17 November 2008

Tutorial

Bagaimana Mengubah Tarikh Pada Gambar
Ada 'seseorang' bertanya

mcm mana lecturer dia boleh trace kalau

dia guna gambar lama utk assignmentnya

(kes tak sempat nak masak

atau malas masak la tu hehe)

-assignment gambar berbagai menu


pada yg dah tau....tak mengapa

pd yg belum tahu

ini adalah caranya


ambil  sekeping gambar dari folder






klik kanan pada tetikus anda

then dia akan keluar mcm ni



klik pada properties

kat bawah sekali tu




 haa...kan dah keluar segalanya tentang gambar tersebut

tarikh gambar diambil dan segalanya




oppss...tarikh boleh diubah..:)











nanti kita boleh tau


guna kamera apa hehe,model apa...



DSLR cap ayam saya






Tips Gambar Nampak Cantik


Bukan saya nak buat tutorial
cuma nak bg tips saja..
tu pun sikit...sikit dan kecik punya tips...

tak kiralah  ambik gambar guna
kamera hp atau DSLR

bila mengupload gambar ke blog
jgn kedekut utk mengunakan 'storage' yg diberi
letak gambar kecik2 ja
dgn harapan quota lambat habis 

tgk...saiz yg berbeza 
memberi kepuasan yg berbeza,kan

medium size

original size




Ketika mengupload gambar
sila pilih original size
kalau kita 'paksa' dia mengecil atau membesar
pixelnya akan pecah...
gambar akan jadi blur

tp DIWAJIBKAN terlebih dulu resize gambar tersebut

samada guna PHOTOSCAPE atau PHOTOBUCKET

saya selesa mengunakan PHOTOSCAPE

Resize gambar kena ikut kelebaran (width) blog
jgn pulak gambar melebihi kelebaran blog,tak cun nanti..
contohnya,saya mengunakan (resize) gambar
600(width) x400(height)
jika mengunakan Photoscape
jika kita memilih berapa angka utk width
automatik ianya memberi saiz utk 'height'..




Cara Mudah Mengesan Gambar Digunakan Orang Lain

Terasa dah berkurun tak mengupdate blog
walhal baru beberapa hari ja

Raya pertama bgn seawal 4 pagi
utk mengulung laksam
tertunai sudah permintaan biras
yg sekian lama dok merenggek2 nak makan laksam
(yg kali keberapa dahhh..)

Raya kedua sibuk mengosok periuk belanga
mengemas dapur dan segala bagai

lepas tu sibuk meluruskan urat saraf..(terlentang berehat la tu)

ok...ni nak bgtau cara paling mudah
utk mengesan gambar2 kita
diambil dan digunakan org lain
bg yg dah tau...tak mengapa..

cuba right klik atas gambar tu
kemudian klik Search Google Forr This Image



Anda bernasib baik
jika yg keputusan yg keluar adalah senarai blog anda sendiri


beberapa image yg saya cuba
diblog saya sendiri

nasib baik...keputusan masih sama

 dan saya mencuba image Pavlova diblog Mat Gebu
hasilnya....
antara blog yg mengunakan gambar pavlova beliau...



Cara ni jugak boleh mengesan gambar2 di facebook
samada tulen atau fake

Mungkin ada yg berkata
apalah yg ada pada sekeping gambar

tp cuba baca luahan rakan blog ni



                        

28 October 2008

Hari Keluarga Puspakom (2nd Day)

Hari kedua....
acara bermula jam 5.30 pagi..utk kaum lelaki
solat subuh berjemaah,ceramah,tazkirah...


selepas bekpest...ronda2 dulu..pagi yg gelap..ohoho..pagi yg berkabus...sejuk dgn tiupan angin pantai..
dari jejantas ni boleh berjalan terus ke pantai...
gayat bila jenguk ke bawah...kereta dok lalu lalang...



bersiar2 kat kolam renang dulu sebelum masuk dewan..
tak larat nak pegang Tasha,dia nak terjun dalam kolam..pantang nampak air la dia ni

selepas bacaan doa...buat regangan otot2 dulu(taisho) ke apa benda nama tah le...


kanak2 ditempatkan kat dewan atas..siap ada acara utk dia org lagi dan ada staff yg menjaga dia org ni..kalau dok sekali dgn mak ayah dalam dewan..mau meragam budak2 ni kerana boring
dan selepas sorg ustaz bg tazkirah...saya keluar join budak2 kat dewan atas hehe...



Tasha dapat gelaran 'adik comei'...


acara meniup belon
tasha pun amik bahagian jugak...




kami masuk bilik pukul 1 lbh..alamakkkk..dah 'terkunci ' la pulak
sbb biasanya chek out kul 12...
amik pic ni sementara anak lelaki saya pi settle ...lepaskan tensen..



cenderahati dari puspakom...
next year...buat la lagi ekk...

Hari Keluarga Puspakom (1st Day)

Hari pertama.............:


Kami bertolak dari rumah jam 5 ptg...nasib baik jalan tak jem sbb pendaftaran bermula dari pukul 1 hingga 7 ptg...

Hotel Hydro Majestic,Batu Feringgi
kat lobi,sementara tunggu suami uruskan chek in
huhu lepak jap..penatnya
kami dapat bilik kat tingkat 4..kalau tinggi,nampak laut..lagi best..
penat drive...ciann...



apa2 pun..makan dulu...






lepas makan...masuk dewan..
















setiap cawanagn puspakom mengadakan persembahan-sketsa,boria,berlakon,menyanyi...mcm2 gelagat yg mengamatkan dewan...
-puspakom cawangan Ipoh,Taiping,Teluk Intan,Mak Mandin,Arau,Sungai Petani..dah..saya dah ingat dah..

suami di panggil bossnya naik kepentas...amboi tuan hj bkn main puji lagi ya..pekerja yg rajin,berdedikasi bla..bla ..bla..

dan saya turut dipanggil naik kepentas......

'dikenakan' oleh boss suami...tanya mcm2...






supriseeeee...Tasha dipilih dan diumumkan 'Kanak2 Comel ' yg menceriakan majlis...
org tepuk tgn,dia pun tepuk,org gelak dia pun gelak walaupun tak faham apa



belek hadiah yg dia dapat...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.