi sos Tabasco. Dari namanya saja dah tahu bukan cili ini berasal dari mana? Rockhill, South Carolina. Reaper rasmi menyandang gelaran cili terpedas dunia dari Guiness World Records pada 7 Ogos 2013 sehingga kini.

7 comments:

 1. Saya sangka benda paling pedas pernah saya makan ialah wasabi, yang terus terasa masuk rongga hidung naik ke otak! Rupanya ada cili lagi beratus kali ganda lebih pedas...huhuhuuu macamanalah tu...tak boleh bayangkan tahap kepedasannya!

  ReplyDelete
 2. cantik kaler cili2 ni semua..tapi pedasnya, ya ampun..tak dpt bayangkan..mau sembuh sembelit kalau makan cili ni..

  ReplyDelete
 3. Tak boleh bayang tahap kepedasan tuuu >.< Mahuuuuu tercirit kalau makan hahahahahahahaha.

  ReplyDelete
 4. Tidak dapat bayang berapa kuat pedas.

  ReplyDelete
 5. cantik ja cili2 tu suka pandang ja nk mkndh xtahan pedas

  ReplyDelete
 6. Sallam kenal adik,
  Wawww, pernah sekali rasa cili terpedas tu, tak boleh tahan, rasa macam nak sesak nafas..

  ReplyDelete• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.