Juju kongsikan sikit tips kat akak boleh. Blend sebiji tomato biji, campur dalam tumisan cili. InsyaAllah, cili kering kerinting yg pedas yakmat tu akan jinak dan kendurkan sikit pedas. Tips ni juju buat sendiri kat dapur, memang menjadi. Kalau guna bwg sahaja tetap pedas tu ada kak, kalau tambah gula byk bahaya utk kesihatan. Jadi kita guna tomato man haha selamat mencuba.
dapnya sambalpetai sotong cili kering kerinting mmg pedas yakmat
ReplyDeleteJuju kongsikan sikit tips kat akak boleh.
ReplyDeleteBlend sebiji tomato biji, campur dalam tumisan cili.
InsyaAllah, cili kering kerinting yg pedas yakmat tu akan jinak dan kendurkan sikit pedas.
Tips ni juju buat sendiri kat dapur, memang menjadi. Kalau guna bwg sahaja tetap pedas tu ada kak, kalau tambah gula byk bahaya utk kesihatan. Jadi kita guna tomato man haha selamat mencuba.
Kecur liur tengok sambal merah menyala gitu tapi kalau pedas sangat tak mampu saya nak makan.
ReplyDeleteSuka sambal sotong kering2 macam ni...sedap ..pas tu SA suka potong sotong tu besar2 baru puas makan...
ReplyDeleteBaru ni sy beli cili kering di Econsave, mak aih, pedas sungguh, tapi puas la bagi sy kalau lada pedas, baru panggil sambal, hihi
ReplyDelete