20 September 2013

Cuka Kurma

Cuka Getah Kurma ni diberi oleh Mybiras
katanya,lepas minum 2,3 hari akan terasa
lenguh2 pada bahagian bahu,sendi2




Kandungan Cuka Kurma:-
 Vitamin C, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, beta-karotena, vitamin P (bioflavonoid) & kaya dgn potassium (keremajaan kulit).
 Cuka kurma juga dapat membuang lemak, kolestrol, asid-asid & garam berlebihan dlm badan
(yg membawa pelbagai penyakit berbahaya).


KHASIAT CUKA KURMA MENURUT PERUBATAN ISLAM 

Ibnu Sina dalam kitab beliau Al-Qanun Fi Al-Tib
menyatakan bahawa
-Cuka kurma dapat mencegah sebarang pembengkakan di badan (bisul, kanser),
- menyucikan darah,
- membaiki masalah pencernaan di perut,
- masalah usus,
-kerongkong,
-kahak,
- batuk yang berpanjangan,
-menjaga kulit dari kepanasan matahari,
- mengatasi masalah lemak-lemak di badan (kolesterol),
-menstabilkan asid dan garam di badan,
-membuang keracunan badan (toksik),
-masalah rahim,
-menguatkan gigi, mata, telinga
-serta mengembalikan tenaga lelaki dan perempuan

Darul Fikri, Bairut Tahun 1414H, m.s 908 - 909.
 Ibnu Qaiyyim dalam kitab beliau Al-Tib Al-Nabawi menyatakan
cuka kurma bermanfaat untuk mengatasi masalah gastrik di perut,
masalah hempedu (membersih hempedu dari lemak yang membentuk batu),
 mencegah terhadap bahayanya ubat-ubatan (kesan sampingan dari ubat yang pelbagai)
yang boleh membawa kepada kematian.

 Cuka kurma dapat melancarkan susu ibu
 dan melancarkan perjalanan darah yang berketul dalam perut (masalah gangguan haid).

Cuka kurma bermanfaat mengatasi masalah limpa,
 membersihkan usus (membuang toksik di perut),
menguatkan sistem perut (masalah buasir),
menghilangkan masalah dahaga (panas badan),
 mencegah sebarang pembengkakan yang akan terjadi di tubuh manusia
(seperti kanser, bisul dan sebagainya),
 membantu sistem penghadaman makanan yang kasar dan membersihkan darah manusia
(darah yang beracun).


 CARA PEMAKANAN :-

 Sebelum mengambil atau minum cuka kurma digalakkan agar:

 1-Baca Bismilah serta selawat kepada Nabi SAW dan keluarga sebanyak 3x.

 2-Di niatkan agar disembuhkan oleh Allah SWT kesemua penyakit
yang dihidapi agar dapat beribadah kepada Allah SWT dengan sempurna.

 Pelbagai cara boleh digunakan semasa pengambilan produk cuka kurma ini:

 1-Satu sudu besar 10ml dicampur terus ke dalam secawan air masak dan diminum terus.

 2-Digalakkan cara ini iaitu mencampurkan satu sudu besar 10ml cuka kurma dengan satu sudu besar 10 ml madu ke dalam secawan air masak.
 Pastikan anda menggunakan sudu plastik kerana madu agak sensitif dengan sudu besi.

 3-Kombinasi cuka kurma dengan teh o /kopi pun
boleh menghilangkan rasa masam cuka kurma tersebut .

 4-Ia juga boleh digunakan sebagai gantian kepada
cuka makanan buatan sebagai bahan masakan makanan harian.
Cuka makanan buatan agak asidik sifatnya berbeza dengan cuka kurma.

 Pengambilan disyorkan sebanyak 2/3 kali sehari.
 Madu boleh dijadikan ubat untuk kencing manis yang
berkesan jika di campurkan dengan cuka asli seperti cuka kurma.

Dalam satu gelas sederhana masukan 1 sudu /senduk(ind) cuka
dan 3 sudu madu bersama dengan air mineral.(1 :3)

 .jika keadaan gula masih tidak turun ,
boleh menggunakan nisbah cuka dan madu 1 : 1
dan jika masih tidak ada perubahan naikan nisbah cuka iaitu 2: 1 .




 SIAPA YANG BOLEH MENGAMBIL CUKA KURMA INI?


 1-Mereka yang menghidap penyakit kronik seperti darah tinggi (hypertension),
kencing manis (diabetes),
 penyakit keturunan (masalah kolesterol dan lain-lain)

 2-Mereka yang mementingkan kesihatan.
 3-Kanak-kanak berumur 7 tahun ke atas (dos adalah separuh dos dewasa)

45 comments:

  1. keluarga kami memang amalkan minum cuka kurma dibancuh bersama madu dgn tujuan buang kolestrol. tapi sekali je sehari sebab mula2 memang boleh pecah mukut, panas..

    p/s kat sp ada dah jual cuka kurma dah siap campur dgn madu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya salah tu. Cuka ni takpanas krn mende yg masam adalah bersfat sejuk. Blh menurunkan suhu badan. Elok utk sakit tekak & demam

      Delete
    2. Pada mulanya memang akan sakit tekak jika ambil cuka kurma. Tp selepas beberapa hari akan okay.

      Saya dulu mula mula pon sakit tekak.

      Delete
  2. nak cuba makan cuka ni

    isi tabung save 22


    http://www.noormalashahar.com.my

    ReplyDelete
  3. first time dengar cuka kurma...byk khasiat upanya...bagus tu saya yg mengidap hypertension ni...kt mana agaknya leh dpt..kena tanya mr google ni..

    ReplyDelete
  4. Pertama kali dgr ttg cuka kurma nie...byk khasiatnye yea akk...eehhh, lpas amek dua tga hr akan lenguh lenguh sendi?

    ReplyDelete
  5. terima kasih atas perkongsian info...nak kena cari juga ni!

    ReplyDelete
  6. salam k.kam…..ros ada dpt info psl cuka kurma ni & ada a few kwn yg consume tapi diri sendiri blm try. ingat klau blk msia nak cari gak le.tq for info kak

    ReplyDelete
  7. Banyak info ni Kam, seronok ummi baca.
    Suami ummi pun ada ambil juga cuka kurma, ummi ni tumpang sekali-sekala je. Dah dapat info ni, harap2 semangat semula nak makan rasanya.

    ReplyDelete
  8. Memang teringin cuba, tapi asek terlupa je beli.. padahal kedai tu hari-hari lalu.. t kasih utk info..

    ReplyDelete
  9. Cuka kurma nie belum pernah makanlg..ketinggalanbetul kan..:)

    ReplyDelete
  10. dana lum penah cube amik cuka kurma nih kak...skrg nih dana amalkan minum cuka epal... pun banyak khasiat jugak... nnti nak cube jgk lah cari cuka kurma nih

    ReplyDelete
  11. dana lum penah cube amik cuka kurma nih kak...skrg nih dana amalkan minum cuka epal... pun banyak khasiat jugak... nnti nak cube jgk lah cari cuka kurma nih

    ReplyDelete
  12. dana lum penah cube amik cuka kurma nih kak...skrg nih dana amalkan minum cuka epal... pun banyak khasiat jugak... nnti nak cube jgk lah cari cuka kurma nih

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum, terima kasih sebab follow. Saya dah follow balik. Selamat berkenalan, insyallah, saya akan selalu singgah di sini kalau ada masa...

    ReplyDelete
  14. Saya pun ada terfikir nak beli cuka kurma ni.. anak buah yg belajar di jordan tu ada bagitahu juga kebaikan cuka ni....

    ReplyDelete
  15. Family saya yg amalkan ckp..bdn jd ringan...rasa sihat, buang air jd lawas.

    Tapi ia tak sesuai utk perempuan yg plan utk hamil.

    ReplyDelete
  16. Tak pernah tngok pun lagi..time kcih akak akan ilmu ini ye..=D

    ReplyDelete
  17. pernah juga KA dgr tapi x pernah cuba, bagus nyer !

    ReplyDelete
  18. TAK PERNAH BELI LG, MCM MANA RASANYA...

    ReplyDelete
  19. lum pernah try lg..
    teringin nak cari sebotoi...

    ReplyDelete
  20. Sangat baik utk kita. Hubby kakak consume tuk cegah gaout sebab family dia semua ada so sebelum kena prevent dulu...

    ReplyDelete
  21. Memang banyak khasiat cuka kurma ni Kamsiah... lagi pun sunnah Nabi ni... akak pun ada sebotol di rumah, kalau rasa nak demam minum cuka kurma ni badan rasa bertenaga semula :)

    ReplyDelete
  22. 1st time tahu pasal cuka kurma ni. Tapi jika ianya baik untuk kesihatan, apa salahnya ambil. Ikhtiar, kan?

    ReplyDelete
  23. Cuka kurma, cuka padi, cuka nipah...semuanya ada khasiat tersendiri. Yang penting jangan makan cuja getah jika tak mau tekak terbakar dan usus meletup!

    ReplyDelete
  24. Salam K.Kamsiah..

    pernah dgr & kenal jenis cuka kurma ni.. tp belum berkesmpatan nk cuba..
    insyaAllah..niat mmg nk beli..

    thanks sharing :)

    ReplyDelete
  25. first jaa dgr pasal cuka kurma ni... btw, tengkiu sharing tau...

    ReplyDelete
  26. Salam kak.. tkasih singgah di blog saya.
    Kat mana nak dapat cuka ni?

    ReplyDelete
  27. saya dan family saya pun amalkan cuka kurma ni...
    memang bagus detoks nye...betul2 berkesan

    ReplyDelete
  28. salam sis kamsiah.
    Ta baru 1st time dapat info ni.tq sis..

    ReplyDelete
  29. first time tgk cuka kurma... igtkn ada cuka epal jerk...

    ReplyDelete
  30. Saya ni dok kata ada masalah hemp batu karang sblm pakar ultra sound Cuba cuka kurma take yah tembak laser egnya

    ReplyDelete
  31. Saya ni dok kata ada masalah hemp batu karang sblm pakar ultra sound Cuba cuka kurma take yah tembak laser egnya

    ReplyDelete
  32. Healing crisis yg saya alami slps 2 hari minum bahu, sendi, dan bdan sengal dan lenguh semuanya. Just sharing.

    ReplyDelete
  33. Saya Ada jual cuka kurma rm14. Cuka apple rm13. Jus delima rm 15. Jus kurma rm14. Stock utk sebulan. Saya dah amalkan. Alhamdullilah. Terbaik. 0166026253.

    ReplyDelete
  34. Tadi baru dgr kuliah di surau.. ustaz tu kata.. Nabi s.a.w pernah berdoa kepada Allah agar Allah memberkati rumah yang menyimpan cuka kurma.. Allah hu akbar..baru simpan dah kena berkati.. belum guna lagi... SubhanAllah..

    ReplyDelete
  35. Banyak juga khasiat cuka kurma... Lepas ni nak cari la..

    ReplyDelete
  36. salam, mmg tak elok untuk wanita yg plan untuk mengandung ke cuka kurma ni?
    mohon penjelasan..sy ade amik jgk cuka kurma ni sbb nk buang angin dlm badan, tpi dalam msa yg sama, sy ada plan nk pregnant, da 5 bulan kawin ni, tapi masih belum lekat..p-(

    ReplyDelete
  37. Minum cuka kurma campur madu kelulut boleh juga turunkan berat badan. Saya dah ambil madu campur cuka kurma selama 3 tahun. Dulu berat badan sata 85 kg, kini 69 kg. Saya pernah menghadapi masalah darah tinggi 160/90, kini 122/82....itupun bacaan diambil sewaktu saya demam.....makanlah makanan sunnah ini.

    ReplyDelete
  38. Assalam..sy Nk share kt fb ni..hrp dberi keizinan ya..terima kasih. =)

    ReplyDelete
  39. Kamsiah, mana kam beli cuka kurma ni...bolih bunda tau no.tel ke atau ada kedai atau bolih beli online ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh beli d arab .. murah aje ...harganya dlm rm 15...d kedai arab

      Delete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.