BAHAN-BAHAN SALAD:
- Daun Kaduk @ Wild Pepper Leaves secukupnya (bukan daun sireh ya!)
- Limau Nipis - buang empulur & cincang dadu kecil
- Bawang besar merah - cincang dadu kecil
- Halia - cincang dadu kecil
- Cilipadi - hiris
- Udang kering - sangai garing
- Kelapa parut - sangai hingga perang
- Kacang tanah - panggang
BAHAN-BAHAN SOS:
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci belacan - panggang
- 2 batang serai
- 1 ketul gula kabung @ nise
- 1 sudu makan sos ikan
- 1 sudu makan kacang tanah panggang - kisar kasar
- 1 sudu makan kelapa parut - sangai & tumbuk kasar
CARA-CARA MEMBUAT SOS:
1. Halia, lengkuas dan serai dihiris halus lalu dipanggang/sangai dalam kuali tanpa minyak hingga garing keperangan.
2. Tumbuk bahan-bahan sangai hingga lumat bersama belacan panggang.
3. Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi ke dalam kuali lalu masak atas api yang sederhana bersama gula kabung serta sos ikan. Masak hingga semua bahan sebati dan likat. Jika terlalu pekat boleh tambah sedikit air.
4. Masukkan kacang dan kelapa kisar lalu gaul rata. Sedia di hidangkan bersama bahan-bahan salad tadi.
6. Cara-cara untuk makan; Ambil sehelai daun kaduk, letakkan serba sedikit semua bahan-bahan salad bersama sedikit sos. Bungkus dan boleh terus dinikmati. Enjoy!
sedap miangkham xpernah cuba lagi
ReplyDeleteskali penah try kwn bg
ReplyDeleteSaya suka makan miang kham. Lagilah kalau ada teman makan, tak sedar berhelai-helai bungkusan daun kaduk masuk mulut!
ReplyDeletepernah 2x makan..campuran pelbagai rasa dlm mulut..
ReplyDeleteTak pernah merasai lagi.
ReplyDelete