Bahan A
500 gm isi ayam – bahagian dada
Bahan B
– Perapan
3 ulas bawang putih –
tumbuk
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu kecil gula
1 sudu besar tepung serbaguna
1 sudu besar kicap cair
Bahan C
Daun pandan secukupnya untuk membalut ayam
Minyak untuk menggoreng
Cara
Bersihkan ayam,
buang kulit dan potong kiub besar.
Satukan bahan-bahan B dan perapkan bersama isi ayam selama 3 jam atau semalaman.
Bila siap untuk digoreng, balut ayam dengan daun pandan dan sematkan dengan pencungkil gigi.
Balutan jangan terlalu ketat agar isi ayam garing bila digoreng.
Goreng ayam yang siap dibalut dalam 6 hingga 8 minit atau sehingga masak.
Boleh juga dibakar ayam pandan ini di dalam ketuhar dengan suhu 200’C selama lebih kurang 25 minit
Harum semerbak satu rumah
dek wangi daun pandan ketika me goreng
memang sedap kan kak, selain goreng di bakar pun sedap... haruman daun pandan tu memang semerbak
ReplyDeleteassalamualaikum
ReplyDeletesinggah pagi isnin
sedap ni..tak pernah buat sendiri..
ReplyDeletesuka ayam pandan tp tkpernh buat
ReplyDeletePerghh terasa bau nya kat kami sini 😁
ReplyDeletetest
ReplyDeletesedap ni :)
ReplyDeleteSedapnya mknn tu...
ReplyDeletePakai daun kunyit pun okay juga
ReplyDeletesedap ayam pandan, bau wangi daun pandan yang digoreng memang menarik hati
ReplyDeletetak pernah buat sendiri...biasa makan kt kedai jer
ReplyDeleteaida x pernah buat sendiri.
ReplyDeleteada la save resepi dari utube.
and tq for this resepi :)
daun pandan ada. ayam pun ada.
mcm boleh buat weekend ni :)