14 February 2020

Asam Keping

 Asam keping atau dipanggil asam gelugur
adalah bahan  penting dalam masakan melayu
untuk merebus ikan
perlu dimasukkan asam keping
utk membuat kuah laksa atau asam pedas
perlu jugak asam keping

tapi kalau membelinya
sepaket 50 sen
cuma ada 3 keping ja



ni buah asam keping yg di beri adik ipar

setelah dihiris nipis2


dijemur hingga keperangan warnanya

masukkan kedalam balang
jgn lupa taburkan sesudu dua gula dalam balang
utk membuatkan ia kekal kering





5 comments:

  1. tak pernah tahu macamana rupa asam keping sebelum diproses. biasa jumpa yang dah pek kat kedai.
    buat sendiri terjamin bersih dia kn..

    ReplyDelete
  2. Mak abah SA pun prefer buat sendiri asam keping..gigih beli buah asam gelugor..dulu arwah atuk ada tanam kat dusun, tapi dusun kami jauh dalam hutan so sekarang dah jadi hutan rimba takde siapa yang berani nak pi dusun..

    ReplyDelete
  3. Owh.. kena bubuh gula ye untuk pastikan dia sentiasa kering.. baru tahu..
    Tapi buat sendiri memang lagi puas hati.. Banyak pun banyak..

    ReplyDelete
  4. dana suka beli asam keping kat pasar yg jual barang kampung, asam kepingnya dapat banyak dan elok je rupanya

    ReplyDelete
  5. Baru tahu petua letak gula untuk kering. Selalu orang guna garam untuk keringkan.

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.