Pernah tak ketika berkunjung ke negeri lain
kita melihat/ merasa sesuatu makanan tu
lain dari yg biasa kita makan
Ataupun...kawan atau sedara mara
dari negeri lain berkunjung ketempat kita
dgn mulut lasernya mengutuk makanan
yg tak ada ditempatnya
contoh nya gulai batang pisang ni
biasa ditemui di utara semenanjung
ditempat2 kenduri
umbut pisang yg lembut dicampur dgn daging
fulamak...sedap tak terkata..
Tp..ada ahli rombongan dari pantai timur
yg datang kemajlis kenduri kawen di utara ni
sesedap mulut ja mengata
"Pelik la org kedah ni
batang pisang pun makan.."
Di kelantan,buah gajus ni dipanggil buah 'terre'
Zaman kecik2 dulu
biasanya arwah mak
cuma buat kerabu ja
dicampur dgn udang geragau
Di Terenganu
ianya dipanggil jambu golok
biasanya dimasak lemak putih gitu
Di Langkawi pulak ia dibuat gulai /kari
sampai skrg ianya masih menjadi bahan lawak
pd yg pergi kenduri disana
Apalah org kedah ni
pokok keladi senduk pun mkn..
Yg ni di kelantan dipanggil keladi senduk
musuh utama petani
cepat benar membiaknya dlm sawah
Dikedah ia dipanggil paku rawan
YaAllah..sedapnya dibuat kerabu,digoreng belacan
ataupun dibuat ulam
Umpama laksa
tiap negeri ada versi laksanya yg tersendiri,kan..
Saya sekeluarga memang tak makan
otak lembu,paru,hati,kulit lembu
tp tak pernah sekalipun
menghina mereka yg gemarkannya
Apa salahnya kita meraikan perbezaan selera org lain
dgn tidak mengutuk
atau meremehkan cara masakan org lain
Bagi saya senang ja
kalau kena dgn selera ,makan ja
walaupun pertama kali jumpa
kalau tak nk makan
diam2 ja
Sangat setuju. Jangan bongkak. Mana tahu Allah uji kita, makanan dibenci itu menjadi makanan yg dicari-cari. Wallahualam 😁
ReplyDeleteSebelum ni saya tatau pun otak, lidah dan ekor lembu blh dimakan sekali dengar dari kawan yang femeli dia suka sangat2 terkejut sungguh saya.. tatau nak respon cemana masa sama nak kena jaga mimik muka kita dan perasaan dia. huhu
ReplyDeleteLain negeri lain stail masakan, tu yang buatkan negra kita unik. Saya suka jugak mencuba, tapi kalau tak kena dengan selera sengih jela. Takut orang perli, budak bandar ni semua tak reti makan. Haha
ReplyDeletejangguih org PERLIS sebut..hehehe
ReplyDeletebetul kak, kalau kena dgn tekak, memang sedap dimakan..tak salah mencuba, yg salah tu mengutuk makanan org lain..
ReplyDeletePucuk paku rawan (wak panggil genjer) memang sedap kalau dimasak goreng belacan
ReplyDeletelain org, lain citarasa. klu x, xde la wujud word 'diversity'.
ReplyDeleteKalau tak suka, usahlah cakap macam tu, kecik hati tuan rumah. Kalau saya, saya suka mencuba menu kampung macam ni, kalau kena dengan tekak, rasa nak perabihkan semua je.. hahaha..
ReplyDeletekak xyah tunggu beza negeri kak.. kadang2 kawan dalam circle kita pun pening2 lalat cemni. ko nii.. durian x makan kuppi xmo minum da kenapa ? xpun yang pelik.. eee ko makan paru ? eeee mak aku x ajar makan looooorhh..
ReplyDeletegeram tol spesis cemni haha..
Hidup x perlu bongkak kan kak...kalau masuk tempat orang elok belajar, explore..sebab tu kita makan jangan memilih..belajar makan walau bukan ikut selera tekak kita
ReplyDeleteSetuju dengan sis.. Perbezaan selera tulah yang mewarnakan kita manusia.. Tak makan tak bermakna kita boleh menghina dan mengutuk makanan orang lain.. Makanan kot.. pelik-pelik manusia sekarang nie..
ReplyDelete