Hari ni dah 15 muharram
sekejap ja,dah masuk
pertengahan bulan muharram
dibulan ni,sinonim dgn bubur asyura
di malaysia ni
lain negeri,lain cara
dan rasa bubur asyura
yg ni penang style
en hubby ada bwk balik sikit kelmarin
eh..ehh peliknya bg saya
sbb ianya lembik mcm bubur kacang gitu
tu rupa yg baru dikelurakan dari peti ais..
yg ni pulak
kedah punya bubur asyura
campuran berbagai jenis kekacang dan ubi
manis rasanya
boleh didapati sepanjang tahun
dipasar malam atau kat market(pagi2)
ni pulak johor punya
(kredit to google)
ala2 bubur lambuk
dan yg paling spesel,unik
bg saya adalah bubur asyura kelantan
disana disebut 'Syuro'
jika dinegeri2 lain
bahan utama adalah tepung beras
di kelantan digunakan beras
yg akan dikacau sehinnga menjadi bubur asyura
tentunya bkn sikit
masa yg diambil
antara bahan yg digunakan
beras,
bawang merah,gula
beras,
bawang merah,gula
daging atau ayam
santan,kacang,ubi
serai,halia,bawang putih
paling spesel
santan,kacang,ubi
serai,halia,bawang putih
paling spesel
rempah asyura
memasak bubur asyura dikelantan
bagaikan mengadakan majlis kenduri
meriah dan seronok..
ohhh...sejak berhijrah ke kedah
baru sekali saya merasai
semula asyura kelantan..
bilakah akan merasainya semula..
adakah rakan2 blogger yg tinggal dikelantan
sudi mengirimnya utk saya..:)
salam kak..
ReplyDeletesedap tu bubur syura, sya suka belah utara dan pantai timur sangat sedap
Salam Kam,
ReplyDeleteAlamak bestnya asyura'. Asyura' terengganu sama dengan asyura kelantag. Tahun ni tak merasalah agaknya sebab tak balik kampung. Seronok bergotong royong masak syura ni.
salam ziarah
ReplyDeletemak manje selalunya dgn
jiran2 belakang rumah buat
bubur asyura yg keras tu...
sedap... yg negeri kelantan
tu tak pernah mkn lg (^_^) ~
bestnye...sedap2
ReplyDelete@sayangsayangibuKALAU YG TAK PERNAH MAKAN KELANTAN PUNYA STYLE,MAYBE TERASA TERAMAT MANIS...
ReplyDelete@Kunang-Kunangtu la,gotong royong baut syura tu yg best..mengeratkan silaturrahim...part makan pun best
ReplyDelete@♥ manje ♥yg tu kedah punya style...beberapa jam masak,dah keras,dah boleh potong2..
ReplyDelete@cikceriacornerhehe mmg sedap dan best...terutamanya bila jiran2 hulur2 kat kita
ReplyDeletesalam kamsiah ..
ReplyDeletebanyak kali juge aby gotong royong masak bubur asyura ni, boleh di jadikan program hari perpaduan sbb cina dan india pun boleh makan sama ..
yg tk boleh tahan ..
mase kite mengacau ngacau tu,
bubur tu memercik ke kulit ..
punya la sakit.. sbb bile kene percikan bubur tu .. ia nye mengembang .. memang sakit ..
neway ..
ujung minggu aby naik ke utara ..
dah terbayang daging hitam restoran KK ....
he..he..
@aby
ReplyDeletekena sediakn pengacau yg panjang la aby..kita boleh dok jauh sikit dari kuali/kawah tu.
memang tak pernah jumpa lagi bubur yang ada kat kelantan tu. biasa tenguk yang cair ajer.
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteSaya lebih suka belah pantai timur..
Lama tak makan bubur asyura. teringin nak makan tp malas pulak nak masaknya.. hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum kak kam. Lama tak singgah blog akak :) rasa bersalah la pulak bila hari ni singgah untuk meminjam gambar 'suro' untuk letak dlm blog. Selamat tahun baru 1433 H kak kam.
ReplyDelete