Asam keping atau dipanggil asam gelugur
adalah bahan penting dalam masakan melayu
untuk merebus ikan
perlu dimasukkan asam keping
utk membuat kuah laksa atau asam pedas
perlu jugak asam keping
tapi kalau membelinya
sepaket 50 sen
cuma ada 3 keping ja
ni buah asam keping yg di beri adik ipar
setelah dihiris nipis2
dijemur hingga keperangan warnanya
masukkan kedalam balang
jgn lupa taburkan sesudu dua gula dalam balang
utk membuatkan ia kekal kering
tak pernah tahu macamana rupa asam keping sebelum diproses. biasa jumpa yang dah pek kat kedai.
ReplyDeletebuat sendiri terjamin bersih dia kn..
Mak abah SA pun prefer buat sendiri asam keping..gigih beli buah asam gelugor..dulu arwah atuk ada tanam kat dusun, tapi dusun kami jauh dalam hutan so sekarang dah jadi hutan rimba takde siapa yang berani nak pi dusun..
ReplyDeleteOwh.. kena bubuh gula ye untuk pastikan dia sentiasa kering.. baru tahu..
ReplyDeleteTapi buat sendiri memang lagi puas hati.. Banyak pun banyak..
dana suka beli asam keping kat pasar yg jual barang kampung, asam kepingnya dapat banyak dan elok je rupanya
ReplyDeleteBaru tahu petua letak gula untuk kering. Selalu orang guna garam untuk keringkan.
ReplyDelete